Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielona nieco w temacie

Chrzest-pyatnia

Polecane posty

Jakie są zwyczaje chrztu? Kto co kupuje- co kupuje chrzestna a co chrzestny do chrztu? Co się daje w prezencie?

Chrzest-pytania miało być oczywiście

Gość Bea71
Oj.. mam podobny problem. W święta będę chrzestną w jednej z bliźniaczek . I zupełenie nie mam pomysłu co kupic dla chrześnicy, a co dla drugiej dziewczynki. Mają po 3 miesiące. Może ktoś był w podobnej sytuacji..

Gość amigo**
Nie wiem czy tak jest wszędzie. U nas chrzestna ubiera, chrzestny fotografa-kamerzystę załatwia.

Gość WodaNIEGAZOWANA
U nas Chrzestny kupuje świecę.

Gość Bea71
A jakie prezenty ? Może kasę..jak tak to ile?

Gość ocet
u nas rodzice ubieraja dziecko,zamawiaja sale( ew obiad w domu),a chrzestni kupuja jakis prezent.to tyle.

Gość WodaNIEGAZOWANA
a prezenty- u nas chrzestny kupił pamiątkę+obraz+ pieniążki a chrzestna pamiątka+pieniądze.

Gość Bea71
No właśnie... jaki prezent?

Przede wszystkim radzę zapytać rodziców, jak to widzą. Teraz już niewiele osób (przynajmniej w moim środowisku) trzyma się sztywno tych wszystkich zasad i przesądów. My jak w marcu chrzciliśmy dziecko to nie robiliśmy żadnych cyrków, że chrzestna to, chrzestny tamto tylko sami wszystko zorganizowaliśmy a goście i chrzestni po prostu dali Małej prezenty i już.

Gość WodaNIEGAZOWANA
chrzestna dała 100zł a chrzestny 300zł.

Gość Bea71
Dziekuje "Woda" za konkretna odpowiedź:)

No jeśli chodzi o prezenty to w naszym wypadku były to pieniądze, od chrzestnego jeszcze biblia w obrazkach dla dzieci. Z tym, że my powiedzieliśmy w prost, że nie chcemy żadnych łańcuszków czy innych srebrnych smoczków, które będą kurz zbierały w szufladach.

A szatkę(krzyżmo) kupuje chrzestna? bo zwyczaje są różne chyba, w sumie jak chrzestna ma ubrać dziecko, kupić szatkę, poduszeczkę do chrztu i do tego prezent-jakaś konkretna pamiątka chrztu to trochę to kosztuje. Czy wtedy też wypada dać pieniązki?

Gość ela1990.
na chrzest od chrzestnej 100zł? masakra..to jest wstyd...no 300 juz ujdzie

Gość Bea71
A jak potraktować bliźniaczki ???

Gość ela1990.
dzisiaj jest taki materializm i to jest prawda ze rodzice dziecka patrzą na kase..jak nie dasz to pozniej beda gadać..a najlepiej to dac sama kase bez zbednych pamiątek bo i tak te pamiątki sie zawierusa abo wywala je za jakis czas..nie oszukuy sie...dzisiaj zeby isc z czystym sumieniem na chrzest to trzeba przynajmniej miec 500 zł ja ide na komunie jako chrzestna i mam zamiar dac 1500 zł i to nie wiem czy nie za malo

Gość wodaNIEGAZOWANA
ela1990. Chrzestną jest siostra męża która się uczy w liceum i nie zarabia. Poza tym to nie żaden wstyd..

Moja przyjaciółka ma bliźniaki. Na chrzest sama kupowała wszystko, chrzestni dawali prezenty. Z tego co wiem, to każdy "swojej" dziewczynce dawał konkretny prezent, a drugiej już raczej mniejszy, symboliczny. Przecież każdy rozumie, że w takiej sytuacji to naprawdę zrujnować się można...a co by było, jakby to były trojaczki?:P

Gość wodaNIEGAZOWANA
my sami kupiliśmy i szatkę i świecę. Dopiero w kościele się okazało że chrzestny ma świecę. Różne są zwyczaje, najlepiej kupić samemu bo nie wiadomo czy chrzestni kupią. Albo wprost pogadać z chrzestnymi :)

Gość ja dwa lata temu
dałam kase

Gość chrzestna filipka
ja dalam 500 zl pamiatke i kupilam srebrny smoczek w jego imieniem

U nas jak chrzciliśmy syna, chrzestną była moja siostra. Kupiła małemu ubranko, złotą przywieszkę i obraz. Chrzestny zapłacił za chrzest, kupił pamiątkę i złoty łańcuszek. Kasa dla małego dzieciaka??? hm... rzadko rodzice kupią za nią coś dziecku, częściej przeznaczają na swoje potrzeby a wtedy ani pamiątki, ani kasy

Gość chrzestna filipka
ja dalam pieniadze ,srebnry smoczek z jego imieniem i pamiatke w ktora sie wkleja zdjecia z chrztu ,piewrszy zabek itp

Gość wodaNIEGAZOWANA
rzadko kupią coś dziecku? A pampersy, mleko-jeśli pije modyfikowane. :) to wszystko kosztuje, dlatego lepiej dać pieniążki niż kolejne ubranka albo łańcuszki-łańcuszek to na przyjęcie lepiej :)

chrzestna filipka- właśnie myślałam też o albumie ale w necie pisze że jak się wybierze album pamiątka chrztu np. z dedykacją od chrzestnej to wypadałoby zająć się też robieniem zdjęć podczas uroczystości lum fotografa wynająć a to już problem.

Gość ja tez uwazam ze na chrzest
nie powinno sie dawac kasy tylko jakies ladne pamiątki. Sama bede chrzcic swoje dziecko w swięta. Oczekuje jakiegos ladnego prezentu nie pieniedzy. Sama dla dziewczynki dalabym jakas bizuterie złotą np. a dla chlopca srebrna lyzeczke badz smoczek. do tego biblie z dedykacja.

Gość fdgdfd
fotorga i kamerzysta na chrzcie? matkooooooooooo jak wesele poje bało was konkretnie

Gość blondyneczka123456
ja nie mam i nie miałam nigdy zadnej pamiatki ze chrztu,nawet zdjecia i jakoś żyje..dawniej tego nie było tylko teraz sie ludziom we lbach przewraca

u nas chrzestny dal 500 zł chrzestna 600 zł. i chrzestny kupil jeszcze swiety obrazek ze srebra