Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kołbasek

czy są tu osoby, które studiują zaocznie, pracują i dają radę?

Polecane posty

Gość kołbasek

W tym roku zdaję maturę. Ponieważ mam w ręku dość pewny fach (technikum) zastanawiam się, czy nie isć na studia zaoczne i jednocześnie podjąć pracę. Czy są tu osoby, które zdecydowały się na taki krok?:) Jak sobie radzicie? Czy daje się godzić studia (zwłaszcza trudniejsze, techniczne kierunki) i pracę? Czy dajecie radę się samemu utrzymywać, niezależnie od rodziców? Z góry dzięki za odpowiedzi ;);)

Gość kołbasek
acha no i jeszcze jakie widzicie dla siebie perspektywy po skończeniu studiów?:)

Gość f-r-ick
ja studiuje dziennie i pracuje, jakos daje rade wiec ty na zaocznych tym bardziej

Gość ja koncze licencjata
zaocznie i pracuję. daję radę, chociaż faktycznie jest ciężko z kasą po opłaceniu szkoły i rachunków. na szczęście kończę ostatni semestr i jak narazie na mgr sie nie wybiorę. dasz radę.

Gość kalafior...
niestety mimo prcy na cłym etacie muszę korzystać z pomocy rodziców, studia zaoczne kosztują, alenie jest tak żle

Gość nie wiederrr
ile zarabiasz, w jakie dni pracujesz, co to za praca? tez włąśnie chciałabym połączyć studia dzienne i pracę.. i sama się utrzymywac.. tylko nie wiem czy dam rade..

Gość kołbasek
pytam, gdyż chciałbym się uniezależnić od rodziców. Rozumiem, że mieszkacie z rodzicami?Jest tu ktoś,kto pracuje i studiuje,ale mieszka niezależnie od rodziców(czyli nie w akademiku,ale na przykład w wynajętym pokoju czy kawalerce)?

Gość ja koncze licencjata
praca biurowa, od pon do pt 1300 na rękę. dobrze, że mieszkam z facetem bo samej mieszkania chyba nie dałabym opłacić i reszty rachunków

Gość inżynier filozofii stosowanej
Ja studiowałam dziennie, pracowałam i dałam radę - wprawdzie na minimalną pomoc od rodziców mogłam liczyć. Teraz studiuję zaocznie, kierunek techniczny, pracuję i daję radę, tym razem będąc już w 100% zdana na siebie. Jedne i drugie studia skończyłam i kończę na uczelni państwowej. Dzisiaj mgr przed nazwiskiem to taki miły dodatek - rynek pracy i tak zweryfikuje Twoje umiejętności. Jeśli więc masz już "fach w rękach", to nie ma nad czym się zastanawiać - w pracy zdobywaj doświadczenie, dokształcaj się zaocznie a nie powinnaś mieć problemów z "brakiem perspektyw" po skończeniu studiów :) A jakie technikum kończysz?

Gość kołbasek
No tak, ale ty masz już dyplom...:/ Więc pewnie pracę masz jako-taką. Technik laborant.

Gość inżynier filozofii stosowanej
Ty też będziesz za chwilę miała dyplom - tyle, że technika. Na rynku pracy to nawet lepiej, niż lic./inż./mgr z mizernym doświadczeniem albo jego brakiem. W Twoim przypadku - nawet jeśli nie od razu, to na przestrzeni kilku miesięcy będziesz pewnie w stanie odłożyć niezbędne minimum na samodzielny start. A już połączenie pracy zawodowej w branży, w której zamierzasz się kształcić z nauką - bajka - łatwiej Ci będzie zarówno na studiach jak i na rynku pracy po studiach.