Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Astygmatyczka..

Astygmatyzm - mała wada czy tez nie?

Polecane posty

Gość Astygmatyczka..

Witam, mam takie pytanie. Strasznie boli mnie głowa potrafi bolec nawet 5 razy w tygodniu albo i caly tydzien. Poszlam z tym problemem do okulisty okazało sie ze mam astygmatyzm (mam 21 lat) nikt wczesniej tego nie wykryl nigdy wczesniej nie nosilam okularów ani tez nie mialam problemow ze wzrokiem. Pani doktor powiedziala mi ze mam OL= +3,5 dioptrii OP= +2,5 dioptrii, powiedziala tez ze jest to "mała" wada.. co mnie dziwi bo rodzice moi noszą okulary obydwoje i twierdza ze to nie jest mało.. czy ktos moze mi to wytlumaczyc moze sie pomyliła choc pytalam dwa razy? dostalam recepte na okulary pisze tu tak :strefa +0,5, OP CYLINDER - 0,5 OŚ 167, OL CYLINDER -0,5 OŚ 44. odleglość źrenic 57 mm H52,1. Bardzo prosze jesli sie ktos zna i potrafi mi to wytlumaczyc byłabym wdzieczna

Gość zulka zza siedmiu mórz
Wytłumaczyć nie potrafię, ale potwierdzam, że wada jest mała. Ja mam na jednym oku +6,5 a na drugim +2,75. Spora różnica, a do tego także osie i cylindry - trudno to spamiętać :)

Gość aquariussssssssssssss
to w końcu masz 2,5 dioptri, czy 0,5 bo mówi co innego, a wystawia recepte na co innego. moja rada jest taka - zmień okulistkę - często oni sami nie wiedzą co mówią...

Gość Astygmatyczka..
kurcze przepraszam nie to forum

Gość Astygmatyczka..
no wlasnie dałą mi okulary takie powiedziala ze narazie daje takie jak dla "Dzidziusia" mowila mi tak jak napisalam ze lewe oko mam +3,5 a prawe +2,5 no i specjalnie sie na nastepnej wizycie spytalam w jakich ona to w ogole jednostkach mi podaje a ona mowi ze dioptriach takze zgłupialam i dlatego chcialam sie poradzic kogos

Gość Astygmatyczka..
ja nawet nie umiem pojac co to jest ten cylinder i o co chodzi z tymi osiami z tym wszystkim, po tylu latach sie nagle dowiaduje ze mam jakas wade od urodzenia ;/ nie moge sie juz doczekac tych okularów bo bole glowy sa nieznosne i meczace

Gość ghtrjs
cylindry -0,5 to tyle co nic a jesli badanie bylo tylko komputerowe to moze byc tez przeklamane i zadnego astygmatyzmu mozesz nie miec.

Gość śledź w puszcze
moim zdaniem to nei jest mała wada.

Gość ghtrjs
a bol glowy podejrzewam ma inne podloze niz wada wzroku.

Gość Astygmatyczka..
tzn ja oparłam brode o taka podpurke no i widzialam taki punkcik po chwili sie rozmazal no i tyle.. byl jakis wydruk z tego potem jeszcze lekarka mnie posadzila i takim swiatelkiem zrobila i na tej podstawie stwierdzila. kazala mi tez oczywiscie czytac z tablicy

Gość Astygmatyczka..
pani u optyka rowniez stwierdzila ze to mała wada nie jest.. i naprawde dziwi mni e ten fakt ze okulary mam 0,5 a te oczy tak jak pisze +3,5 i +2,5 ?! i to nie pomylka bo pytalam dwa razy takze myslalam ze moze przy astygmatyzmie to jest jakos inaczej albo ja nie wiem zglupialam i ciagle o tym mysle

Gość ghtrjs
idz do innego okulisty, komputerowe badanie przeklamue w kwestii astygmatyzmu.

Gość Astygmatyczka..
a wiec jak inaczej okulista moze stwierdzic astygmatyzm? myslalam ze ona mnie dobrze zbadala

Gość dfsfdsfdsfdsf
mam astygmatyzm i nie mam bólów głowy z tym związanych. koleżanka też ma i również nie ma bólów głowy więc ból głowy w twoim przypadku raczej nie jest z tym związany. w ogóle co ma wada wzroku do bólu głowy? mogłaby cię boleć głowa gdybyś np raz nosiła okulary, raz je ściągała itp, ale na pewno to nie przez astygmatyzm. wada wzroku taka jak i inne. można laserem usunąć tą wadę, tylko że to jest drogie. ja noszę okulary od 10 lat i widzę w nich dobrze więc nie widzę problemu i nie mam żadnych bólów głowy.

znaleźli się specjaliści.... Badanie komputerowe dobrze wychwytuje astygmatyzm, jak bardzo chcesz powtórz je u innego okulisty. Mogli wcześniej nie wykryć, bo ta wada się pogłębia w miarę jak rośnie gałka oczna (przy okazji - Tobie się już nie pogorszy). Co do bólu głowy - zanim zaczęłam nosić okulary głowa bolała mnie non stop, zwłaszcza przy czytaniu. Więc to ma związek. Dopytaj tylko czy masz okulary nosić cały czas czy tylko do komputera, czytania itd.

Gość Astygmatyczka..
nie do konca widze proste linie niby wiem ze sa proste ale przełamuja mi sie delikatnie ;/

Tak przy okazji - głowa może boleć od oczu, ponieważ szybciej się męczą (zniekształcenie sprawia, że trzeba wytężać wzrok bardziej niż normalnie).

Gość Astygmatyczka..
mnie to wytlumaczono prosto przy mojej wadzie wzroku mog a wystapic bole glowy poniewaz wzrok musze bardzo wytęzac i oczy sie mecza i jest to duza praca oczu..

Gość Astygmatyczka..
dziekuje Wam bardzo :)

Gość Sklep.Optilus.pl
Jeżeli będziesz miała problem z wyborem okularów lub soczewek,to zapraszam do naszego salonu www.Sklep.Optilus.pl gdzie chętnie pomożemy i doradzimy coś odpowiedniego.