Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czipsiara288888

jakie są wasze ulubione chipsy, lubicie pieczonki?

Polecane posty

Gość czipsiara288888

podajcie firme i smak , i jecie pieczonki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kadddafi
a co masz na myśli pisząc "pieczonki" co to wogóle jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czipsiara288888
ziemniaki , buraki, cebula, marchew , olej kiełbasa i to się piecze w garnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kadddafi
a no to chyba jestesmy z tego samego woj. bo tylko w małopolsce i na śląsku znają pieczone ziemniaki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to teraz sobieeee
nie olej tylko boczek kobieto nie znasz sie to nie pisz. Tradycyjna potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej * 3 kg ziemniaków * 0,6 kg kiełbasy * 0,2 kg boczku wędzonego * 0,1 kg margaryny lub masła * 4 cebule * 3 buraki * 3 marchewki (opcjonalnie) * dwa liście kapusty * sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki: * ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy, * kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm, * buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki * cebulę w półksiężyce * marchew w talarki Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy. Pomiędzy warstwy lub na wierzch (pod liście kapusty) można dodać wiórek masła lub margaryny. Wypełniony garnek odstawiamy na parę minut, następnie luzujemy zamknięcie i wylewamy resztki ociekłej wody. Piec w ognisku, na żarze lub małym ogniu przez ok. 40 min. Po wyjęciu z ogniska garnkiem trzeba potrząść, aby składniki się trochę wymieszały. Podawać na talerze. Jak nikt nie patrzy podjadać prosto z gara, bo wtedy są jeszcze lepsze ;-) Można popijać lub polać kefirem albo maślanką. Najlepiej byłoby zsiadłym mlekiem ale takiego mleka chyba już nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kadddafi
no nie do końca robie tak jak to napisłaś szczególnie porcje tych składników :p a co do mleka siadłego to jak ma się krowy to i zsiadłe mleko tez ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czipsiara288888
oh dziękuję ci za szczegółowy przepis. ja jem z olejem a nie na boczku mężczyzno':P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kadddafi
aha zamiast oleju ja daję smalec no i boczuś też jest :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kadddafi
w sobote zrobie bo juz mi slinka cieknie :d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czipsiara288888
nommm:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×