Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

starrr

Foremkowy problem

Polecane posty

Mam problem z foremkami do pieczenia ciast. Jestem zmęczona ciągłą wymianą tych z warstwą teflonu - uważam bardzo, ale i tak są rysy. Silikonowe odpadają zupełnie, a w tych zwykłych metalowe ciasta szybko łapią metaliczny posmak. Wolałabym uniknąć też zabawy z papierem do pieczenia. Jako alternatywę znalazłam ostatnio formy za szklanym dnem: http://www.tortownia.pl/sklep,693,77,Zenker,Tortownica_ze_szklanym_dnem_i_patera_26_cm.html całe szklane: http://allegro.pl/szklana-keksowka-29-x-11-5-cm-arcuisine-10788-i1512130116.html i ceramiczne: http://allegro.pl/granchio-green-ceramica-forma-do-chleba-27x15cm-i1529959608.html http://allegro.pl/granchio-green-ceramica-polmisek-prostokatny-i1529959599.html Załatwiło by to sprawę podrapanych foremek. Czy ktoś z Was piekł może ciasta w takich formach??? Ciekawa jestem jak to jest z przywieraniem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miśka86
ja tez nie znosze teflonowych i sylikonowych (co do tych ostatnich to wprost nie wierze, ze sa nietoksyczne, MUSZA BYC ;)) ja pieke w najzwyklejszych blachach jakie kupilam w supermarkecie za jakies grosze. podobnie z domowa pizza. robie w okraglych blaszkach za ktore dalam chyba 6zl/szt. pozdrawiam miśka http://wodakokosowa.wordpress.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miśka, rozumiem, że piszesz o tych srebrnych metalowych? Nie masz problemu z przywieraniem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja piekę na takich
do mięsa z blachy nierdzewnej, są niezniszczalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość khymkhymkhym
Ja tez pieke w tych zwyklych za grosze i nie przywieraja ale trzeba je nasmarowac tluszczem. Zazwyczaj Kasia (margaryna) a jesli zdarzy sie, ze ciasto nie ma ochoty wyskoczyc z formy, to po wyjeciu z piekarnika stawiam na wilgotnej scierce i czekam az ostygnie - wylazi bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Też używam tych najzwyklejszych.A żeby nie przywierało ciasto to albo je natłuszczam i posypuję bułką tartą , albo używam papieru do pieczenia!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chyba faktycznie w szkle i ceramice się nie piecze - za gruby materiał chyba, żeby ciacho wyszło dobrze upieczone...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakoś wątpie żeby
formy ceramiczne/szklane nadawały sie dopeiczenia ciasta bez użycia masła do wysmarowania formy/papieru do pieczenia... Skoro w takiej formie kurczak przywiera do ścianek 9lazania, zapiekanka i inne też), to surowe ciasto zani sie upiecze, to na brzegach będzie spalone...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vitalianka
jestem za zwykłymi metalowymi foremkami, moje nigdy nie przesiąknęły smakiem metalu.no chyba że ty zostawiasz ciastka w tych foremkach.szkoda kasy na takie bzdety jak szklane tortownice do pieczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylikonowe1
sylikonowe formu używam tylko od kilku lat i jestem zachwycona, bo niczym nie podsypuje i nie smaruję, super przewodzą ciepło i fajnie jest wszystko równo przyrumienione a dodatkowo robię w nich galaty i galaretki. Mają atesty więc jestem pewna,że nie są bardzeij szkodliw od blaszanych ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×