Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cherilyn

Torbiel jajnika

Polecane posty

Gość Cherilyn

Witam. Mam problem, który męczy mnie od jakiegoś czasu. Mam 15 lat i torbiel na prawym jajniku. Torbiel ma 5 cm średnicy. A oto problem: mój lekarz powiedział, żebym wygrzewała torbiel, a ona powinna się zmniejszyć. Lecz wszędzie, gdzie czytałam, leczenie torbieli przebiega za pomocą leków hormonalnych, albo antykoncepcyjnych, a mi lekarz kazał się tylko grzać. Nie rozumiem tego. Jeżeli miałyście torbiele, to piszcie w jaki sposób się ich pozbyłyście i czy da się je leczyć samym wygrzewaniem. Lekarz powiedział, że nie do wycięcia, ponieważ trzeba by ciąć jajnik, a to może grozić bezpłodnością. Z góry dzięki za pomoc :))

Gość krinklo
leczenie - zalezy od rodzaju torbieli! tabletki anty, leki przeciwzapalne, zioła tez pomagaja, ewentualnie laparoskopia, ale o wygrzewaniu to pierwsze słysze !

Gość Cherilyn
No właśnie ja też, zastanawiam się, czy by nie zmienić lekarza. We wtorek idę na USG, największy strach, czy torbiel się nie zwiększyła. Powiedział, żeby robić nasiadówki (z ziołami), kąpiel w ziołach i gdy siedzę, to kłaść termofor na brzuchu, żeby cholerstwo nie zmarzło :DD

Gość krinklo
jesli jest stan zapalny to grzanie jeszcze go nasili, zmień lekarza, koniecznie, a zioła sa dobre do picia przy torbielach czynnościowych

Gość Cherilyn
Stan zapalny nie, uwierz, już umiem poznać, bo ten torbiel je wywoływał na początku. Ja ziółek nie piję, tylko sobie w nich tyłek wygrzewam :D

Gość Cherilyn
Wiecie, poczytałam i zdaje mi się, że to jest torbiel czynnościowa. Bo jest "tylko" wypełniona płynem, nie zawiera żadnych innych elementów, ani nie dzieli się. I na szczęście nie jest na "szypułce". A czy komuś z was pękła torbiel? Bo podobno zawsze jest atak i boli jak wyrostek. I może dojść do zapalenia otrzewnej. Czy w czynnościowych też tak jest?

ja mialam stwierdzona wielotorbielowatosc jajnikow.... nasiane tego mialam od groma... doktor powiedzial ze mam zaspol PCOS... w koncu z guzkiem na tarczycy trafilam do szpitala i okazalo sie... ze mam tylka maly torbiel!!! JEDEN!!! wiec chyba warto czasami zmienic lekarza

Gość zimkooos
mozesz uniknac operacji, zrob sobie kolkoskopie u dobrego lekarza np u dr Swidraka

Gość gość
Można uniknąć czasami leczenie farmakologicnzym wg mnie, ale to chyba zlaezy od wielkosci torbieli. A wy jak myslicie?

Gość gość
Zgadzam się z przedmówcą w stu procentach! To prawda jest! W http://gabinetginekologicznybialystok.pl/ zalecili mi na początek leczenie farmakologiczne i rzeczywiscie jestem odratowana. Nie ma juz problemu. Po 3 miesiacach brania tabletek - torbieli nie ma! Polecam bardzo dobrego lekarza!