Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 65+56+655655+56+56532131231232

wyliczanie urlopu - pomocy

Polecane posty

skonczone studia, pierwsza praca rozpoczeta 11 lipca zeszlego roku, jak wyliczyc urlop za zeszly rok ? z kodeksu pracy: Art. 153. 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku. czyli wychodzi na pewno 5 pelnych miesiecy przepracowanych do 10 grudnia, tj 1.66 x 5 = 8,3 a czy za okres 12 grudzien 31 grudzien wylicza mi sie jakos urlop, bo teraz od tego roku mam niby normalnie 20 dni. a jeszcze jedno, praca w wymiarze 7 h 35 min, czy to ma znaczenie do wyliczania urlopu ? ze mi sie jakos mniej nalezy ? w kadrach wyliczyli mi 7 dni za zeszly rok... a mi sie wydaje ze to za malo jak to jest z tym urlopem ?

Gość larifariii
6/12 x 20 dni = 10 dni

Gość aleksssssssandra
wymiar czasu prawy na pewno ma wpływ na urlop, bo jak pracowałabyś na 1/2 etatu, o przysługiwałoby Ci w takie samej sytuacji 10 dni urlopu/rok. Ty pracujesz na 0.95 etatu - wg mnie przypada Ci 7.5 dnia urlopu - zaokraglając w górę (zawsze) przysługuje Ci 8 dni urlopu. ale nie jestem kadrową praktykantką, więc tylko gdybam ;)

Gość aleksssssssandra
*prawy=pracy ;)

Gość aleksssssssandra
aha przepracowałaś 5 pełnych miesięcy, a przy wyliczaniu pierwszego urlopu (tzn. za pierwszy rok pracy) bierze się pod uwagę przepracowane miesiące, a nie rozpoczęte (dlatego pominęłam te pół miesiąca: 12-31.12)

Studia liczą się do stażu pracy i to zdaje się podwójnie (w końcu to taka ciężka praca;) ) Ja studia skończyłam 3 lata temu i od tego roku przysługuje mi 26 dni wolnego, a do tej pory miałam 20

ale w umowie mam wpisane ze pracuje na 1 etat, a nie na 0,95 etatu, to ze w ochronie zdrowia pracuje sie 7 h i 35 min wynika z innych przepisow

Gość heellenka
Też nie wiem skąd te 7 dni zamiast 10. Zapytaj w kadrach. Niech Ci wyjaśnią jak to wyliczali.

Gość aleksssssssandra
a no to w takim razie, jak dla mnie sprawa jest prosta: 20 dni : 12 = 1.66 dnia za każdy przepracowany miesiąc miesięcy było 5: 1.66 x 5 = 8.3 zaokrąglamy w górę i mamy 9 wg mnie obcięli Ci 2 calutkie dni.