Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zapomnieć

Czy pochówek na cmentarzu jest obowiązkowy ?

Polecane posty

Gość jak zapomnieć

Witam, w tym roku straciłam już 2 bardzo bliskie mi osoby. Zaczęłam się zastanawiać czy pochówek na cmentarzu jest wymagany? Czy mogę np. poddać kremacji zwłoki mojego męża i trzymać je w domu ? Zapytałam się go czy chciałby być pochowany na cmentarzu. Powiedział, że po śmierci woli być w domu. Ja tez nie mam zamiaru wylądować na cmentarzu.

Gość assania
kościół nie wyda na to zgody, za dużo forsy by im przepadło:p

Gość wreffdgfg
to go zkremuj i zrób z tego proszku zupe vifon - będzie rosół jak się patrZy

Gość polskie prawo nie pozwala na
trzymanie prochów zmarłych w domu czy jakimkolwiek innym miejscu niż grób czy krypta na cmentarzu

Polskie prawo jest beznadziejne. W każdym normalnym kraju urnę z prochami można sobie wziąć do domu. Ale cóż. W każdym razie lepiej skremować.

Gość jak zapomnieć
Szkoda, faktycznie polskie prawo jest beznadziejne. Dzięki za odpowiedź.Może kiedyś coś się zmieni w tej sprawie. A co jesli ktoś jest niewierzący?

Jeżeli ktoś jest nie wierzący, to nie musi mieć księdza i Mszy przy pogrzebie. I nie musi mieć krzyża na grobie.

Jakkolwiek tradycja Europy nakazuje pochówek w trumnie lub sarkofagu, z wypowiedzeniem słów: "Spoczywaj w pokoju". Jeżeli ciało znajduje się w trumnie, znak krzyża powinien zostać wyryty na płycie nagrobkowej. Jeżeli ciało znajduje się w sarkofagu, znak krzyża należy wyryć na wierzchu sarkofagu. P.S. Należy pamiętać aby zmarłego pochować z naładowaną komórką, na wypadek gdyby się ocknął. To bardzo ważne !

Jeżeli zmarły był za życia człowiekiem odważnym, do trumny/sarkofagu należy włożyć miecz i spleść ręce zmarłego na rękojeści. Ostrze powinno być skierowane w dół, w kierunku stóp.

Też się nad tym ostatnio zastanawiałam bo no właśnie co z osobami niewierzącymi? Są cmentarze innych wyznań itp ale jak ktoś nie ma żadnego wyznania? Krematorium to miejsce dla każdej wiary lub nie wiary ale co dalej? Bliski otrzyma urnę i co ma z nią zrobić? Prawo zabrania, ok no to co mam ją wziąć do sądu spytać się gdzie to zanieść? Nie rozumiem takiego czegoś :O

Gość do małaBlondynka
na cmentarzu są pochowane równiez osoby niewierzące przecież. Nie wiem jak to jest z wiejskimi cmentarzami przykościelnymi, ale w każdym mieście są przecież cmentarze komunalne. Więc czy kto wierzący czy nie, jego miejsce po śmierci jest na cmentarzu. Tyle że zamiast księdza jest mistrz ceremonii

Gość tak, jest obowiązkowy
to wymóg sanitarny, a nie kościelny. Niewierzący też leżą na cmentarzach. Nawet jeśli skremujesz ciała swoich bliskich, to i tak urny z prochami muszą być na cmentarzu (wbrew romantycznym obrazom w filmach, kiedy ktoś rozsypuje czyjeś prochy na boisku czy gdzieś tam - to nielegalne). Brzydko to zabrzmi, ale wyobraź sobie, że każdy chowa nieboszczyków gdzie bądź: ten w ogródku, ten pod płotem, ten w rowie... - a czyjś pies by potem grzebał w tych kościach. Kupujesz dom z ogródkiem, zaczynasz pielić, a tam czacha...

Gość tak, jest obowiązkowy
Dawniej się tak robiło, wręcz była taka tradycja w niektórych np. majątkach szlacheckich. Ale dziś to niemożliwe. Nie wiem, moze można uzyskać zgodę sanepidu, jak ktoś bardzo chce.

Gość jestem za...........
facet pochował ta zone pare lta temu

Gość co wy pieprzycie
jaki kościół?! a kto wam każe na cmentarzu katolickim chować? można przcież pochować na cmentarzu świeckim

Ja chomika spuściłem z kiblu. Rytuał był. I szacunek. Zamknąłem klapę i nie posłałem szczyla zaraz za nim.

Wszystkie cmentarze komunalne są świeckie. Kupujesz miejsce i możesz tam pochować kogo chcesz, z księdzem lub bez księdza.

Mój znajomy nie tak dawno został pochowany na normalnym cmentarzu(ziemi poświęconej ;) ), jednakże nie ma krzyża ani księdza nie było, bo sobie tego nie życzył.

podobno można prochy jakimś chemicznym sposobem zamienić na diament i zrobić pierścionek i tym sposobem, można mieć mężusia cały czas na oku.