Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KRAWACIARZ

Wolna Polska Bez Hanysow !

Polecane posty

Gość jo jo jo jo
💤 🖐️ :O

Gość krups
obawiam się że na ten temat nie napisze żaden Ślązak z Królewskiej Huty lub z Zabrza albo Siemianowic nie wsponając o Katowicach ponieważ jest im przykro i mnie również :(

Gość bezpartyjny
I znowu Kaczynski ma racje!

Gość weź się dziecko wyłącz
ptasiek, masz u mnie plusa, jeśli mówisz szczerze. Tak, jakby każdy mógł zadecydować, gdzie się ma urodzić... Żeby potem szkalować mieszkańców innych regionów. Osobiście mieszkam na Śląsku, mówię gwarą, co nie przeszkadza mi się normalnie po polsku wypowiadać. A wypowiedzi Pana Prezesa, który rodem z Lwowa o prawdziwych Polakach - to niepoważne trochę. Ok, wielu ludzi stąd wyemigrowało, mając podwójne obywatelstwo, i teraz mieszkają w Niemczech. Ale nie wszyscy - a Ci którzy zostali, zostali dlatego, że tutaj jest ich dom, a nie tam. A Ślązaków się nie lubi za to, że górnicy kiedyś zarabiali więcej niż przeciętna i poszli na wcześniejsze emerytury - utarło się i pokutuje. Choć dziś górnik za 6 dni roboczych w tygodniu dostaje max 2 tyś do ręki ... A przywileje się kończą, bo mało gdzie nawet barbórkę się dostaje. To aż tak wielki miód ?

Tylko ci Polacy co emigrowali do Niemiec,Francji itd.. nie chca autonomi Polskiej w tych krajach a Slazacy chca! Wiec nie mow ze Prezes nie ma racji przeczytaj jakie rzadania ma RAŚ !!

aha - odnoszę wrażenie, że to tzw Gorole byliby chętni najbardziej, żeby Ślązakom wszystko zabrać i najlepiej do Auschwitz ich wysłać, a nie , że Ślązacy coś do kogoś mają. Jakoś nie słyszałam nigdy, by jakiś Ślązak żądał, żeby mu Pałac Kultury oddać ... A jeśli chodzi o kopalnie - w chwili obecnej są to spółki często z siedzibami Zarządu w centralnej Polsce, lub w innych rejonach kraju. Węgiel jest drogi, bo się go nie wydobywa, tylko importuje z Czech lub Rosji. A z kopalń spółek maszyny i inne wartościowe rzeczy - typu okablowanie miedziane etc są wydobywane na powierzchnię w małych elementach i sprzedawane na złomie. Tak wygląda Śląski raj obecnie.

Gość wolę
jak wam tak Śląsk nie pasuje to o co drzecie mordy i po co go chcecie mieć w swoich włościach. Coś mi się zdaje że byście nie pociągnęli długo na krechę ,bez dojnej krowy.

nie każdy Ślązak popiera RAŚ. Moim zdaniem to kolejna banda oszołomów, która jak każdy polityk, chce nabić se kabzę żerując na naiwności ludzi. Tyle w temacie.

Jezeli nie popierasz RAŚ to czego chcesz od Kaczynskiego on do tego srodowiska mowil a nie do wszyskich Slazakow! Albo mowimy o faktach albo o przekazie medialnym !

Tez jestem Sazaczka!! ale czuje sie Polka a mieszkam w Niemczech!! Nie jestem specjalnie zwolenniczka Kaczynskiego...ale!! on ma duzo racji!!Pochodze z bardzo duzej rodziny, wszystko ,mieszkalo na Slasku z dziada pradziada! I wszyscy, albo prawie wszyscy!! uwazali sie za "wielkich" Niemcow.Dzis z tak ogromnej rodziny na Slasku nie ma nikogo!! Ja bardzo tesknie za Slaskiem, przezylam tam najpiekbniejsze lata! To jedyne miejsc ktorego mi brak.Ale kocham Polske, kocham nawet ten nasz popierniczony narod!! choc nie zawsze na to zasuguje!!Kocham wszystko co Polskie...nawet trawe i chwasty......

Gość śląsk przed wojną miał
autonomie i zayebiscie mu się wiodło, kiedy reszta polski była zadłuzona w skarbcu śląska było spoooooro na plusie (wyszukiwarka nie ogranicza sie do kafeterii a wiedza nie boli). jezeli juz znowu wspominacie o RAŚ to jak narazie oni chcą powrotu do autonomii zwłaszcza podatkowej nie do separatyzmu czy niepodleglosci.

Gość hablahablababla
SAMOSIA polsce po tobie goowno jest, wiesz :O fajnie ze kochasz ale na odleglosc, tak kochac to ja moge rownie dobrze Wenus czy Plutona. mieszkasz w Niemczech to siedz tam i obserwuj ich poczynania, ani tobie na nic co sie dzieje tu ani Polsce co u ciebie z twaja miloscia na odleglosc :O a SLASK jest SLASKI!!!! N I E POLSKI I N I E NIEMIECKI!!!!!

Ruch Autonomii Śląska (RAŚ) organizacja utworzona w styczniu 1990 roku przez osoby z Górnego Śląska. Od 27 czerwca 2001 stowarzyszenie z siedzibą w Rybniku. Według deklaracji "rozpoczęło ono starania o wyraziste upodmiotowienie Śląska i jego mieszkańców" poprzez utworzenie własnego parlamentu, skarbu i rządu. Głównym celem organizacji jest utworzenie autonomicznego regionu w historycznych granicach Górnego Śląska. Ruch Autonomii Śląska powołuje się na posiadanie autonomii w okresie II Rzeczpospolitej przez województwo śląskie, które działało w ramach Statutu Organicznego, nadanego przez Sejm Ustawodawczy.

bezpartyjny - Ty masz jakiś kompleks skarbie. Najpierw mówisz o wszystkich Ślązakach, teraz się gmatwasz, że nie o wszystkich - tylko o tym środowisku. Weź się chłopie zdecyduj, bo plucie jadem ot tak dla idei sam nie wiesz na kogo, a najlepiej na wszystkich nie świadczy dobrze o poziomie Twej inteligencji. Wielkie Niemcy wyjechali do Niemiec. Inni chcą stołek w rządzie obsadzić i zabłysnąć przed wyborami. Prości ludzie, najczęściej starsi, widzą, że w całym kraju jest burdel i ulegają pięknej wizji, którą się im roztacza, a która jest kolejną utopią. Każdy - czy to Kaczyński, czy ten cały prezesik RAŚ robią coś dla kasy i władzy. Niczego nie robią ku chwale ojczyzny. A Ty się pieklisz, na normalnych ludziach wyżywasz, którzy Bogu ducha winni, że się urodzili na Śląsku i są ofiarami jakiejś medialnej nagonki. I nic z tego pieklenia się nie masz tak naprawdę. Co dla Ciebie jest faktem, a co przekazem medialnym? Bo to odczytywać można różnie. Gdyby była nagonka na organizację Morsów w Polsce też byś se popsioczył pewnie. Ot tak dla zasady.

Jako prawnuczka powstańców śląskich rzeczę: śląskość to wielka sprawa! A Jarosław niech się douczy i złapie prawdziwy kontakt z rzeczywistością.

weź się dziecko wyłącz cos ci sie rozum przegrzal! Nie mam nic do Slazakow i Slaska! Wkurza mnie ze wiekszosc z was nie przeczytalo raportu Kaczynskiego tylko odnoscicie sie do zdan wyrwanych z kontekstu (przekaz medialny) Kaczynski nie ma nic do Slazakow ma jedyne zastrzezenia do RAŚ i tych co popieraja ta organizacje ale na szczescie jest ich mniejszosc!

Gość hablahablababla
jaka prawde?? ze wyjechalas do niemiec a my tu mieszkamy, my sie zmagamy z debilnymi politykami, absurdalnymi przepisami itp itd??? co ma kurva piernik do wiatraka?? RAŚ chce AUTONOMII (nie wiesz co to znaczy, prawda??), swojego Rzadu, podatkow na swoje miejsce itd. ty z reszta twojej rodziny jak i innymi mozecie i na wyspy bachama poleciec, i co z tego??? my tu dalej zyjemy ffs i my chcemy zmian. przed wojna autonomia zdala swietnie egzamin, teraz jest tylko gorzej, wiec oczywista rzecza jest ze nie chcemy isc na dno z calym krajem i warszafka ktora doi tylko kase :O

Autonomia Jednym z głównych postulatów RAŚ jest przeprowadzenie szerokiej reformy państwa, polegającej na przekształceniu Rzeczypospolitej Polskiej w państwo regionalne, a w dalszej perspektywie federalne. Celem tego stowarzyszenia jest doprowadzenie do autonomizacji Śląska na skutek takiej reformy państwa. RAŚ odżegnuje się od poglądów separatystycznych - zdaniem tego stowarzyszenia szeroka autonomia w ramach Rzeczypospolitej Polskiej jest najkorzystniejszą formą funkcjonowania dla Śląska. RAŚ chce reaktywować Ligę Regionów, zorganizować w 2012 w Poznaniu ogólnopolską konferencję zwolenników autonomii, Marsz Regionów w 2015 w Warszawie, doprowadzić do zmiany konstytucji w 2019 i ustanowienia autonomii Śląska w 2020. Według planów RAŚ, Autonomia Śląska miałaby funkcjonować w oparciu o przywrócony Sejm Śląski, regionalny rząd i Skarb Śląski. Regionalny parlament miałby być ciałem jednoizbowym, wybieranym w wyborach większościowych. Sejm Śląski wybierałby ze swego składu rząd, na czele którego stawałby premier. Skarb Śląski zastąpiłby Urzędy Skarbowe, większość zgromadzonych środków pozostawałaby w regionie, a jedynie niewielka ich część byłaby przekazywana do budżetu centralnego. W gestii centralnych władz pozostawałyby m.in. dyplomacja, wojsko i polityka monetarna. RAŚ podkreśla, że wiele zagadnień związanych z przyszłą autonomią powinno być przedmiotem dalszej dyskusji - dotyczy to zarówno zakresu samej autonomii i sposobu jej funkcjonowania, jak i terenów, które miałyby wejść w jej skład.

Gość w bulu i nadzieji
a mam pytanie do historyków, czy pamiętacie , czy się zdarzyło kiedykolwiek aby Wódz lub Prezes Partii albo inny Napoleon nagadał bzdur na jakiś temat i uciekł z podwiniętymi porciętami a tego Wodza bronią jego 'nogawkowi' i idą z odsieczą, ponieważ Wódz się schował za miotłą ?

habla habla.... ha ha.... A cos ty taki nerwowy ha ha...spokojnie czlowieku...od Maja i Ty bedziesz mogl przyjechac do tego miodu!!! Zal Ci dupsko sciska czy jak?? Jeszce mi napisz, ze cukier w Polsce drozszy niz w Niemczech!! ha ha.... benzyna i tak dalej.....I tak Was kocham wy "popaprancy" ha ha,.....

Gość takakarma
Ja mieszkam na terenach gdzie ślązacy chętnie by wywalili polaków,uważając że to ich ziemie,w moich stronach oni się panoszą,nawet burmistrz j.est gebelsem i pomaga tylko swoim pieprzony faszysta!:@

Gość w bulu i nadzieji
bezpartyjny mam dodatkowe pytanie, w którym miejscu proponujesz postawić granicę , czy Silesia ma się zaczynać w Mysłowicach obok starego mostu tu gdzie jest pomnik i gdzie dalej ?

Gość w bulu i nadzieji
ptasiek, na Śląsku dla dobrego fachowca to gospodarz familoki wybudował i teraz z dziada-pradziada w tych familokach mieszkają , co innego, gdy właściciel kopalni był jeden , w czasach komuny cały naród się cieszył, że ma czarne złoto sprzedawane za dolary a teraz do jednej kopalni dorwało się 500 krawaciarzy i związkowcy na których tylko nasrać należy, ponieważ kartę górniczą podpisali chyba po dopalaczach i się załatwili jak Zabłocki na mydle jasne, że w zad obrywa najbardziej zwykły górnik i narobić się musi ale wątpię w to aby chciał z Niemcem się zadawać

też uważam, że jest i będzie należał. A niektórzy po prostu sobie reklamę przed wyborami na ludzkich sympatiach i antypatiach regionalnych robią i procenciki elektoratu zbierają. Dobrej nocy ze znienawidzonego Śląska.