Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trankulia

bardzo dziwne zachowanie psa!

Polecane posty

Gość trankulia

Mam 2,5 miesięcznego szczeniaka, mieszańca dwóch ras chow chow i shar pei. Doris zawsze była wesołym szczeniakiem, ale od dwóch dni cały czas prawię leży i śpi. dopiero jak wychodzi na dwór to się ożywia ( wychodzę z nią 4-5 razy dziennie po około pół godziny ). Jest osowiała, wczoraj wieczorem jak ją położyłam spać i jak zawsze głaskałam ją po brzuszku to się tak osowiale patrzyła i nie miała siły się podnieść. wzięłam ją na ręce a jej całe ciało było tak jakby składało się tylko z mięśni, normalnie leciała mi z rąk. głowy nie mogla sama udźwignąć i łapki jej opadały. I ciągle tak leżała i się patrzyła w sufit. Jak zasnęła to jej uszko latało tak jakby miała tik jakiś i ciało też leciutko drgało. Doris ma mniejszy apetyt i trochę wybredza .W domu w ogóle nie ma ochotę na zabawę co jest bardzo dziwne i liże. boję się strasznie co się z nią dzieję a do weterynarza będę mogła iść z nią po 2 kwietnia bo dopiero wtedy będę miała pieniążki... co jej jest??

czy z takim małym szczeniakiem sie w ogóle wychodzi? Mi kazali psa trzymac w domu, dopóki nie będzie miała kompletu trzech szczepień. Była szczepiona?

Gość trankulia
tylko raz.

Nie wiem co jej dokładnie jest, ale nawet początek nosówki może tak wyglądac. Powinnaś isc natychmiast do lekarza z nim, może pozycz od kogoś, albo spytaj czy nie starczyłoby jak zapłacisz na dwie raty albo coś.

Nosówka (łac. Febris catarrhalis et nervosa canum lub Febris catarrhalis infectiosa canum; ang. distemper) wysoce zakaźna, wirusowa choroba psowatych, z komplikacjami w postaci wtórnych zakażeń bakteryjnych. Występuje powszechnie na całym świecie. Należy, wraz z parwowirozą, do najgroźniejszych chorób zakaźnych psów. Zachorowanie może nastąpić u psów w każdym wieku, najczęściej występuje u szczeniąt w wieku 2 5 miesięcy. Cechuje się wysoką śmiertelnością i ciężkim przebiegiem. Postać nerwowa najczęściej występuje samodzielnie, bez łączenia się z innymi postaciami choroby lub po ustąpieniu objawów nosówki nieżytowej. W zależności od stopnia uszkodzenia tkanki nerwowej oraz lokalizacji zmian, objawy mogą mieć różne nasilenie i postać. W przypadku zaatakowania nerwów obwodowych najczęstszymi objawami są niedowłady, porażenia, niezborność. Mogą występować tiki i drżenia mięśniowe obejmujące zwłaszcza przód ciała i głowę. Gdy zakażenie obejmuje ośrodkowy układ nerwowy możemy obserwować otępienie, zaburzenia ruchowe, zaburzenia świadomości, zmiany zachowania, halucynacje. Częstym powikłaniem tej postaci jest padaczka. Uszkodzenia neurologiczne najczęściej mają charakter trwały i nie poddają się leczeniu.

Gość trankulia
jutro jestem omówiona na wizytę zobaczymy ...

Gość basik_basik
Nie krytykuję Ciebie autorko, ale nie rozumiem jak można wziąść na siebie taki obowiązek posiadania psa i nie mieć potem funduszy na jego utrzymanie!!! Jest to również zweiązane z różnymi nagłymi chorobami, a to niestety bardzo dużo kosztuje, wiem co piszę ponieważ też miałam psa i wiem ile kasy szło na weterynarza i lekarstwa.

Gość r32423
basik_basik- daj spokój, każdemu zdarzają sie wzloty i upadki finansowe, zwłaszcza jak zyje w takim patologicznym kraju jak Polska...

Gość hiena,6
po pierwsze pies jest za mały na tak długie spacery, po drugie nikt go na forum nie zdiagnozuje po trzecie idz szybko do weterynarza i będziesz wiedziec czy pies się męczy na jakąs chorobę czy taki ma charakter.