Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Koktajl Mleczny.

Też ktoś ma dwa?

Polecane posty

Chodzi mi o ten dzyndzelek z tyłu w gardle. Ja mam takie dwa. Szukam w necie informacji o tym ale prawie nic nie mogę znaleźć... Jakiś wybryk natury ze mnie.

to jest chyba jakiś rozszczep ale żeby nic konkretnego w internecie o tym nie pisali, skandal. Jedna babka napisała na forum medycznym, że też tak ma ale nikt jej nie odpisał.

Gość cze, poka dzyndzle
:)

Gość trirruitriutriu
Np Levviatan, którego pociągają zupełnie nieatrakcyjne kobiety :D Ale nawet paszczury go nie chcą :(

Gość a kto takie przedpotopowe
a co na to twój laryngolog? Może poplątało ci się z mogdałkami?

nic mi się nie poplątało :) Żaden lekarz nic nigdy nie mówił na ten temat. Nieprawidłowości te, występujące średnio z częstością 1 na 400 żywo urodzonych w Polsce. Wady te mogą manifestować się nie w pełni np. niecałkowitym rozszczepem wargi lub dotykać innych struktur np. wyrostka zębodołowego kości szczękowej, czy też JĘZYCZKA. Tyle wyczytałam...

Mam coś lepszego: Występowanie rozszczepu języczka szacuje się na od 0,02% do 18,8% z największym nasileniem w populacji Indian Chippewa i Navaho. :D

No już znalazłam... Wklejam dla zainteresowanych. W okresie późniejszym, pomiędzy 10., a 12. tygodniem ciąży, gdy płód osiąga długość ok. 75mm, dochodzi do zlewania się części przyszłego podniebienia w wyniku łączenia się lewego i prawego wyrostka podniebiennego szczęki, oraz prawej i lewej blaszki poziomej kości podniebiennej (tzw. płyt podniebiennych). To z nich powstaje podniebienie twarde oraz podniebienie miękkie wraz z języczkiem. Płyty podniebienne łączą się z leżącym do przodu już ukształtowanym środkowym segmentem szczęki (powstałym w wyniku łączenia się wyrostków nosowych). Przetrwałym śladem tego procesu jest występowanie tzw. otworu przysiecznego (łac. foramen incisivum). Z części tylnych natomiast formuje się podniebienie miękkie (łac. palatum molle), oraz języczek (łac. uvula). Zaburzenie jakiegokolwiek z tych procesów prowadzi do powstania rozszczepu podniebienia. Niepołączenie się płyt podniebiennych prowadzi do rozszczepu podniebienia. Częściowe ich niepołączenie np. pośrodku, tylko do otworu łączącego jamę ustną z jamą nosową, a niepołączenie się części miękkich do rozszczepu podniebienia miękkiego lub języczka.