Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nogogłaszczka

Skąd się wzięła - fLustracja?

Polecane posty

Strasznie mnie to ciekawi, bo kiedy pierwszy raz zobaczyłam to słowo(tu na kafe zresztą) to myślałam, że ktoś sobie jaja robi. A okazało się, że połowa ludu tutaj pisze "fLustracja". Łaj?! (Jakby ktoś się zastanawiał "o co jej kurde chodzi?", to dodam, że to coś, co czasem czujemy, to jest fRustracja) (i co, że dubel? zapomniałam, że słowa w cudzysłowiu nie pokazują się w temacie :P )

Gość jkdka
moze myli sie z lustracja

Gość z tego że część ludzi
to tłuki, które język polski znają tylko ze słyszenia i pisanie nie bardzo im wychodzi (czytanie również) inne przykłady: "szlak" mnie trafi (chociaż to akurat j. niem.) bynajmniej w miejsce przynajmniej perfuma itd...

Gość z tego że część ludzi
no i mój hit z kafeterii: krzestna, krzest

Gość parela
no pierwszy raz zobaczylam "flustracje" w poscie thxmana. Taki niby wyksztalcony a takie byki wali:o

"Z tego że część ludzi" - jak już jesteśmy przy "szlaku", to mnie najbardziej rozbawił "sęs" :D Ale generalnie większość "byków" to jest kwestia przenoszenia wymowy (nie zawsze prawidłowej) na literki. No bo niby faktycznie "k" i "g"i brzmią podobnie, "en" i ę" też nau partego może się pomylić. Ale wymiana "r" na "l"? Nie rozumiem....

Gość fajne sa tez
wzionc znalesc pomuc wruk pruk trut

I jeszcze - celownik liczby mnogiej kończą na -ą (lub odwrotnie) oraz nie rozróżniają, ze "każę" i "karzę" pochodzą od 2 różnych słów.

Gość gość
To tak jak dawniej ,,blomba'' albo ,,komboj'', a obecnie np. ,,wogle'' albo ,,jezyczek uwagi''.

Gość gość
hehe tez mnie to rozwala :D a ostatnio rozyebaly mnie "globułki"