Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggggss

Czy można coś osiągnąć w życiu bez matury?

Polecane posty

Gość b cvbzca
TO JEST raczej pytanie o ukonczenie szkoly sredniej . Matura w tym kraju jest glownie po to ,by dostac sie na studia . Bez matury a po ukonczeniu liceum czy technikum masz wiele mozliwosci szkola policealna , wlasna dzialalnosc gospodarcza kursy zawodowe sporo tego jest ,ale w tych czasach znajomosci sie bardzo licza , moj brat majac tylko podstawowke dduzo przesiedzial przy kompie -pensja 4000tys - zle mial ? A ci co prymitywnie gadaja ze bez matury jestes zerem ,sa co najmniej niedoinformowani ... wielu ludzi jest po studiach nie ma pracy lub zmywaja gary na zachodzie 3majcie sie

Gość Prosty człowiek po podstawówce
Witam, Można tylko trzeba chcieć. Pracuje w najlepszej firmie informatycznej w mieście w którym miaszkam. Zarządzamy ponad 300 Serwerami i 1000 komputerami stacjonarnymi. Posiadam wiele certyfikatów Microsoft-u które liczą się na całym świecie. Nigdy w szkole sie nie lubiłem uczyć i nie uczyłem. W liceum nie zdałem 3 razy i rzuciłem szkołę. Jednak uczyłem się tego co mnie interesowało. Dałem radę. Daniel B IT Professional Prosty człowiek po podstawówce z ADHD MCP, MCDST, MCTS: Windows 7, SBS 2008, MCITP

Gość recon
pff głupie pytanie , dużo zależy od zaradności i chęci jeśli ktoś je ma to może naprawdę bardzo daleko zajść.Znam wiele osób które zakończyły studia i są z tego dumne bo mają papierek ale co z tego jak nie potrafią go wykorzystać .Większość robi na kasie w biedronce czy gdzieś huje wie gdzie , i napierdalaja przez cały dzien bez wytchnienia za 1000 zł , no ale cóż najlepiej jest się sugerować że to jest teraz trendy i każdy musi studiować bo inaczej ,to jestes nikim. A i jeszcze jedno ktoś powiedział ,, matura - egzamin dojrzałości" ja sie teraz pytam co miał na myśli ten co tak powiedział, to że jak zdaję sie to coś, to jest sie pełnoletnim , czy co? Czyli w takim razie gostek co ma wyjebane na wszystko ma zagrozenia ale dopuszczają go do matury zdaję maturę i on jest teraz dojrzały? Śmiać mi się chcę z takich ludzi którzy idą na studia z myślą zaszpanowania a co gorsza rzucają studia i zaczynają inne lub wogóle nie kończą i czy takim zachowaniem pokazują że są dorośli? - Tak - bo zdali egzamin dojrzałości .....

Gość Srututututututututu.....
Matura to żaden wyznacznik. I to nie od niej zależy czy ktoś posiada średnie wykształcenie. Tak znam wielu zaradnych ludzi, którzy w szkole sobie nie radzili, a w życiu owszem. Mój chłopak jest bez matury, a potrafi robić wspaniałe rzeczy. Z kupki złomu zbuduje wspaniały motocykl. Potrafi robić na prawdę wszystko. I pomaga mi teraz na studiach. Ma zawsze dobry pomysł na projekt.

Gość prawdaJestTakaża
mam 29 lat i podsatwowe. Nie radze sobie w Polsce. Za granica tez mi nie idzie. Ale to chyba zalezy od zaradnosci. Wiem jedno. W polsce z liceum jest ciezko. A z podstawowym jak ja mam ? - jest naparwde trudno. Obecnie nie mam pracy i nie licze nawet a to ze to sie szybko zmieni. Zyje z dnia na dzien. Nie mam pieniedzy na nic. Nawet kobiety nie chca sie wiazac z biedakami :c. Ucze sie. Ale niestety mam 29 lat. Liceum skoncze w wieku 32. zobaczymy co dalej :C Boje sie :(

Gość gość
>>>>>>>>>>>Moim zdaniem matura nic nie znaczy o człowieku wiele sławnych ludzi pomimo nawet braku szkoły osiągnęło sukces. Najważniejsze jest aby się nie poddawać i ciągle walczyć o swoje marzenia. Przytaczam tu historie Sylwestra Stallone lub Tomasa Edisona poczytaj ich biografie a sam zobaczysz że matura jest w ogóle nie potrzebna w życiu :D

Gość ha hhhahaha
nie liczy się wykształcenie a zaradność życiowa super by było gdybyś się postarał o jakiś zawód na bazie swoich zainteresowań :)

Gość gość
Mozesz wybrac dobra szkołe policealną jak Cosinus i zdobyc odpowiedni zawód. Mysle ze to jest zdecydowanie najlepsze ze wszystkich rozwiązan.

Gość gość
Na pewno nie polecamy szukać pracy przez urzędy pracy. Lepiej znaleźć innych specjalistów, którzy potrafią znaleźć dobrze płatną pracę dla ludzi młodych, ambitnych, np. abpraca.pl

Gość gość
ale jaktobezmatury.blogspot a tu moje życie bez matury... jakoś daję radę :D

Gość Kamilka1980
Oczywiście, że można zdobyć świetny zawód. Widziałeś kiedyś bezrobotnego informatyka? :D w wci.pl można zdobyć zawód informatyka za darmo. Studium Informatyki jest zaoczne, czyli naukę masz co drugi weekend. Nabór jest latem i zimą i nie ma ograniczeń wiekowych, więc w każdej chwili możesz zacząć https://www.facebook.com/publiczne.studium.informatyki/

Gość gość
Ja również nie posiadam matury, a zarabiam 2 800 netto pracując w fabryce. Praca na 3 zmiany i niczego wiecej mi nie trzeba. Mój przełożony też nie posiadam matury, ale ma duże doświadczenie. Szkoda kasy i czasu na studia. Ludzie po studiach zarabiają mnie niż ja... Taka prawda!.

Gość L C S
Mam 26 lat skonczylam liceum, ale do matury nie podchodziłam. Liceum skonczylam zaocznie, przerwałam technikum ekonomiczne po 2.5 roku. Jestem kierownikiem sklepu odzieżowego. Zaczęłam karierę w tej firmie jako sprzedawca. Za sprawą pracowitości, trzeźwości umysłu i zaradnosci przejęłam zastepsto za zastępcę kierownika po wypadku jako staszy sprzedawca odpowiedzialny za zmianę mając najmniejszy staż ze wszystkich współpracowników. Przeniesiona na inny sklep jako zastępca kierownika i po niespełna pół roku awans na kierownika salonu tym samym degradujac kierownika. Na początku na próbę trzech miesięcy. I tak do dziś zajmuje stanowisko kierownika salonu bez matury z kilkoma propozycjami pracy innych firm w tzw "kieszeni". Moim zdaniem powinno się robić to co się lubi i "sprzedać" siebie na rozmowie o pracę / podczas pracy w danej firmie. Małymi krokami aby osiągnąć cel. Pewności siebie dla osób które mają niską samoocenę za sprawą niezdanej matury lub z wykształceniem podstawowym...

Gość gość
Pewności siebie nie brakuje matołom bez wykształcenia, a wymagania mają dużo większe od tych wykształconych. Matura w ostatnich latach była tak banalnie prosta, że jej brak wyraźnie świadczy o ograniczeniach intelektualnych człowieka. Pewnie jesteś wyjątkiem, potwierdzającym tą regułę. Nie przejmuj się. Ja też na kierowniczkę jednego sklepu wybrałem sobie dziewczynę bez studiów. Zrobiłem to z premedytacją, bo dla niej, był to szczyt marzeń i powód do dumy, a dla innych kandydatek, coś naturalnego. Tamte w każdej chwili mogły znaleźć lepszą pracę, a ta do dziś jest wierna, jak oddany pies. Nie ma wyboru. Wie doskonale, że ze swoim wykształceniem, nie znajdzie nie tylko lepszej, ale i podobnej pracy.

Gość FranklinFlankrin
Nie mam matury. Zarabiam 2500 NETTO miesięcznie. Praca w systemie 12/24 (dzień) i 12/48 (noc), 3-4 dni w tygodniu.

Gość gość
matura jest potrzebna jak chce się dalej uczyć bo jak nie wybierasz się na studia po cholere matura :D

Gość gość
Oczywiście przykładów jest wiele. Tylko trzeba wybrać, zanim ktoś zrobi to za Ciebie www.cobezmatury.pl

Gość gazelka51
A co powiesz na to ASDSAEF w biurze pracuje dziewczyna bez matury i po technikum ogrodniczym i nie jest robolem a mój kolega po studiach wyższych z maturą jest robolem ( i ma większy staż zawodowy) jak to rozumieć ?? wywindowali nieuka w instytucji państwowej

Gość gość
Nie masz matury? Przerwałeś edukację i nie wiesz co dalej? U nas możesz zdobyć zawód technika już w rok! CZESNE i WPISOWE 0 zł. Polecamy kierunki: administracja, BHP, Florysta, informatyka, kosmetyka i wiele innych. U nas rekrutacja trwa cały czas. Rozpoczynasz w lutym lub wrześniu ! Zapisz się do NOVA Centrum Edukacyjne ul.Dworcowa 39/1 Zielona Góra tel 683070678, 883070678 mail: zielonagora@nova.edu.pl lub zarejestruj się ON-LINE: www.nova.edu.pl Zapraszamy!

Gość gość
można, bo bez matury możesz się dalej uczyć ja wybrałam szkołę American Business Academy i robię to co kocham :)

Gość gość
Matura to tylko matura... Wśród najbogatszych ludzi na świecie to ludzie którzy nie skończyli studiów. A tak na marginesie znajomy budowlaniec zarabia 7 tys netto po szkole zawodowej - tyle w temacie wykształcenia...

Gość gość
Kolega na kuchni po podstawówce ma 22zl na godzinę - pracuje średnio 190hw miesiącu. 22*190= 4 180 zł

Gość gość
Matura nie jest Ci potrzebna do zdobycia zawodu. Ja też nie zdałem i poszedłem do Cosinusa. Zostałem informatykiem w dwa lata, mam ciepłą posadkę i sobie chwalę.