Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammmaaa

Jaka jest kolejność urlopów po macierzyńskim?

Polecane posty

Gość grrrr.............
yuyuyuyuyuy --> 🖐️ :D Autorko --> ja nie twierdze ze jest inaczej niz piszesz..... pisze tylko ze nie dziwie sie za bardzo pracodawcom. I ze wkurzaja mnie rady w stylu "wez sobie L4" ..... Co to wogole znaczy "WEZ SOBIE" ?! Przeciez L4 daje lekarz a nie "bierze sie go sobie" jak urlop :O... Widac na kafe nie mozna wyrazic swojej opinii... powinnam sie juz do tego przyzwyczaic ;)

Gość do grrrrr...
kobieto,wez juz nie truj:O nie bierzesz lewych L4, to super:D:D ale juz tak nie histeryzuj :O panstw polskie ma gdzies polskie matki wiec zaadniczo nie dziwie sie kobietom,ze one tez maja w dupie to czy nacigna pracodawce i zus na lewe l4 i chyba kazda normalna matka wybierze opcje korzystniejsza dla swojego dziecka i siebie niz dla pracodawcy:O a jesli tego nie rozumiesz to trudno:O

Gość marzenka68745
akurat za l4 pow. 33 dnia , macierzyńskie płaci zus a tu nie powinno sie mieć obiekcji i tak emerytur nam nie wypłacą, a jesli już to na waciki ja pracuje juz 16 lat na l4 jestem od 9 tygodnia miałam ciąże bliniaczą, ale jeden z płodów obumarł co groziło rówież utratą drugiego i nikt mnie nie przekona, że l4 od pierwszych tygodni ciąży to patologia tak samo l4 na dziecko - jesli wymaga tego sytuacja - jak najbardziej w chorobie nawet najlepsza babcia nie da tyle co matka dziś samo bycie w ciązy to już stany bardzo wyjatkowy. przez zanieczyszczenia środowiska, chemię w zywności - same miliony kobiet w ogóle nie moga zajść w ciążę więc nawet jak mammmaa pójdzie na l4 - brawo z mojej wypłaty od zawsze, a juz na pewno od roku 1999 potrącają w sumie 33 % - na składki, na podatki... i co z tego mam? do lekarza - prywatnie, by nie czekać i lepszą jakość usługi mieć pogotowie - czekać co najmniej pól godziny podatki???? hmmm, dziury w drogach, ksiązki do szkoły - cena chocby ze złota, paliwo - 5 zł, cukier - 5 zł w skandynawi - w zaleznoći od państwa - co najmniej rok macierzyńskiego - płatnego miejsca w żłobkach we francji - opłacane prze państwo opiekunki do dzieci a u nas? z łaski 22tygodnie a potem wypad - chciałaś suko dziecko to terza siedż na bezrobociu, tak? ale sie wkurwiłam

"... we francji - opłacane prze państwo opiekunki do dzieci" .... A ja jestem ciekawa skad masz takie informacje, bo ja za nianie place ponad 700E + ponad 200E skladek, a doplaty do niej dostaje niecale 170E... No i zapomnialas napisac ze macierzynski we Francji trwa 16 tygodni z czego 6 obowiazkowo bierze sie przed porodem a o opiece na chore dziecko moge zapomniec, cos takiego tutaj nie istnieje. No i co, nadal uwazasz ze tu mamy lepiej ? :D

Gość kokosowa chatka
marzenka, dokladnie!!! zgadzam sie z kazdym Twoim słowem!

A ja jestem całym sercem z grrrr...... Też jestem matką, obecnie na macierzyńskim. Ale jestem też pracodawcą. I kobiety w ciąży to duże utrapienie. Zwolnienie od początku ciąży to norma. Zdarza się, że panienka zatrudnia się będąc już w ciąży i dwa dni później rzuca zwolnieniem. Jak ktoś radzi " weź l4" to widać jaki z niego pracownik. Też zwolniłabym taką osobę po powrocie z macierzyńskiego.

Gość marzenka68745
informacje takie mam: 1. od mojej siostry - od 10 lat mieszka we Francji 2. w ubiegłym roku interesowałam sie tematem z racji przedmiotu jaki miałam na studiach - opieka socjalna w UE jęsli ty nie korzystaj z tej formy pomocy to znaczy, że z jakiegoś powodu ci nie przysługuje. bądź sama nie chcesz

Gość marzenka68745
dziewczyna z.... i co z tego? zatrudniasz osobę na zastepstwo...problem?

Gość marzenka68745
przecież nowa dziewczyna wskakuje po m-cu na ZUS. Więc pozostaje jedynie kwestia tego miesiąca zauważcie, że to autorka została poinformowana, iz nie ma po co wracać do pracy...nie ona zaczęła kombinować. co zrobic z takim pracodawcą?

marzenka68745 - w teori to wszystko fajnie wyglada.... ale w praktyce juz troche gorzej. Do otrzymania pomocy sa progi dochodowe, po przekroczeniu ktorych naleza sie grosze.... Czasami bardziej sie oplaca siedziec w domu na tylku, rodzic dzieci i ciagnac zapomogi.... ale niektorzy chca zyc na jakims przyzwiotym poziomie, czasami maja kredyt do splacenia a w dodatku jakies ambicje zawodowe, wiec takie zycie raczej nie dla nich.... Wasza dyskusja mnie w sumie nie dotyczy ale napisze tylko ze ci ktorzy pisza "zatrudniasz osobę na zastepstwo...problem?" nie maja pojecia o czym pisza..... nie wspomne juz o sprawach odministracyjno-papierkowch, ale zastapienia niektorych osob nie jest takie proste jak by sie moglo wydawac, wymaga kilku tygodni przyuczenia i przekazania obawiazkow i szeregu wiadomosci zastepcy.

No oczywiście, że nie proste i takie pisanie daje świadectwo wielkiej niewiedzy. Jeśli ktoś napisał: " po miesiącu wskakuje na ZUS'' to już o czymś to świadczy. A urlop takiej wskakującej. to co? Kiedyś trzeba będzie wypłacic jej ekwiwalent lub pozwolić wykorzystać zaległy za to, że siedziała na L4. A koszty zatrudnienia i przeszkolenia nowego pracownika? A czas kogoś kto musi taką osobę przyuczyć? No ale kogo to obchodzi. Wiecie, punkt widzenia zależy od punktu siedzienia. Ja nie kwestionuję, że i pracodawcy są ni ok. Ale to z czegoś wynika.

Gość marzenka68745
wskakuje - użyłąm kolokwializmu każdy ma swoje racje dla mnie dobro dziecka i matki jest ważniejsze niż pracodawcy dla mnie kombinacje kobiety w ciązy i tak nie umywają się do kombinacji pracodawców

problem jest systemowy bo ja bym chetnie pracowala ale.. ale gdzie mam podziac dziecko? a co keidy jest chore? kto się ma nim zająć za ile? chętnie wynajmę opiekunkę odprowadze jej skladki itd ale z czego jak matce proponuje sie najnizsze wynagrodzenie? gdyby matki ceniono to by to tez inaczej wygladalo bo taka matka szanowalaby prace i pracodawce l4 byloby koniecznoscia a nie okazja do wyzysku, nie spoznialaby sie majac opiekunke solidna, nie wychodzialby wczesniej, nie brala l4 na chore dziecko a w ciazy wiedzac z ema gdzie wrocic pracowalaby tyle ile by mogla itd.. ale skor zachodzac w ciaze mam 100% pewnosci ze juz nie wroce to po co mam pracowac? skoro po macierzynskim placi mis ie grosze to czemu mam nie korzystac z opieki l4 itd na dziecko? skoro zlobki i pzredszkola panstwowe sa dla wybranych skro sa czynne do 15tej itp to co mam zrobic? i tym sposobem nawet najlepsze checi matki nie pozwalaja na bycie dobrym pracownikiem chyba ze ma sie tuzin babc i cioc co pomagaja za free

Lekareczka - "Opieki nad chorym dzieckiem w ciągu roku przysługuję max. 60 dni. " MAX ???? Czyli 1/6 roku ??? Dwa miesiace ??? I to malo ? Ja bym sie cieszyla gdybym miala chociaz 6 dni, "w razie czego"... Myszsza - zgadzam sie z Toba :) problem tkwi w systemie. To bledne kolo ktorego nikt nie jest w stanie przerwac... przynajmniej dopuki nie poprawi sie infastruktura, nie zmieni sie ustawodawstwo i moze troche mentalnosc... ale widzac wciaz pokolenia mlodych matek bioracych L4 "na ciaze" jakos w to nie wierze. Wkurza mnie tylko generalizowanie w stylu : "pracodawca to gnoj a ta biedna matka ciagle pokrzywdzona" bo wina za ten system lezy po obu stronach.

Moja droga Rihano (ladny nick, swoja droga... czyzby to byla Twoja idolka ;) ) oczywiscie ze mam prawo glosu :) ...jestem osoba pelnoletnia, nieubezwlasnowolniona, nie odebrano mi obyatelstwa ani praw wyborczych (ani biernych ani czynnych) ... wiec nie widze powodu dla ktorego mialabym "wypadac"... no chybba ze z wlasnej woli... w sumie nie lubie glupich przepychanek slownych i wyzywania, raczej wole spokojna i rzeczowa dyskusje :).... obawiam sie ze nie moge tutaj na to liczyc :P 🖐️

Gość świeża pietruszka
Co tak naskoczyłyście na Rebekę? Czyzbyście drogie siedziały właśnie na lewym L4?