Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tamiła

Buldog francuzki - kto ma ? Zmierzam kupić

Polecane posty

Witam. Zamierzamy kupić sobie psa, ale dopiero latem. W każdym razie zastanawiam się już teraz nad tym jakiej rasy, bo chcę, żeby to była dobrze przemyślana decyzja. Podoba mi się buldożek francuzki. Czy ktoś ma takiego psa i doradzi ? Do tej pory miałam tylko jamnika i dobermana, ale zostały u rodziców.

Gość słowik ortograficzny
zacznijmy od tego, że taka rasa jak buldog francuzki w ogóle nie istnieje 🖐️

Przeglądałam oferty i w jednej było właśnie przez z i tak napisałam, ale zaraz jak to przeczytałam ponownie dotarło, że mega błąd :D

Gość o kooorwa mam nadzieje
ok dobrze,chcesz miec tego pieska bo fajniutki słodziutki... A teraz powiedz nam cos o nim-no wiesz wymagania rasy.Charakter,,choroby,ilosc spacerów jakie potrzebuje,posuszeństwo i inne słuchamy.Co wiesz o rasie która chcesz nabyć?

Gość jkjhuhu
sliczny ,chociaz bardziej mi sie podoba buldog angielski

A po co ja mam tutaj swoją wiedzę książkową Ci wykładać, cooooo ? To co o danej rasie wiem, to wiem, chcę poznać ludzi, którzy psa tej rasy posiadają i mogą napisać coś od siebie. Mam dom z ogromnym ogrodem, mam firmę przy domu, więc nigdy nie były sam.

Gość moja znajoma miala tego psa
Jego siersc nie wymaga specjalnych zabiegow.Mozna ja od czasu do czasu przetrzec rekawica by usunac martwe wlosy. Kapac nalezy w miare potrzeby jednak niezbyt czesto. Nie jest to rasa chorowita. Podczas upalow, nalezy zadbac by sie nie przegrzal. Nie jest to wylacznie piesek salonowy, ma bardzo zywy temperament, lubi zabawy. Nie jest agresywny, lubi dzieci i uwielbia spacery. W glebi duszy to maly sportowiec. Niektore buldogi nie znosza wody i nie umieja plywac, ale sa rowniez wsrod nich swietni plywacy:)

moja znajoma miala tego psa - dzięki :) Wreszcie jedna sensowan odpowiedź :) Właśnie mamy dziecko - obecnie ma ponad dwa latka. Jest jeszcze mały, więc nie chcemu już kupować psa. Może ktoś ma tego psa i jednocześnie małe dziecko ? Wiem, że np jamniki bywają złośliwe, kiedys w to nie wierzyłam, ale nasz jamnik też taki był. Dlatego dziecko trzymam od niego zawsze z daleka. Dobermanka natomiast mimo, ze bardzo duża, jest super łagodnym psem.

hmmm psy sa rozne.moi rodzice maja jamnika i on uwielbia dzieci.To samo z buldogiem ,poczytalam pobieznie teraz na necie i jak zwykle sa rozne opinie co do dzieci..bylo rowniez napisane ze buldog musi dostawac dobra karme bo niby wrazliwy zoladek moze miec no i ze chorowity..Moja znajoma ma juz z 3 lata i nic zlego sie nie dzieje..

Gość o kooorwa mam nadzieje
słuchaj ja nie każe ci pisać wypracowania.Raczekj chodziło o to co ty wiesz tak naprawde o rasie.Czy poczytałaś o niej czy wiesz bo,,znajoma miała'' Chodzi o przemyslaną świadomą decyzje

do o kooorwa mam nadzieje co ty sie jej tak czepiasz?? chyba nie jest idiotka i poczytala o psie !zreszta napisala ze zastanawia sie i prosi o opinie innych osob posiadajacych buldogi!ksiazki moja droga to nie wszystko..

Gość jooooooooooo
Cechy charakteru Buldogi francuskie to typowe psy rodzinne, lubią być częścią rodziny i obcowanie z nią sprawia mu największą przyjemność, nie powinny być więc pozostawiane same bez kontaktu z nią. Buldog francuski jest psem inteligentnym i nie jest trudno go wyszkolić, jest jednak psem dość upartym dlatego więcej zdziałamy jak nie będziemy go do niczego zmuszać, a jedynie działać na zasadzie zachęty. Ze względu na wrodzoną upartość, musimy być bardzo konsekwentni w swoich działaniach. Są bardzo uczuciowe i zaborczo zazdrosne wobec właściciela, rodziny a nawet własnych zabawek, nie lubią gdy się nimi nie zajmujemy. Idealne w kontakcie z dziećmi. Zgodne we współżyciu z innymi zwierzętami, chociaż może powstać problem w przypadku sprowadzenia do domu drugiego samca, nie ma z tym raczej problemu gdy szczeniaki dorastają razem. Jego błagający i skrzywdzony wzrok może skruszyć najtwardsze serca i wymusić właściwie wszystko od swego właściciela. Buldog francuski nie powinien być zmuszany do biegania ani zbyt długich spacerów, nie jest to typ sportowca. Z powodu krótkiej kufy i problemów z oddychaniem lepiej będzie jeśli unikać będzie zbytniego wysiłku. Z tego samego powodu są bardzo wrażliwe na upał. Idealnie nadaje się do bloków, z powodu przywiązania do rodziny powinno się go zabierać ze sobą jak najczęściej, nie znosi samotności. Pielęgnacja: Buldog francuski jest psem łatwym w pielęgnacji, wystarczy dwa razy w tygodniu przeczesać sierść gumową szczotką, w celu zebrania martwego włosa. Do podstawowych zabiegów należy także pielęgnacja fałdek na pyszczku, które regularnie należy przemywać specjalnymi środkami, należy regularnie czyścić także przewody słuchowe oraz przemywać oczy. Choroby: Ciężki poród z powodu zbyt wąskiej miednicy, praktycznie zawsze kończący się cesarką. Problemy z oddychaniem, chrapanie podczas snu z powodu krótkiej kufy, choroby skóry. Skłonności do nadwagi, problemy z oczami.