Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimowolkaaaa

Czy naprawdę większość rocznych dzieci chodzi ?

Polecane posty

Gość mimowolkaaaa

Drogie mamy, czy są wśród Was takie, których dzieci wcale nie dreptały jeszcze same mając skończony roczek, tylko stało się to dopiero np. w 13-14-15 miesiącu, a nawet później. Każdy słysząc "roczek" pyta, czy chodzi, ale z tego, co wiem, to tylko 60% dzieci chodzi mając roczek.

pewnie, że nie wszystkie... moja starsza zaczęła chodzić w 10 miesiącu, młodsza w 13... kolegi synek w 14... różnie to bywa :)

Gość ocet
moja w swoje pierwsze urodziny jeszcze nie chodzila.ruszyla dopiero miesiac pozniec.

Gość mimowolkaaaa
Mój w 11-12 miesiącu zaczął się dopiero wspinać i podnosić na nogi, to gdzie tu chodzenie samodzielne. Do skończenia 10 miesiąca praktycznie tylko siedział.I dowiedziałam się, że to w normie,że dziecko powinno się zacząć podnosić właśnie najpóźniejdo wieku 12 miesięcy, później chodzenie. A jak się wkoło słucha, to roczniak to niby dziecko, które od dawna trupta sam.

Gość mimowolkaaaa
A są tu mamy, których dzieci chodziły jeszcze później niż w 13 miesiącu ?

Gość anexxis
mój zaczął chodzić jak miał równo roczek, ale słyszałam że jest właśnie odwrotnie - mało które dziecko samodzielnie chodzi na 12 miesięcy.

Gość anexxis
dodam, że synek miał pewne opóźnienia rcuhowe wcześniej - usiadł dopiero w 9 miesiącu życia.Potem poszło już lawinowo, bardzo lubiał raczkować.Zaczął szybko wstawać, nie bał się chodzenia - i teraz już biega( i trzeba się nabiegać za nim, wiec im poźniej tym lepiej z tym chodzeniem - z punktu widzenia rodzica)

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
EEE tam , mój fakt zaczął wczesnie bo miał niecałe 11 miesięcy jak już chodził i to sam z siebie, za to kuzynki synek miał 15 miesięcy, to zalezy od dziecka.

Gość mimowolkaaaa
Mój zaczął późno wstawać, dopiero niedawno,mając prawie roczek udało mu się samodzielnie wstać przy meblu czy w łóżeczku. Do tej pory nie raz nie podźwignie się w pełni samodzielnie do pionu, tylko próbuje i najwyżej na kolanach się skończy. Nie raczkuje. Jedynie stoi na czworakach. Ale rwie się strasznie do stania, wciąż chce dreptać prowadzony pod pachy , wciąż chce stać, ale z tego, co czytam na forach, to takie cechy wykazują już dzieci 8-9 miesięczne, a na rok to już sprawnie chodzą.

Gość ma-ma...
mój synek zaczął chodzić jak miał 14 m-cy. Wcześniej próbował, ale że był bardzo ostrożny to albo rezygnował jak ocenił, że nie da rady, albo szedł pchają dużą zabawkę, krzesło itp. Nigdy się nie przewrócił podczas nauki chodzenia. A jak zaczął w końccu samodzielnie chodzić to bardzo ładnie i wszyscy się dziwili co do jego wieku. Wózek od razu poszedł w odstawkę i tak chodzi do dziś, ma 2 lata i tydzień :)

Gość nie maprawde, tylko na kafe
Sa dizec, kotre chodza w wieku 6 miesiecy wiekszoc dzieci chodzi pomiedzy 10 18 miesiacem zycia. Wiec marza jest spora. I prawda kest, ze dizeci, kotre chodza poznije, zwykle pewnije sie cuzja na dwohc nogach i zaliczaja mniej upadkow. A to dlatego, ze wczesnije przeciwczyly raczkowanie i chodzenie przy meblach, dzieki ktoremu umiesnily plecy i nozki.

no moja córa pierwszy raz samodzielnie na nóżkach ruszyła jak miała 18 miesięcy wiem że dość późno ale ona jest wcześniakiem :) syn w tej chwili ma 4,5 miesiąca o chodzeniu oczywiście nie ma jeszcze mowy ale już sam siada :)

Gość ijabuba
Róznie to jest.. Córka zaczeła samodzielnie chodzic w wieku 9 miesięcy ! Ale wcześniej z chodzikiem była za pan brat... Syn zasuwał na czworaka nasladując psa i ani myslał stanąc na nogi :) Jak zniknoł pies to w przeciagu tygodnia "sie wyprostował" ,miał wtedy 15 miesiecy. Róznica 6 miesięcy w tym etapie rozwoju,ale w normie :)

Gość mimowolkaaaa
Tak więc naprawdę rozpiętość miesięcy, w których dziecko zaczyna chodzić jest duża, do 18 miesiąca, więc nie wiem, skąd to przekonanie w społeczeństwie, że roczniak już chodzi. A jak chodzi mając 13 miesięcy, to niektórzy patrzą "ooooo, jak późno". Paranoja jakaś.

Gość mimowolkaaaa
Poza tym większość mam opowiada, jak to w wieku tak od 7 miesiąca średnio już ma się ciężko z dzieckiem, bo wszędzie wejdzie, a to podpełza, a to zaraczkuje, a to potem przy meblach chodzi, a ja mam roczniaka, z którym czegoś takiego nie znam, gdzie go zostawię, tam jest, jedynie się wspina, a porusza się jedynie trzymany przez kogoś.

Gość Kasia1683
Normą jest jeśli zacznie chodzić do 18 miesiąca. Moja córka miała 11 miesięcy jak zaczęła raczkować, 12 miesięcy jak zaczęła wstawać i chodzić przy meblach i tak to trwało do 16 miesiąca życia. Chodziłam z nią na rehabilitację ale nic złego sie nie działo - rehabilitantka stwierdziła, że po prostu się boi.

Gość nie maprawde, tylko na kafe
heheh sam siada c w wieki 4i pol miesieca?? Chyba raczej sam utrzymuje sie w pozycji siedzacej przez kilka chwil, jka go ktos posadzi. Bo dziecko samo siada dopiero wtedy gdy zaczyna raczkowac czyli ok 8 miesica. La jak juz napisalam wczesniej, na kafe dzeci rodza sie mowiaac i chodza w wieku 6 miesiecy.

Gość slon trabalski
moja córka zaczęła raczkować tydzień po swoich pierwszych urodzinach, a chodzić w 15 miesiącu, teraz ma 3 lata i śmiga ze za nią nadążyć nie mogę to nie reguła, że dziecko ma chodzić jak kończy rok, jak już ktoś wyżej napisał - nie jest patologią, kiedy dziecko nauczy się chodzić do 18 miesiąca życia dopiero po 18 miesiącu należy się martwić

mój synek zaczął chodzić jak skończył 15 miesięcy. nauka trwała niecały tydzień. po tygodniu już biegała. też martwiłam się, że jeszcze nie chodzi bo wszyscy wypytywali, radzili i dziwili się... jednak nie zmuszałam go i sam poszedł jak przyszła na niego odpowiednia pora :) wiem, że łatwo jest mówić- nie martw się, ale przeszłam to samo i uwierz mi nie ma w tym nic dziwnego, dziecko ma czas do 18 miesięcy i jest to NORMA :)

Gość mjknjn
Mam dwóch synów. Pierwszy zaczął chodzić w wieku 10 miesięcy a drugi miał 11 miesięcy . Natomiast synek mojego brata miał z "pójściem"problem i wieku 17 miesięcy samodzielnie jeszcze nie chodził z tego co pamiętam zostali skierowani na rehabilitację.

mój syn zaczął chodzić "na poważnie", samodzielnie bez podpórek, dwa tygodnie po pierwszych urodzinach, czyli w 13 miesiącu wcześniej to były niezdarne kroczki przy meblach lub chodziku

Gość ciekawosc_ok
moja corka jeszcze nie chodzi- ma 14 miesiecy. Staje juz na nozkach w lozeczku, kojcu i przy meblach- chodzi bokiem trzymajac sie nich ale swoich wlasnych kroczkow jeszcze nie zrobila:)

Moja w 13 miesiącu, koleżanki syn miał 10 miesięcy a innej dwójka dzieci zaczęła chodzić jak miały po 15 miesięcy.

moja corka miala 17 m-cy, ja zaczela chodzic, przez pol roku raczkowala:D Ale fakt taki, ze jak zaczela chodzic, to bardzoc pewnie i malo sie przewracala:)

Gość Latoroslka
uważam że im później tym lepiej. Mój syn zaczął chodzi jak miał 10 miesięcy i wcale mnie to nie cieszy w obawie o jego kręgosłup. 13-14 to taki optymalny wiek :)