Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aniulcia

Czy on może być chrzestnym?

Polecane posty

Mój szwagier ze swoją zoną ( rozwódką) ma slub cywilny. Zastanawiam się, czy może być chrzestnym? Czy ksiądz się zgodzi? Oczywiscie szwagier i jego zona chodzą do kościoła, spowiedzi, ale nie do komunii. Może ktoś z was wie?

Gość azezam
chyba najlepiej bedzie jesli spytasz swojego proboszcza

Gość wszystko zalezy od ksiedza
brat mojego męza jest po rozwodzie i ksiądz wyrazil zgode. On mial slub koscielny - a rozwod ma tylko cywilny, wiadomo.

Witam! w mojej miejscowości nie ma o czymś takim niestety mowy ze względu na to że ksiądz od razu sprawdza w swoim laptopie czy osoba ma ślub kościelny, jeśli cywilny nie ma opcji żeby została rodzicem chrzestnym a jeśli jest to osoba z poza miasta należąca do innej parafii musi dostarczyć takie pisemko ze swojej parafii o tym że jest wierzącym praktykującym:/ nie wiem czy tak jest wszędzie na moje to trochę za bardo tego pilnują:/ ale zawsze warto zapytać księdza.

Istnieje możliwość zostania "świadkiem chrztu" - jest to furtka dla tych, którzy nie mogą zostać "normalnymi" rodzicami chrzestnymi. Nie dajcie się więc odprawić z kwitkiem i poproście o tę opcję.