Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudusia1523

Martwie się-różnica dwa tygodnie pomiędzy terminem om a usg

Polecane posty

Gość klaudusia1523

Dziś byłam u lekarza. Robił mi badanie usg i wszystko w porządku (przepływy, akcja serca itd.) ale zaniepokoił mnie termin jaki mi wyszedł z usg na opisie z badania. Jest to dwa tygodnie różnicy. Zobaczyłam to dopiero w domu. Z OM mam na 27 kwiecień a z usg na 11 maj. Niby dziecko urosło od ostatniego badania, waży 2800gr i lekarz nic nie mówił oprócz tego, że po prostu będzie małe ale ja zaczęłam się martwic. Jedno dziecko urodziłam martwe w 24 tygodniu ciąży, wymiary dziecka też były do tyłu o kilka tygodni wtedy i dziecko we mnie zmarło. Do tej pory nie znam przyczyny a badanie hispatologiczne nic nie wykazało. Teraz znów mam stracha, mały jest mniejszy o dwa tygodnie a do tej pory nigdy tak nie było. Zawsze termin mi wychodził przybliżony taki jak z OM. A teraz taka różnica. Do tego jeszcze odczuwam rzadziej ruchy małego i lekarz zaniepokojony kazał mi się jutro wstawić do szpitala. Ze względu na tamtą ciąże stwierdził, że lepiej dmuchać na zimne i tam mnie będą monitorować na ktg którego on nie posiada. Czy ktoś tak miał i dziecko jest zdrowe??? będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość b1eata
z pierwszym dyieckiem mialam 13 dni roznicz a uodzilo sie przeszlo 3kg

Gość taka sobie mama
Nie martw się na zapas. W szpitalu dokładnie obejrzą Maluszka i na pewno wszystko jest w porządku:), Maleństwo pewnie drobniutkie:) U mnie było odwrotnie - termin z miesiączki dwa tygodnie później od tego z usg. W rezultacie synek urodził się prawie tydzień po terminie z om, zdrowy i duży:P Trzymam kciuki. Powodzenia

Gość klaudusia1523
Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy. Mam nadzieję, ze wszystko z małym w porządku, że po prostu w ostatnich dniach miał lenia i rzadziej się ruszał niż dotychczas. Czasem nawet nie czułam go kilka godzin i dlatego lekarz wystawił mi skierowanie do szpitala. Niby akcja serca w porządku, wód mam wystarczająco, ale jednak strach jest. Do tego jeszcze ta różnica pomiędzy OM a usg.

Cześć, ja mam tak samo. Termin z miesiączki to 30kwiecień, a wg USG - ok. 15maja. Gin mówiła, że najważniejsze jest to, że co miesiąc przybiera na wadze i wymiarach proporcjonalnie (co miesiąc mam USG robione) i najwyraźniej maluszek jest mały i urodzi się później niż 30 kwietnia. Ale też się tym trochę martwię, bo nie chciałabym rodzić pod koniec 42 tygodnia. Martwię się, że wody będą już zielone, że maluch okaże się przenoszony itp. Z drugiej strony martwię się tym, czemu jest aż tak duża różnica? Większość dziewczyn ma kilka dni różnicy między tymi terminami a tu az 2 tygodnie. Co więcej, na USG podane wymiary są +/- 2 tygodnie (tak przynajmniej pisze na tych świstkach z USG), więc jeśliby przyjąć na minus, to różnica wychodzi kolosalna... No ale co zrobić.. Musimy mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze - ważne że ciąża jest monitorowana i stale pod okiem specjalisty. A co do ruchów, ja, jeśli mam męczący dzień, za bardzo się zmacham, to też słabo czuję ruchy, ale na co dzień, to daje maluch czadu :)

Gość na tym etapie i z tak oszacowa
na wagą to nie masz powodów do zmartwienia:) po prostu dziecko jest mniejsze w/g usg oczywiście;) mój synek przez całą ciążę był idealny co do dnia poczęcia, bo wiem kiedy było poczęcie, a w 35 tc usłyszałam , że jest troszkę mały:O jego wielkość i waga na 5 dni przed urodzeniem (i 4 dni przed terminem z ostatniej @) oszacowana była na termin 10 dni późniejszy i co? synek urodził się dzień po terminie ( właściwie to 4 godziny i 15 minut, bo o 4:15 nad ranem) prawie książkowy z wagą 3450 g i 55 cm, a książkowy chłopiec to 3500g i 55 cm;) głowa do góry:) na pewno wszystko będzie dobrze:) każde dziecko jest inne, a prawidłowa waga to ta od 2500g

Spokojnie, ja z om a usg miałam prawie 4 tygodnie. Tak też w końcu urodziłam- 4 tyg po terminie. Ale miałam cykle bardzo nieregularnie (co 50-60 dni a owulacje pod koniec cyklu).

Gość na tym etapie i z tak oszacowa
sorki, prawidłowa waga to ta od 2501g;)

hmm ja mialam termin OM na 24 a usg a 30 i dzidzius sie urodzil dokladnie 30. powiem Ci tak- nie martw sie na zapas, bo OM to tylko przyblizony termin bo moglas miec owulacje np tydzien pozniej i doszlo dp zaplodnienia chocby 7 dni pozniej. a tydzien to nie jest duzo, nie masz sie czym martwic :)

Gość łóóó żesz ty.
U mnie usg w dobie porodu pokazało przeszło 4 tyg do tyłu... Chłopiec zdrowy 10 pkt, 3000g. Po prostu chudzielca mam i tyle.

a to ,że sie mniej rusza to normalne . ja tez byłam bardzo zaniepokojona na miesiac przed. ale to z tego powodu ,że najbardziej się mózg rozwija i organizm maleństwa ogranicza ruchy ,inwestuje w rozum. (śpi)

Gość różowa kreska
Hej. U nas też 2 tyg różnicy. Mały mierzony ną usg "nie mniał być kolosem". Urodził w 42 tc z wagą 4000 gram i długością 59 cm. Co do ruchów - to je licz i zapisuj w karcie. Będzie ok - powodzena. W razie wątpliwości do szpitala na nst.

Gość tadeo
ja mialam tez ok 2tyg roznicy w ostatnich usg,maluch mial miec 2900 a mial 3500,poza tym na wynikach usg bylo zawsze napisane plus minus 2tyg:) idz do szpitala,bedziesz pod monitoringiem,ale niczym sie nie martw