Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guess82

Niemcy- ciazy, porod, macierzynstwo

Polecane posty

u mnie 30 tydzień, jutro mam wizytę i pierwsze ctg. Może wreszcie zobaczymy maluszka bo do tej pory ciągle posladki oglądamy. Nasz bąbelek jest bardzo nietowarzyski za to aktywny, kopie jak sportowiec o każdej porze dnia i nocy. Miłej majówki

ale tu straszna cisza. Żadnych ciążówek z Niemiec? JA juz 10 tydzien. Byłam w piątek u lekarza na USG, widzialam juz bijace serduszko :) maluszek ma 2 centymetry :)

Safari, faktycznie cicho. My jak się okazało na ostatnim USG bedziemy mieli dziewczynkę, waży już prawie 2 kg. Już się nie mogę porodu doczekac ale tylko z powodu samopoczucia. Młoda kopie wściekle o każdej porze dnia i nocy no i ciągle się przekręca. Musze jeszcze do Krankenkassy zadzwonic bo w ostatniej ciąży miałam paciorkowca i za badanie musiałam zapłacić prawie 50 , może teraz jak juz chorowałam to mi zapłacą oni. jakbym wiedziała, że mała do końca pozostanie posladkowo i zrobią mi cesarke to wcale bym badania nie robiła. miłego wieczoru, u nas pogoda "okropna" ciepło i wilgotno, duchota straszna. nawet dzieci na palcu zabaw nie widać.

Gość Pati1610
Witam wszystkie przyzle i aktualne mamusie. Przypadkiem znalazłam to forum i bardzo mnie zaciekawiło. Od reawie roku jestem w niemczech i jestem w 19tc prawdę mówiąc to strasznie się boję ale gdy czytam wasze wypowiedzi to się uspokajam. Nie znam języka zabardzo i to mnie stresuje że nie mogę zapytać o wszystko swojego lekarza. Dziewczynki powiedzcie jakie badania czekają mnie na połówkowym USG? Kiedy się zameldować w szpitalu? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Pati1610 nie wiemco to połówkowe USG, w Niemczech na książeczkę ciąży robią Ci 3x USG, Tobie chyba chodzi o to drugie w przedziale 19-22 tygodnia. To badanie raczej nie różni się niczym od poprzednich, które miałaś. Co do szpitala, to zależy od jednostki. Np. tu gdzie mieszkam są dwa szpitale, które mają porodówki i w jednym z nich nie trzeba się meldować, można przyjść, że tak napisze z ulicy natomiast na drugiej porodówce chcą, żeby pacjentka przyszła wcześniej na wywiad. Najlepiej jest pojść na tzw. Besichtigung czyli "zwiedzanie" porodówki. Praktycznie każdy szpital ma coś takiego w ofercie, wystarczy zadzwonić i zapytać. Najczęściej spotaknia odbywają się w grupie raz w miesiącu ale gdyby istniała możliwośc można umówić się samemu. Na takim spotkaniu dowiesz się, czy musisz się wcześniej zameldować, obejrzesz salę dla maluszków, pokoje szpitalne, porodówkę i położna odpowie na wszystkie interesujące Cię pytania.

Nie wiem ja narazie mialam usg w 7 tygodniu. W przyszlym tyg mam zamiar isc tutaj do lekarza. Myslalam ze bedzie wiecej usg mi lekarz robil niz tylko 3...... dobrze, ze bylam na usg w polsce w zeszlym tygodniu dodatkowo, gin. mnie uspokoila :) ze serduszko bije i ze wszystko ok :) dzis szaleje z tej duchoty, okna wyotwierane ale tak mi duszno :(

Safari ogólnie są tylko 3 USG i jak się nie mylę to w PL na ubezpieczalnię też chyba, że chodzi się prywatnie to inna sprawa. Moja siotrta chodziła to miała bardzo często. Tutaj jeżeli wszystko jest o.k. to więcej raczej nie robią. Co innego jak masz np. jakieś bóle niewiadomego pochodzenia. Mnie np. w tej ciązy bardzo często bolał brzuch więc mój gin. robił mi nadprogramowe USG i nie mógł za to brać dodatkowych pieniędzy. ja na początku każdej ciązy dostałam listę z badaniami, które moga mi zrobić ale wiadomo, że tylko odpłatnie. Więc zdecydowałam się tylko na obciążenie glukozą, ze względu na niski cukier i paciorkowoca, bo miałam ostatnio. Dodatkowe badania USG też były w programie 30 euro za każde. Także wolę coś maluszkowi kupić, niż wydać te pieniądze na niepotrzebne badanie. Zawsze możesz pójść do szpitala i powiedzieć, że masz bóle. Wtedy muszą zrobić Ci USG. Poza tym moja położna też może zawieśc mnie na to badanie w razie potrzeby do swojego szpitalnego gina. U nas nareszcie była burza, teraz taki fajny chłodek. Tyle, że siedzimy z Lilą w domu. Małej obiecałam po południu piaskownicę ale wszystko mokre to "gra" z misiem w karty.

Gość polenkkka
Czesc dziewczyny! Safari27 - ciesze sie, ze u ciebie wszystko w porzadku i dzidzia dobrze sie rozwija. Co do usg to pierwszy raz slysze, zeby w DE bylo robione tylko 3 razy. Ja mam usg na kazdej wizycie, za zadne badania nie musze placic. Tak samo mialy moje znajome, ktore tutaj mieszkaja. Ja koncze 26 tydzien i jest coraz ciezej, bo brzuszek juz dosc spory. Czeka mnie ciezkie lato. Mam nadzieje, ze nie bedzie duzych upalow :) Pozdrawiam

Gość Pati1610
Dziękuję za odp. Ja w prawdzie mam mały brzuszek a i tak pogoda mnie wykańcza a to dopiero koniec maja. No ja od początku ciąży tylko raz nie miałam zrobione USG. Teraz idę za dwa tygodnie jak będę w 21tygodniu chciałabym już się dowiedzieć co będzie chłopiec czy dziewczynka:)

No właśnie ja też nic o tym nie wiedzialam, żeby miały byc tylko 3 USG wiec bardzo mnie to zdziwiło... Jak maz zapytal lekarza czy moze nam usg zgrywac na plytke, to odpowiedzial, żeby przygoptowac kamerke jak maluszek sie urodzi a na wizytach bedzie nam dawał swoje zdjecia wydrukowane, nic nie wspominał, że jedynie 3, wiec tez mysle ze bede miala wiecej. Dzis mi duszno tak jak wczoraj, ma byc znowu goraco. Do tego mam takie wrazenie jakby cos uciskalo moj zoladek od gory :( nie wiem z czego to. ps. dziewczyny nie wiecie gdzie w Niemczech szukac dekoracji na styl tej reklamy tchibo, która jest nad tematem? Śliczne to wszystko, ale widze ze Ikea ma inna kolorystyke i Poco chyba tez.

Gość polenkkka
Safari27 - a jakie wrazenia po wizycie u pana Zdebika? Bardziej na plus czy na minu? Pytam z ciekawosci. Ja mam do tej pory 2 zdjecia. Nastepne dostane na usg 3d. Faktycznie sliczny ten wystroj z reklamy Tschibo - tez lubie taki styl. Zajrzyj moze tutaj http://www.moemax.de/ Sklep jest we Frankfurcie i to troche cos w stylu IKEI, ale bardziej kolorowe. W POco nie ma takich fajnych, stylowych dodatkow.

Miły był, zrobil mi cytologie, usg, pobraly mi tam krew i zwazyly, ale lekarz zbył nasze pytania o alergie co robic jak bedzie zle, bo ja codziennie walcze z katarem, swedzacym gardlem i cieknacym nosem, powiedzial mi wyzamykac okna i nie wychodzic- to mi sie bardzo nie spodobalo. Jak mozna cala ciaze przesiedziec w zamknietych oknach, chyba sa jakies wyjscia .... narazie sie mecze, kilka razy dziennie mnie wszystko swedzi w gardle itd ale daje rade. Zobaczymy po nastepnej wizycie. Niby to usg co nam robil to bylo wlasnie 3d, a on ma jakies inne? Nie wiem jak ja sie tam bede dogadywala, jak bylam ostatnio to 2 pielegniarki akurat byly co nie znaja pl, a o ang jakos nie zapytalam, nie wiem sama czemu, nie wiesz czy mowia po ang? Musze zadzwonic sie zarejestrowac tam znowu, ale jak sie dogadam jak nie bedzie tej co mowi po pl....

Wiem ze bylismy tez raz w takim wiekszym sklepie porta mobel chyba.... nie wiem czy oni strony nie maja......

Gość polenkkka
Safari 27 - czy ta alergie bedziesz miala przez cale 9 miesiecy? Myslalam, ze tylko teraz wiosna jest najgorzej. Rzeczywiscie perspektywa siedzenia 9 miesiecy w domu bylaby nieciekawa, ale nie wiem czy mozna brac jakies leki. Mialas pecha, ze nie bylo Polki w praxis. Mysle, ze jak kolejny raz jej nie bedzie to zapytaj czy mozesz rozmawiac po angielsku. A termin moze zrobic twoj maz telefonicznie, albo probuj sama sie dogadac. W ten sposb szybciej nauczysz sie jezyka :)

Alergia mi szybko nie minie. Juz nawet nie chodzi mi o koncowe zimowe misiace, ale jak czytalam wypowiedzi innych to jakies leki sa dopuszczane jednak, a odp zamknij okna byla beznadziejna. Pewnie mam caly dzien siedziec nie dosc z w domu to jeszcze nie wpuszczac powietrza heh. Narazie walcze z choroba i nie mysle o alergi, ale nie zamierzam sie zamknac w domu... ide w tym tyg na wizyte, akurat jak dzwonilam trafilam na Polke jak sie umawialam, choc mialam juz przygotowane co mowic po niemiecku jak cos...zobaczymy po tej wizycie jak bedzie. Wczoraj byłam na Nottfall na Gallusie, super lekarz, świetnie mowil po ang :) wykluczyl angine i bakteryjne zapalenie, strasznie sie ścieszylam ze nie bede musiala brac antybiotyku. Dzis juz nie mam goraczki, a mialam 38 stopni, było źle.

Gość gosia 24.07.20212
Hej dziewczyny podnoszę wątek chciałam sie pochwalić że 15 07.2012 urodziłam pieknego zdrowego synka Grzesia 4360g 54cm

gosia 24.07.20212 gratulacje, ale ponad 4 kg to spory chłopak. Moja miała tylko 4 kg, myslałam, że nie dam rady. Tydzień wcześniej byłam na dopplerze to pokazało szacunkową wagę 3100 gram. Niezła pomyłka a potem niespodzianka na porodówce. Na dodatek pępowina miała tylko 20 cm, także mała nie mogła sobie pobaraszkowac w brzuszku. Za tydzień mam termin do ortopedy bo okazało sie, że z powodu mojego małego brzucha ciązowego i krótkiej pępowiny mała na najprawdopodobniej gdzieś sklemowany mięsień czy kręg, nie chce kłaśc sie na lewy boczek a jak po kąpaniu dotykamy przemiennie kolanka do łokcia to tylko jedno idzie dobrze, przy drugim płacze.

czesc .przed przypadek wpadlam na wasz temat .mam nadzieje ze moge dolaczyc:) ja tez jestem w ciazy i mieszkam w Niemczech.dokladnie we Frankfurcie.jednak na czas ciazy postanowilam zjechac do Polski .ale po nowym roku zjezdzam juz z dzidzia do niemiec.Troszke mnie to wszystko przeraza ale mam nadzieje ze sobie poradzimy.

szczesliwaPrzyszlaMama czy Cię dobrze zrozumiałam, na czas ciąży i porodu pojechałaś do PL. Jeżeli tak to czy mogłabyś napisać dla mojej ciekawości co skłoniło Cię do takiej decyzji. Czytałam ostatnio w jakiejś gazecie, że kobiety z zachodniej Pl. które mieszkaja w przygranicznych miejscowościach jeżdżą rodzić do De a Ty akurat na odwrót ...

dlugo sie staralismy o to dziecko.pierwsza ciaze poronilam.choruje na chorobe przewlekla i min.dlatego podjelam decyzje o powrocie na ten czas do polski.Musze byc pod opieka specjalistycznej poradni .Ja rozumiem ze w DE to wszystko jest lepiej zorganizowane ale moja znajomosc a raczej nieznajomosc jezyka powoduje ze to wszystko jest ograniczone.jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy postanowilam poczekac do 7 tc z pojsciem do lekarza ,zeby juz nie bylo watpliwosci ze serduszko mojego maluszka bije.we wczesniejszej ciazy nie bylo mi dane go uslyszec.Poszlam do polskiej pani dr.we Frankfurcie.Wiedziala o tym ze wczesniej poronilam,ze choruje i jak wazne jest dla mnie to dziecko.Ze wlasciwie zrobie wszystko zeby je urodzic.Pani dr.kazala sie rozebrac ,polozyc i zaczela robic mi usg.Po chwili pytam,czy wszystko jest w porzadku.A pani.dr.mowi ze bardzo jej przykro ze serduszko nie bije.plod sie nie rozwija i ze juz widac krwawe nacieki ,ze bedzie za chwile poronienie.Nie musze pisac jaka byla moja reakcja.po jakiejs minucie pani dr.krzyknela....czekaj!!!!jest .nagle zniknely krwawe nacieki,serduszko zaczelo bic...,dzidzius ma jednak dobre wymiary jak na 7tc.Juz wtedy wiedzialam ze wroce.:) i nie zaluje..dzis jestem juz w 30 tc.bywalo roznie do tej pory ale teraz mam nadzieje ze wszystko co zle za nami i szczesliwie dotrwamy do konca.

Gość gosia 24.07.2012
Do **Tina** Ja miałam cesarke zew względu na wage małego miałam wywoływany poród dwa dni na tabletkach odeszły mi wody a skurczy dalej nie było zdecydowali sie na kroplówke i dalej nic wiec zrobili mi cięcie

my zamiast do ortopedy poszlismy do kręgarza, ma w naszym mieście niezłą renomę i zajmuję się przede wszystkim niemowlaczkami. Poleciła mi go moja położna, potem okazało się, że mój M. też był u niego w ubiegłym roku bo ma problemy z kręgosłupem. Jakoś ten zawód kojarzy mi się tylko z serialem "Dwóch i pół" i Alanem Harperem. Okazało się, że mała miała lekkie fizjologiczne napięcie mięśni szkieletowych, powstające poprzez niewielkie impulsy nerwowe wytwarzane przez móżdżek. Jak są przytrzymał za główkę i kazał M. dotknąć szyi po prawej stronie to były rozluźnione i mięciutkie a po lewej napięte jak muskuły. Potem nastawił małego bąbelka. M. trzymał ją w pasie pod pleckami a on jakoś ją tak przekręcił i posadził. Podobno już wszystko jest o.k. ale za 4 tygodznie do kontroli mamy iść. Teraz leż już na obu stronach a po kąpaniu jak M. dotyka naprzemiennie jej kolanka do łokcia to nie ma już ataku niepohamowanego płaczu. gosia 24.07.2012 to całe szczęście, że lekarze wiedzieli, że dziecko będzie duże bo ostatnio jest dużo przypadków, ze źle oszacują wagę a przy porodzie niespodzianka jak u nas. Dwie znajome urodziły dzieci ponad 4500 g, jednej nieźle poszło ale druga totalnie poszyta.

Gość mammamijaja
ja pierrrrrrr.............!!!!!!!!!!!!!!! z niemowlęciem do znachora! ludzie, czy widzieliście w TV program o tym???????? sam Zawitkowski ostrzegał! z napięciem się idzie do fizjoterapeuty!!!! przecież takie zabiegi sa na dzieciach nie dopuszczalne ! szok! ale jak ktoś mysli,ze z napięciem się idzie do tez do rtopedy to gratulacje!!!!

Gość polenkkka
Hej dziewczyny. Szkoda, ze nikt nie zaglada na ten watek. Safari27 - jak tam? Ja urodzilam w sierpniu 2012 coreczke :) Chetnie porozmawiam z innymi mamami.

Tez bym chetnie pogadla z dziewczynami ale te watki umieraja bardzo szybko :( ja nam 2 synkow- jeden ma 2 lata a drugi 1 miesiac :)

Gość Anetta2013
Witam wszystkie mamy :) obecnie jestem w 22 tc. Mieszkam w Niemczech od 2 lat, bedzie to moja pierwsze dziecko :)

Gość MagdaAUGS
Czesc dziewczyny,więc się udało wkońcu jestem w ciazy :))) 7 tydz. mieszkam w Niemczech od roku ... jest jakaś chętna osoba do rozmowy ? a może ktoś z okolic jest jestem z Augsburga.Pozdrawiam :)

Gość Anetta2013
Hej:) Mamy do siebie jakieś 650 km ;) Ja do 5 miesiąca pracowałam, teraz siedze w domu i sie strasznie nudze...