Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhxfgkhgi

Alimenty na rodziców

Polecane posty

Gość jhxfgkhgi

Jest pewna sytuacja, mianowicie dwoje starszych ludzi dostaje miesięcznie po 700 -parę zł emerytury (czyli razem coś ponad 1400zł). Lekarstwa dla tych osób pochłaniają całą jedną emeryturę. Ci ludzie mają dwójkę dzieci. Jedna córka mieszka z nimi i coś tam pomaga ale ona sama ma ciężką sytuację materialną. Bywa i tak, ze nawet nie dojadają. Druga córka od kilku lat nie interesuję się rodzicami chociaż mieszka niedaleko. I teraz pytanie, czy ci ludzie w takiej sytuacji mogą domagać się w sądzie o alimenty od tej córki która się nimi nie interesuję? Tamta córka pracuję i dobrze zarabia. Ponadto kilka lat temu ci rodzice opisali swoim córkom dom w którym mieszkają i w akcie notarialnym jest zobowiązana do służebności i do zapewnienie potrzeb (opał, dowóz do lekarza, opłaty) a do tego miała dawać miesięcznie 1000zł. Nie wywiązuję się z teg. Czy w takiej sytuacji sąd może zasądzić alimenty?

Gość postuluję niniejszym
Sądzę, że tak, z tego co piszesz a) sytuacja tego wymaga, b) jest to w pełni uzasadnione i zgodne z zasadami współżycia społecznego.

oczywiście, że może, sam miałem taką sytuację, przepis mówi, że jeżeli rodzice są w głębokim niedostatku a dziecko jest w dobrej sytuacji materialnej to ma placić i nie tu znaczenia czy rodzice byli dobrymi rodzicami, taki nieżyciowy przepis, mój stary nie płacił na mnie alimentów a jak sie dowiedział, że dobrze zarabiam to mnie podał o alimenty, na szczęscie Sąd go wysmiał:)

Gość ds46
Ile ona zarabia? Dla niektorych 3 tys to znaczy "dobrze zarabiac" :O W podobnym wypadku ok. 1500 zl to za duzo. Alimenty jak najbardziej, ale odpowiednie do finansowych mozliwosci 🖐️

Gość klkjkh
Jeżeli tak do tego podchodzisz ty również będziesz musiała płacić alimenty, jeżeli twoi rodzice wystąpią z takim wnioskiem sąd może nałożyć alimenty na was obie. Sytuacja moze się przecież zmienić i tobie będzie się lepiej powodzić niż siostrze, więc dlateczego tylko ona ma płacić. Czy twoi rodzice nie powinni zmienić zapisu w testamencie czyli przepisać dom tylko na Ciebie skoro druga córka ma ich w nosie ????

Gość jhxfgkhgi
Nie wiem ile zarabia ale prowadzą własną działalność gospodarczą i w okolicy są największym pracodawcą więc pewnie zarabiają dobrze.

Gość jhxfgkhgi
Nie chodzi tu o mnie :) To nie był zapis w testamencie, oni dom już oddali jako darowizna dla obu córek.

Gość zreszta siostra jak sie dowie
to pewnie zaraz bedzie probowala zanizyc zarobk itp. i nawet jesli sad zasadzi jej alimenty to tobie rowniez.

Gość ds46
Oj na wlasnej dzialalnosci mozna wychodzic roznie ;) Ta sytuacja wyglada mi tak: jednej z corek sie powodzi, pracuje, a druga siedzi na bezrobociu z rodzicami. Czasem cos w domu ogarnie, ale ze ta druga jest zajeta zyciem zawodowym to trzeba jej dowalic :O Najlepiej zeby 2000 placila albo i wiecej, bo przeciez musi utrzymywac i siostre nieudacznika.

Gość klkjkh
Jak to nie chodzi o Ciebie ? Obie jesteście córkami i obowiązek leży po obu stronach . CO z tego ,że jej się powodzi a tobie nie ? Obie jesteście córkami ki sąd może nałożyć obowiążek na was obie

W akcie jest zapisane, że ma dawać 1000zł miesięcznie? Jeśli już to obie siostry po równo muszą się dokładać, zwłaszcza że jedna mieszka z nimi. Co to znaczy, że sama ma trudną sytuację materialną? Pracuje, ile ma lat? Ile zarabia?

Gość jhxfgkhgi
No nie chodzi o mnie bo nie jestem z nimi spokrewniona ;) No ta druga siostra siedzi na bezrobociu ponieważ jest niepełnosprawna i niepełnosprawność się pogłębia bo ma stwardnienie rozsiane.

Gość klkjkh
Jeżeli chodzi o jej firme , to skoro jest jednym z największych pracodawców może również udowodnić że ma bardzo duże koszty utrzymania firmy więc może różnie starać się udowadniać swoją sytuację. Dziwi mnie ,że ta sytuacja a może Macie do niej żal że wzieła życie w swoje ręce i otworzyła firmę ? dlaczego wasze relacje są takie że nie pomaga >? Moze ma powód ?? Nie wydaje mi się ze dziecko które kocha swoją rodzine nie pomaga w potrzebie, musi być głębszy powód....

W akcie jest zapisane, że ma dawać 1000zł miesięcznie? Jeśli już to obie siostry po równo muszą się dokładać, zwłaszcza że jedna mieszka z nimi. Co to znaczy, że sama ma trudną sytuację materialną? Pracuje, ile ma lat? Ile zarabia?

Gość jhxfgkhgi
No nie chodzi o mnie bo nie jestem z nimi spokrewniona ;) No ta druga siostra siedzi na bezrobociu ponieważ jest niepełnosprawna i niepełnosprawność się pogłębia bo ma stwardnienie rozsiane.

sednem przepisu jest to czy rodzice pozostaja w niedostatku i nie są w stanie samodzielnie się utrzymać

Gość jhxfgkhgi
Nie, jest napisane że ona jedna ma dawać.

Gość klkjkh
To zmienia całkowicie sedno sprawy. Wiec jaki jest ten błębszy powód ? została skrzywdzona przez rodzinę ?

Jeśli jest zapisane to trzeba to wyegzekwować. Czylita druga siostra ma udokumentowany stopień niepełnosprawności? Ma rentę jakąś? Myślę, że to wszystko jest o zrobienia, o ile siostrę stać na takie alimenty.

Gość ds46
To faktycznie troche swinia :O Ale i tak watpie ze te wymagane 2000 dostanie sadownie. Moze wykazac male dochody i pewnie ma tez swoja rodzine, ktora tez ma potrzeby.

Gość dlaczego oni maja takie
niskie te emerytury?? Oni chyba nie pracoali pol zycia albo pracowali na czarno, sorry, dlaczego teraz dzieci maja ponosic tego konsekwencje??

Skoro córki dostały dom to powinny się teraz poczuwać - łaski nie robą. A do autorki - czy nie prościej byłoby od razu napisać jaka jest sytuacja, czyli o niepełnosprawności, o służebnościach? Wiesz - nikt na siłę z Ciebie nie będzie wyciągał. Trzeba jasno przedstawiać fakty.

Gość ds46
No faktycznie niskie te emerytury. Moi rodzice mieli po 1500. Te (3000 po odjeciu oplat) 2200 im wystarczalo. Siiostra ma pewnie jakas rente? To nie bedzie juz 2400/3

Gość ds46
oj 1400 :P

Gość klkjkh
Jakby relacje były z rodziną dobre to przeciez mając przyzwoite dochody nie robiła by jej się krzywda pomagając . Nie wiem dziwne mi się to wydaje.Tym bardziej iż potem dostaje Dom... który może sprzedać i zwrócić sobie te kwoty.. Nawet powinna dla świętego spokoju przelewać te pieniądze.. Dziwne, musi być drugie dno ....

Gość jhxfgkhgi
No wiecie oni byli rolnikami więc mają to z Krusu... A krus rzadko daję coś ponad podstawowe pieniądze. No ta siostra też ma rentę, coś około 400zł

Powinna wywiązywać się z kwoty wpisanej w akcie. One dochodzą do dochodów ich rodziców czyli 1400 + 1000+ jakaś renta pewnie ... I jest ładna sumka. Nie dolicza do tego alimentów! Wyegzekwujcie ten tysiąc, może pora na komornika?

Gość jhxfgkhgi
No tak się składa, że przepisali dom i ona się dopiero potem na nich wypięła ;)