Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pędząca Gośka

Czy robicie domowe wina i nalewki????????????

Polecane posty

Gość domowy bayleyssss
co kto lubi 0,5 litra wódki i mała butelczyna spirytusiku, albo rumu - co kto woli smietankę deserową pól litrową miksujemy z puszką kajmaku - smak co kto woli (są toffi, czekoladowe i jakieś tam jeszcze), 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dolewamy do tego co już mamy zmiksowane i miksujemy jeszcze chwilkę; jak połączą się składniki mieszanki, powoli lejemy alkohol i miksujemy nadal aż do uzyskania jednolitej konsystencji; początkowo rzadkie, z czasem lekko zgęstnieje, ja trzymam w lodówce, ale nigdy więcej jak tydzień nie postoi:p

Gość Korpett
Nie za słodkie to? Raz zrobiłam takie domowe malibu na spirytusie i mleku skondenoswanym, było ekstra. Co prawda nie nalewka ale było bardzo smaczne

Gość Raffifik
Odrobinę słodkie to musi być, ciekawe czy nie mdłe?? Ja tam pozostaję przy tradycyjnych nalewkach z owoców, nie lubie zbytniej kombinacji.

Gość stefffii
Też robię tylko nalewki. Znaczy na obecnym etapie wtajemniczenia zrobiłam jedną nalewkę wiśniową i kilka malinowych :). Teraz powoli przymierzam się do śliwkowej.. macie przepis?

Gość tomasssz
ja swoją przygodę z nalewkami zacząłem 2 lata temu - taka rodzinna tradycja :) z jednej strony hobby, pasja, z drugiej można się zawsze pochwalić przy znajomych, najważniejsze moim zdaniem (oprócz dobrych owoców) jest odpowiednie przygotowanie spirytusu - co do najłatwiejszych nie należy :/

Gość Arystoteles
Ja robię wina w domu i powiem szczerze, iż jestem bardzo zadowolony z efektów. Początkowo były dość mizerne i nikomu nie smakowały, ale po jakimś czasie nauczyłem się wielu ciekawych rzeczy i doszedłem do wprawy. Teraz znajomi i rodzina za każdym razem pytają o jakaś nową buteleczkę w prezencie ;)

Gość A ja robię i dobre wina i
nalewki,z czasem nabieram wprawy i wychodzą coraz ciekawsze,które modyfikuję i przerabiam po swojemu.Ostatni mój hit to wino z czerwonych buraków i pomidorów- rewelka!

tomasssz ma racje, najtrudniej za każdym razem tak samo przygotować "moc" nalewki, dlatego ja postanowiłam spróbować z gotowym spirytusem nalewkowym, takie coś chyba od tego roku robi soplica

Gość gość
Proszę o opinię osoby doświadczone w temacie. Po raz pierwszy w życiu zabrałam się dzisiaj za zrobienie nalewki z suszonych owoców goji. Trzymałam się przepisu: 80 g jagód zalać 0,5 l wódki. Można dodać miód. Odstawić na 2 miesiące. Szkoda, że nie poczytałam innych przepisów. We WSZYSTKICH jest info, by ten miód dodać już po 2 m-cach, po przecedzeniu nalewki. Ja dodałam od razu. Czy to znaczy, że nic z tego nie wyjdzie i zmarnowałam składniki?

Gość gość
Mam tanio na sprzedaż piękne książki o winach i nalewkach domowej roboty. Są w nich naprawdę fajne przepisy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt - graficia@interia.eu

Gość kuba333
Odkąd się zająłem destylacją to zakupy robię przez serwis http://edestylatory.com. Mają klasowy sprzęt, ale za nieduże pieniądze. Poza tym fajnie robią całą dostawę, nie ma problemów żeby pogadać odnośnie destylacji z obsługą. Sklep prowadzony przez zawodowców, którzy wiedzą jakie warunki powinien spełniać taki gazowy czy elektryczny destylator, żeby faktycznie pomagał przy produkcji a nie ją utrudniał.

Gość martin887
Mogę mówić tylko za siebie, bo też każdy bimbrownik pewnie ma swoje, inne zdanie, ale mi się najlepiej korzysta z modelu automatycznego, który jest w zasadzie bezobsługowy. Taki destylator parę miesięcy temu kupowałem ze sklepu online na http://edestylatory.com i działa bezawaryjnie i oby tak dalej. Pełne wyposażenie w zestawie – zamówiłem telefonicznie i dorzucili wypełnienie miedziane w cenie.

Gość marekiii
Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił z destylacją i zamawiałem ze sklepu internetowego http://edestylatory.com urządzenie na szybkowarze z dwoma odstojnikami. Idzie fajnie, jestem już po kilku użyciach i co do walorów smakowych alko to sobie chwalę. Zresztą kosztował też mój znajomy i nie miał uwag, a on akurat się na temacie zna od lat.

Gość gość
JA uwielbiam gotować przy lampce wina ;) dodając również i do potraw ;) wieczorkiem dla męża jest to niezły afrodyzjak, dlatego gdy mój mąż wiedział już o co chodzi zaczął kupować mi dobrej jakości wina( cwaniaczek ), ale nie miałam jak i gdzie tego trzymać wiec chciałam kupić jakąś półkę lub stojak ładnie wyglądający i znalazłam coś takiego ;) www.pl.ericolusso.com najładniejsze to drzewko na ścianie ;) PIĘKNE

Gość areksss
Niedawno kupowałem destylator przez stronę http://edestylatory.com i jestem zadowolony. Dobra jakość, prosta obsługa, szybka dostawa, nie kazali mi długo czekać aż przesyłka dojdzie. Wszystko było profesjonalnie opakowane, nic po drodze się nie uszkodziło, a wiem jak to jest z tym zamawianiem online...różnie można trafić. Raz znajomy zamawiał laptopa, to rzeczywiście dotarł...ale w częściach:P Tutaj wszystko pod tym względem było oki.