Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kokoska31

operki w holandii

Polecane posty

Gość Kokoska31

Jestem au pair w Almelo. Jak do tej pory nie udalo mi sie znalesc zadnej au pair w poblizu. Jest ktos z okolic?

Gość kokoska31
prawie nad samym morzem:)moze kiedys wpadne;) co do Holandii ma swoje dobre i gorsze strony:ale nie chce Ci narzucac swojego zdania, sama sobie wyrobisz opinie. Osobiscie nie spotkalam sie z przejawami dyskryminacji ze strony holendrow(ale moze dlatego, ze mam tu rodzine). Zyje sie tu troche spokojniej niz w Polsce. Ludzie bardzo mili(bylam w szoku, ze zupelni obcy ludzie mowia sobie hi:)).Warto tez od razu zaczac uczyc sie jezyka bo holendrzy uwazaja, ze skoro juz sie mieszka w ich kraju dluzszy okres czasu wypada umiec sie z nimi porozumiec ale bez przeszkod dogadasz sie po angielsku(nawet ze staruszkami).

Dzieki :) nom nad morzem :) z tego sie ciesze :) Dobrze ze mowia po angielsku bo po niderlandzku znam doslownie z 15slow w stylu hoi :) hehe Przerazaja mnie sklepy ale zaczne od supermarketow:) tam sie malo mowi:) Ja mam tam bliskich znajomych wiec tez calkiem sama nie bede:) i oby nie padalo czesto :) bo nie mam kaloszy ;)

Aha:) przepraszam ze nie na temat ale czy moglabys polecic jakas "tania" siec komorkowa pare ich jest podobno. Na tansze komorki sms lub rozmowy z polska :)

Gość kokoska31
hmm ja osobiscie ma siec vodafon bo do Polski dzwonie z domowego i wlasnie najtaniej wychodzi dzwonic z domowego na domowy. Ale z tego co slyszalam chyba lebara ma calkiem znosne ceny(ale ekspertem nie jestem), wiem tez,ze ta siec wprowadzila nawet polskie instrukcje. Co do sklepow:nic sie nie martw:)pierwszy raz najgorszy, potem jakos pojdzie. A w sklepach moga tez zaskoczyc jakims pytaniem typu:rachunek czy karta znizkowa:)