Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość I CO JA MAM ZROBIC

SCHIZOFRENIA - GENETYKA?

Polecane posty

Gość I CO JA MAM ZROBIC

MATKA MOJEGO CHŁOPAKA CIERPI NA SCHIZOFRENIE JAK WIELKIE JEST PRAWDOPODOBIEŃSTWO ZE NASZE DZIECI RÓWNIEŻ POPADNĄ W TĄ CHOROBĘ?

Gość schizofrenia_ryzyko
Ryzyko zachorowania na schizofrenię w przypadku, gdy jeden z rodziców jest chory, wynosi około 10%.

Gość schizofrenia_ryzyko
Ryzyko zachorowania na schizofrenię w przypadku, gdy jeden z rodziców jest chory, wynosi około 10%

Gość I CO JA MAM ZROBIC
DZIEKI BARDZO MNIE POCIESZYŁEŚ (AŚ) SĄDZIŁAM ŻEJEST TO OK 90%

Gość I CO JA MAM ZROBIC
A CZY NIE JES WIĘKSZE PRAWDOPODOBIEŃSTWO ZACHOROWANIA JEŚLI JEDEN Z DZIADKÓW JEST CHORY CZY TO NIE PRZENOSI SIĘ CO DRUGIE POKOLENIE?

jest bardzo niewiele chorob ktore dziedziczymy genetycznie wiec sie niezamartwiaj

Gość schizofrenia_ryzyko
Ryzyko zachorowania dla wnuków osoby chorej to ok. 3-4%, ale to nie "sumuje" się z ryzykiem, kiedy jedno z rodziców jest chore. Kiedy oboje rodzice są dotknięci schizofrenią, prawdopodobieństwo wystąpienia schizofrenii u dzieci wynosi wg różnych badaczy od 31% do 68%. Na pojawienie się schizofrenii duży wpływ ma środowisko, w którym twój chłopak się obraca. To, czy jest podatny na stres.

Gość A JA KUP
ON CHYBA MA Z TYM WIĘKSZY PROBLEM NIZ JA... MAM WRAŻENIE ŻE PRÓBUJE JEDNAK ODCIĄĆ SIĘ OD ŚWIATA ŻEBY NIKOGO NIE OBCIĄŻAĆ :(

Gość schizofrenia_ryzyko
No wiesz - ryzyko to w ogólnej populacji wynosi ok. 1%, więc Twój chłopak może mieć około 10- krotnie większą szansę na zachorowanie niż np. ty. Ale 10 procent to nie jest wcale aż tak dużo. Może przydałaby mu się wizyta u psychologa, aby oswoić trochę ten lęk?

Gość A JA KUP
PEWNIE MASZ RACJĘ JEDNAK OD NAJMŁODSZYCH LAT OBSERWOWAŁ MAMĘ W NIE NAJLEPSZYM STANIE PSYCHICZNYM A CHYBA CIĘŻKO PATRZEC NA TO OBOJĘTNIE

Gość schizofrenia_ryzyko
Dlatego właśnie psycholog będzie najlepszym rozwiązaniem.