Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolkamama

biegunka u dziecka

Polecane posty

Gość lolkamama

Mój synek ma 1,5 roku i od kilku dni biegunkę. Nie wiem czy isć juz do lekarza, ponieważ nie jest to stała typowa biegunka tylko około raz dziennie, nieduża wodnista śmierdząca kupka, z odrobinką śluzu, a poza tym robi zwykłe "normalne" codzienne kupy. Dietę ma różnorodzną, nie znalazłam rzeczy, po której by się sytuacja powtarzałą. Idą mu zęby, ale czy moze to trwać już ok 5 dni? Czy jest to już powód do wizyty u pediatry? Nie ma poza tym żadnych objawów- gorączki, bólu brzuszka, nic zupełnie.

Gość lolkamama
Je bez zmian, pije normalnie, bawi się, śpi. Wszystko normalnie poza tą kupką. Pediatra kiedyś wspominała że od zebów moze być, ale nie wiedziałam, czy aż tak długo...

Gość lolkamama
czy ktoś jeszcze coś wie w tym temacie??:-(

Gość lolkamama
czy ktoś jeszcze coś wie w tym temacie??:-(

Gość To nie jest biegunka
Biegunka to częste- 6-8razy na dobę oddawanie rzadkiej, półpłynnej kupy. Jak najbardziej może być przy zębach, u nas przy czwórkach trwała ok tygodnia. Możliwe też że dziecko liznęło coś na spacerze, placu zabaw. Daj mu probiotyki dla dzieci, możesz też dodawać trochę smekty do picia. Odstaw owoce na kilka dni, oczywiście słodycze jeśli dostaje i powinno się unormować. Z jedną rzadszą kupą nie ma co biegać do lekarza, złapie jeszcze coś gorszego, a narazie nie ma powodów do niepokoju.

Gość lolkamama
Właśnie tego się obawiałam, żeby nie leciec za szybko do lekarza. Dałam smectę raz na poczatku, ale dam w takim razie jeszcze i lacidofil. Dzięki za radę.

Gość gość
mamy ratujcie! Co dawać dziecku do jedzenia przy biegunce? Lekarka poleciła mi dawać acidolac, elektrolity ale nic nie wspomniała o diecie a ja nie dopytałam

Gość gość
przy biegunce dzieciom najlepiej ryżowo- kiślową dietkę trzymać, takie kleiki są też w aptekach z hippa chyba, dużo picia ale nie ciepłe i nie zimne, elektrolity też nie zaszkodzą, jak już lepiej to sucharki

Gość gość
krupnik z ryżu i marchwiankę, banany

Gość grahamma
Probiotyki jak najbardziej, ja podaję też elektrolity, kleiki ryżowe i marchwiankę.

Gość gość
Podpinam się pod temat, bo mam pytanie. Czy jeśli dwulatek, który do tej pory wypróżniał się dwa razy dziennie od kilku dni zaczął robić 5-6 kupek dziennie, ale o normalnej zdrowej konsystencji, bez krwi i śluzu, o normalnym kolorze itd, to należy już mówić o biegunce? Syn od trzech dni tak się załatwia i nie wiem czy to jakiś błąd żywieniowy czy zęby (widać że idzie mu piątka). Choroby nie podejrzewam, nie marudzi i nie ma innych objawów.

Gość gość
moga isc zeby. o biegunce rowniez mozna mowic choc w lekkiej fazie.

Gość gość
Dzięki. Robić coś z tym czy czekać?

Gość gość
Czekaj. Jak nie będzie poprawy to jutro zafunduj mu dietę antybiegunkową plus elektrolity i płyny. Jak nie pomoże to lekarz za 5 dni.