Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bioinla

Do Kościoła na roczek ??

Polecane posty

Gość bioinla

Jak to jest z tym wyprawianiem roczku, czy nie wystarczy normalne przyjęcie urodzinowe w domu , tylko trzeba iść na specjalną msze do Kościoła, jak na Chrzcinach ? Na moje nie jest to konieczne, w końcu to nie Chrzciny, tylko urodziny.

Gość bioinla
To, czy będzie alkohol,to też wydaje mi się kwestią indywidualną, bo nic w tym złego, jak jakiś gość wypije sobie lampkę wina czy okazyjnego drinka dla symbolu. Byle nie robić z imprezy popijawy, bo to nie wypada na roczek.

ja bylam na wieeelu roczkach takze u moich dzieci i nigdzie nie bylo maszy w kosciele z tego powodu. kazdy uwaza jak robi. jedno dawaja na masz inni nie. ja jestem za -NIE.

Gość a u nas2
a u nas jest co kwartał msza rocznych dzieci kto chce zapisuje i przychodzi z dzieckiem na taka Mszę ale zwykle wypada w innym terminie niż urodziny dziecka więc nie trzeba w tym samym dniu iść do kościoła co roczek i tak jest wygodniej bo impreza jakby nie było absoruje rodziców ;)

Gość Kasia1683
Na Śląsku, gdzie mieszkam, jest tradycja mszy na roczek. Moja córka miała normalne przyjęcie urodzinowe w dniu urodzin a w którąś niedzielę miesiąca, w którym się urodziła, uczestniczyliśmy w mszy ze specjalnym błogosławieństwem. To nie jest obowiązkowe więc jak ktoś nie chodzi normalnie do kościoła to nie widzę powodu pchać się do kościoła tylko dlatego, że dziecko ma roczek.

Gość bioinla
No widzę właśnie, że chyba na Śląsku bardziej dominuje ta kościelna tradycja. W innych regionach mniej.

Gość ffffffffffffffffffffffuck
Tradycja jak to kurwa brzmi

Gość Kasia1683
Dodam, że po mszy nie robiliśmy już żadnego obiadu, kolacji itp.

Gość Kasia1683
My też nie lubimy goroli :p

Gość ffffffffffffffffffffffuck
Przeciez to nawet nie sa Polacy

Gość MIECHO KO
Ja zaden goral nie jestem Jestem Grekiem tepa strzalo

Gość bioinla
Alkohol może być, jak ktoś ma np. ochotę łyknąć kieliszek wina po obiedzie,ale symbolicznie,nie w stylu nalewania kolejek jedna po drugiej.

Gość jak ktoś ochrzcił dziecko
w KOŚCIELE, to naturalne powinno być dla niego, że uczestniczy tez w mszy z okazji roczku :D chyba, że ktoś chrzcił dziecko dla picu, BO TAK i generalnie nie uczęszcza na msze- wtedy rozumiem wątpliwości czy niechęć co do 'mszy na roczek', ale za to kompletnie nie rozumiem po co był chrzest :):):)

*WE mszy, rzecz jasna

Gość Kasia1683
Greku naucz się czytać :D gorol

Gość bioinla
Nie zgodzę się, że jak był Chrzest, to musi być roczek w Kościele. Chrzest naturalną siłą rzeczy wymaga wizyty w Kościele.Chrzest to obrzęd, który wykonuje się w Kościele, więc normalne i tradycyjne jest wtewdy, że idzie się do Kościoła i chrzci dziecko. A pierwsze urodziny nic z obrzędem wspólnego nie mają. Można zrobić imprezę w domu, a do Kościoła sobie iść w niedzielę i pomodlić się samemu w intencji tego minionego roczku.

Gość bioinla
Mnie właśnie trochę dziwi, że z roczku robi się często takie prawie Chrzciny.A to zupełnie 2 inne rzeczy.

nie napisałam, że roczek MUSI być w kościele napisałam tylko, ze jeśli ktoś ochrzcił dziecko nie tylko ze wzgledu na 'obyczaj', ale ze szczerego przekonania, to nie będzie miał wątpliwości czy wziąć udział we mszy/ błogosławieństwie z okazji roczku :) a skoro tak się rzucasz, że można się pomodlić 'samemu w niedzielę'- owszem, można :) tak samo jak można sobie przysiąc z drugą osobą, że będzie się ją kochało blablabla... nawet można strzelić całą przysiege małżeńską- tez'samemu', a potem tylko imprezka dla rodzinki nie w tym rzecz przecież poza tym- sama juz sobie chyba odpowiedziałaś

Gość bioinla
No ja nie znam czegoś takiego, że w dzień wyprawiania roczku idzie się na specjalną mszę. Owszem, na zwykłych niedzielnych mszach robi się czasem coś takiego,że ksiądz błogosławi dzieci roczne, które są akurat w Kościele,ale nie że specjalnie się zamawia daną mszę i przychodzi na nią z dzieckiem jak do Chrztu.

Gość u mnie tylko była impra
w domu, ale my nie jesteśmy za bardzo "kościelni" :D

a teraz uszczypliwość z mojej strony :P 'Kościół' (z dużej) kiedy mówimy o WSPÓLNOCIE 'kościół' (z małej), kiedy mamy na myśli budynek ;):);)

Gość bioinla
Ale co się tak rzucasz, nie rozumiesz, że ja nie znam czegoś takiego,żeby dziecko zabierać jak na Chrzecie do Kościoła w dniu 1 urodzin ? A jestem katoliczką, dziecko mam ochrzczone z wiary, nie z obyczaju i dla spokoju babć, po prostu nie ma u nas takiej tradycji. Chrzest, Komunia,Bierzmowanie, Ślub są w Kościele, ale nie urodziny, ludzie !

a ko mówi o mszy w konkretny dzień- już wyżej panie pisały, że w każdej parafii są co jakiś czas msze w intencji rocznych dzieci i wtedy rodzice, którzy zgłosili chęć uczestniczenia w takiej mszy, przychodzą na nią z dzieciaczkami ;)

Gość bioinla
Ale mi uszczypliwość, każdy głupi zna tę zasadę pisania słowa Kościół.

bioinla- skoro nie znasz takiego zwyczaju, to skąd to pytanie, po co ten temat? :)

Gość bioinla
Ale jak byś umiała czytać, to dojrzałabyś, że ja pytam o wizytę w Kościele w dniu imprezy roczkowej, nie o taką w inny dzień, że idziesz na zwykłą mszę z błogosławieństwem. Ja pytam, czy w dzień roczku się chodzi.

autorko- może każdy zna, ale nie każdy stosuje... np. Ty jej nie stosujesz :)

Gość bukaaa
To nawet nie jest w dzień 1 urodzin, tylko są specjalne msze "roczkowe" np. w 2 i 4 niedziele miesiąca.

no to już dostałaś odpowiedzi od WSZYSTKICH, że W DNIU ROCZKU sie nie chodzi, chyba, że ktoś bardzo chce, to logiczne- możesz zamówić msze kiedy Ci się żywnie podoba

Gość bioinla
Cos się tak uczepiła kobito, taka z Ciebie katoliczka, a plujesz jadem jak dzika. Pytam, bo nie szłyszałam o takiej tradycji, dopiero teraz doczytuję, że niektórzy tak robią i zastanawiam się, czy ludzie często chodzą w ten dzień do Kościoła, czy to rzadkość.