Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chłop_wkopany_ w_gotowanie

filet z ryby - 4 pytania

Polecane posty

Gość chłop_wkopany_ w_gotowanie

Mam przepis z www: "Rybę np: mintaja wymyć pod bieżącą wodą, podzielić go na ćwiartki lub połówki w zależności jak duży jest. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka uprzednio wyparzone wbijamy do talerzyka , mąkę przesianą również wsypujemy do talerza i maczany filetem w jajku a później w mące. Smażymy w gorącym oleju , na złotawy kolor. Można podawać filet z ziemniakami,lub frytkami i surówkami. " 1. Co to znaczy "wyparzyć jajka?? 2.Oddziela się białko od żółtka?? 3. Mąka przesiana to wziąć sito i przesiać??Konieczne to?? 4. Ile to jest 150gram mąki?? szklanka?? (nie mam wagi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wyparzyć tzn przytrzymać chwile we wrzącej wodzie, ja nie oddzielam tylko ubijam razem, do mąki mam takie coś do przesiania (metalowy kubeczek na dole sitko i rączka która kręci tym sitkiem jakby) ale nie chce mi się nigdy więc po prostu sypie mąkę na talerz, typowa szklanka ma 200g jak dobrze pamiętam ale nie patrz na to dokładnie bo zależy od wielkości fileta i ile się jej chwyci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szczegoolny przypadek
:D jaja oblej wrzatkiem, zeby je "odkazic" jajo roztrzep widelcem zeby sie zmieszalo zolko z bialkiem szklanka, kubek ma ok 250 ml/gram kto by sie tam bawil w przesiewanie maki :d a nie ma nic o bulce tartej, ja zasze obtaczam w mace potem w jajku i na koniec w bulce tartej, wychod\i pyszna panierka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szczegoolny przypadek
a tak sredni kubek , szkalanka kubek ma 200 ml

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panierki są różne, mój facet macza w mleku jeszcze :) A w bułce to jakoś u mnie się przyjęło że całą rybę nie filety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szczegoolny przypadek
ten obiad to chyba sobie robisz na pozna kolacje? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mall ware
noi jeszcze nie zapomnij umyć mąki pod bieżącą wodą przed przesianiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gtghqghw4h4
A jaką masz rybę? Mrożone filety czy całą świeżą? Bo jak filety, to one po rozmrożeniu sa takie jakby rozpaćkane i z trudem się je panieruje. Warto osuszyć papierowym ręcznikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×