Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paacjentkaa

Tajemnica lekarska

Polecane posty

Gość paacjentkaa

Czy są tu jakieś osoby, najlepiej lekarze, które znają się na zasadach tajemnicy lekarskiej, co dokładnie obejmuje i mogą mi odpowiedzieć na kilka pytań? e.rnestynka@o2.pl

.Tajemnicą lekarską są objęte wiadomości o pacjencie i jego otoczeniu, uzyskane przez lekarza w związku z wykonywanymi czynnościami zawodowymi. Tajemnicą lekarską będą więc zarówno wyniki przeprowadzonych badań, jak również diagnoza postawiona na ich podstawie. Dotyczy ona także podjętych metod leczenia i postępów w prowadzonej kuracji. W sferze tajemnicy zawodowej lekarza mieszczą się, obok informacji powierzonych mu przez innego lekarza także te, które wynikają z samodzielnych ustaleń. Lekarz nie może podać do publicznej wiadomości danych umożliwiających identyfikację pacjenta bez jego zgody. Lekarz jest zwolniony z obowiązku zachowania tajemnicy, jeżeli: * - jej zachowanie może stanowić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia pacjenta lub innych osób, * - badanie lekarskie zostało przeprowadzone na żądanie uprawnionych organów i instytucji, * - pacjent lub jego przedstawiciel ustawowy wyraża zgodę na ujawnienie tajemnicy, po uprzednim poinformowaniu o niekorzystnych dla pacjenta skutkach jej ujawnienia, * - zachodzi potrzeba przekazania niezbędnych informacji o pacjencie związanych z udziałem świadczeń zdrowotnych innemu lekarzowi lub uprawnionym osobom do ich uzyskania, * - jest to niezbędne do praktycznej nauki zawodów medycznych lub celów naukowych. Lekarz ma prawo do ujawnienia zauważonych faktów zagrożenia zdrowia lub życia w wyniku łamania praw człowieka. Powinien czuwać nad tym, by osoby asystujące lub pomagające mu w pracy przestrzegały tajemnicy zawodowej. Dopuszczenie do tajemnicy powinno obejmować wyłączenie fakty, których zakres jest niezbędny do prawidłowego wykonywania czynności zawodowych. Lekarz musi czuwać nad prawidłowym prowadzeniem dokumentacji lekarskiej oraz zapobiegać jej ujawnieniu.

Gość Nic nie obejmuje
Nie ma czegoś takiego jak tajemnica lekarska, tak samo jak nie ma tajemnicy spowiedzi. Pracuje w środowisku lekarskim to wiem jak plotkują między sobą o pacjentach traktując ich choroby jako temat do niewybrednych żarcików, albo nowinki medyczne. I to nie ma że dzieje się to anonimowo, tylko "walą" prosto z mostu że "Kowalski to ma to, a Iksińska tamto". Porażka :O Mój kolega kleryk opowiadał, że księża podobnie robią ze spowiedzią. Przy kolacji na legalu jako gorący temat :O

Gość paacjentkaa
ok, a załózmy że leczę się u lekarza i nagle postanawiam go zmienić z waznych powodów. czy nowy lekarz może sobie na własną rękę sprawdzić, u kogo leczyłam się wcześniej? nawet nie chodzi o to czy mu wolno, ale czy ma fizycznie możliwosć uzyskac z dokumentów takie informacje? mnie zalezy aby utrzymać to w tajemnicy.

Gość paacjentkaa
no właśnie.... to mnie martwi co napisał/a "nic nie obejmuje". Ech.... zasady zasadami a ludzie ludźmi ;-(

.ja to nie wiem. Za to wiem tak jak koleżanka wyżej, że lekarze plotkują o pacjentach. Też pracowałam w srodowisku lekarzy. A to co Ci podałam wzięłam z * - Ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr 226, poz. 1943 z późn. zm.). * - Kodeks etyki lekarskiej

Gość paacjentkaa
ch, no to dzięki, mam w takim razie odpowiedź- nikomu zaufać nie można. fatalnie jak dla mnie, ale cóż, tego się właśnie obawiałam.

Gość paacjentkaa
ale jeśli są to gabinety prywatne, a ja nie powiem gdzie wcześniej chodziłam to skąd wezmą karty chorób? sami sobie znajdą?