Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grajaca szafa zaspiewala

dokumenty z USC -HEEELP

Polecane posty

Gość grajaca szafa zaspiewala

Potrzebujemy 'Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa' z usc, oboje mieszkamy za granica, ja pochodze z Lublina a moj narzeczony z okolic Poznania, 1)czy orientujecie sie czy ten dokument moze odebrac ktos z rodziny czy trzeba osobiscie? 2) czy mozemy zrobic to w jednym urzedzie czy ja musze u siebie w miescie a on u siebie 3) czy wystarczy okazac paszport czy koniecznie dowod osobisty? dzieki ze wszelkie odpowiedzi :))

Gość Zamiast
Każdy musi osobiście bo te dokumenty trzeba podpisywać. Chyba paszport wystarczy bo potrzeba go do potwierdzenia tożsamością narzeczonych.

Gość ludzik123
do USC idziecie razem do jednego urzedu najczesciej w miejscowosci gdzie jest brany slub

Może odebrać osoba upoważniona. Mojej córce odbierał brat, który jeszcze mieszka w Polsce. Wystarczy paszport. Każde załatwia dokumenty w swoim mieście urodzenia - ostatniego zamieszkania.

Gość falsificate
Najpierw narzeczeni załatwiają w swoich US skrócone odpisy aktów urodzenia - obecnie kosztuje to 22 zł i może to załatwić ktoś z rodziny (pomagała mi w tym siostra, bo nie mieszkam w mieście, z którego pochodzę). Jak już obydwoje macie te akty, to wybieracie się razem do US jednego z Was (najlepiej do US w miejscowości, gdzie odbędzie się ślub, ale to nie jest warunek - US przesyłają między sobą dokumenty) i tam podpisujecie dokument, o który pytałaś. O ile wiem, a załatwiałam swoje papiery dwa tygodnie temu, po to zaświadczenie musicie wybrać się obydwoje, ponieważ podpisujecie się na nim, deklarujecie, jakie nazwiska będziecie nosić Wy i Wasze dzieci po ślubie etc.

. O ile wiem, a załatwiałam swoje papiery dwa tygodnie temu, po to zaświadczenie musicie wybrać się obydwoje, ponieważ podpisujecie się na nim, deklarujecie, jakie nazwiska będziecie nosić Wy i Wasze dzieci po ślubie et" bzdura Skadajac wniosek musicie byc oboje Przy odbiorze papierów z USC po 2 tygodniach wystarczy jedna osoba ( przyszły mąż lub żona) Takich papierów nie wydaja nikomu innemu ( brat,siostra,mama) Nazwisko ustala sie na pierwszym spotkaniu,wtedy kiedy składasz odpisy aktu urodzenia i okazujecie sie oboje dowodami osobistymi i robicie opłate ( chyba cos ok 80 zł )

Gość Zamiast
Regres- nam dokument dla księdza USC wydał od razu. Wcale nie trzeba było być dwa razy.

a to trochę dziwne :) bo takie sprawdzanie czy macie podstawy prawne do wstapienia w zwiazek małżenski ( a zwłaszcza konkordatowy) trochę trwa nie bez kozery terminy siegaja dwóch tygodni weryfikacja kazdej pary wymaga czasu,tym bardziej trudno mi zrozumieć jak to sie stało że składajac wniosek o taki dokument dostaliscie to od ręki ?

Gość 25latka
Nam też wydali od ręki (chodzi o dokument w 3 egzemplarzach, który trzeba zanieść księdzu). Byliśmy oboje, pani nas zapytała jakie nazwisko będę nosić ja, jakie dzieci, na miejscu sprawdzili czy nie ma przeszkód do zawarcia małżeństwa i wydrukowali nam stosowne dokumenty. Całość trwała może 20 minut, Urząd Miejski w Gliwicach.

widocznie moze mało osób sie hajta w waszych miastach W Katowicach 2 tyg sie czeka :)

Gość 25latka
no może, chociaż nie sądzę żeby akurat w moim mieście było jakoś mało ślubów. Na pewno Gliwice są mniejsze niż Katowice, ale nie jest to znowu jakaś straszna pipidówa. Myślę po prostu że to jest wewnętrzna sprawa urzędu, jak sobie tę pracę organizują. I nie wiem co tam jest takiego trudnego do weryfikacji, że niektórzy potrzebują na to 2 tygodni. Wszystkie dane są wprowadzane do komputera, u nas pani sprawdziła to przy jednym stanowisku w parę chwil, a potem przeszliśmy do tego właściwego, gdzie załatwiliśmy wszystkie formaloności.

Gość Mój kuzyn
Jakiś miesiąc temu załatwiał akt urodzenia i jakiś jeszcze dokument i załatwił to przez telefon. Zadzwonił porozmawial umówił się że opłaci wszystko przelewem i dokumenty wysłali mu pocztą. Wszystko zależy od usc i urzędasow

Gość falsificate
Regres, my dostaliśmy papiery od ręki. Najpierw odpisy aktów urodzenia (22 zł za sztukę), a potem z tymi aktami poszliśmy po zaświadczenie dla księdza o braku przeszkód przed zawarciem małżeństwa i też dostaliśmy je od ręki. Opłata 80 zł jest niezbędna dopiero przy odbiorze aktów zawarcia małżeństwa, co następuje dopiero po zawarciu małżeństwa, jak nazwa wskazuje, a nie podczas załatwiania papierów niezbędnych do zawarcia tego ślubu. Dwa tygodnie temu załatwiałam papiery, dostałam je od ręki i wiem, co piszę.

Gość falsificate
Regres, narzeczeni muszą razem wybrać się po dokument o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa, bo na nim podpisują się oboje. Natomiast po ślubie odpisy zawarcia aktu małżeństwa może odebrać jeden z małżonków.

Gość szafirek...
My tez wszystko zalatwilismy od reki i zadnych odpisow aktow urodzenia nie musielismy oplacac, ale pewnie przez to, ze oboje jestesmy z jednego miasta. Zaplacilismy 80 zl i dostalismy 3 kompl. dokumentow. Potem ksiadz ma chyba 3 czy 5 dni roboczych, w ciagu ktorych musi wyslac papiery do USC i tam juz sie odbiera akt.

Opłata 80 zł jest niezbędna dopiero przy odbiorze aktów zawarcia małżeństwa, co następuje dopiero po zawarciu małżeństwa, jak nazwa wskazuje, a nie podczas załatwiania papierów niezbędnych do zawarcia tego ślubu. Dwa tygodnie temu załatwiałam papiery, dostałam je od ręki i wiem, co piszę." no ja jakoś inaczej miałem :) z odpisem urodzenia i dowodami osobistymi poszlismy z narzeczoną wypełnilismy jakis formularz,pani pytała jakie nazwisko bedzie po slubie miała narzeczona,pozniej pani skierowała nas byśmy uiścicli opłatę w kwocie własnie 80 zł ( ta opłata jest za wszystko łacznie z odpisem aktu małżenstwa) wrócilismy do pokoju tamtej pani z kwitem .pani kwit zabrała,przeszlismy do pokoju obok i tam taki pan urzednik wypytał nas czy : nie jestesmy w jednej lini pokrewni czy nie jestesmy w zadnym zwiazku małzenskim z innymi osobami i jeszcze jedno jakies pytanie którego nie pamietam ... po tym dał grabę i powiedziął prosze za 2 tygodnie przyjsc po dokumenty które potwierdza że mozemy wziać ślub kokordatowy po 2 tygodniach poszedłem sam, podpisałem odbiór 3 egzemplarzy zaswiadczenia i to wszystko :) nie musiała byc ze mna narzeczona :) wiec co urząd to chyba jest inaczej

Gość eee chyba jednak nie
załatwialismy dokumenty w zeszłym tygodniu, majac odpisy aktów urodzenia sprawe zalatwia sie od reki, tak przynajmniej bylo w krakowie a domyslam sie ze slubow jest troche wiecej niz w katowicach. slubu nie bierzemy w krakowie, panie z usc byly tak uprzejme ze wykonaly telefon i podaly nam wszystkie dane dot. oplaty skarbowej do usc w miescie w ktorym slub sie odbedzie ktora sie uiszcza za wydanie tych dokumentow jest to chyba 86 zł albo 84 nie pamietam dokladnie :)

Gość falsificate
Regres, widać dużo zależy od zasad panujących w danym US. My zaświadczenie do ślubu załatwialiśmy w US narzeczonego, a opłacić musimy tam, gdzie będzie ślub, czyli moim US. Faktycznie zaświadczenie podpisywaliśmy w małej miejscowości i może dlatego dostaliśmy je od ręki. Swoją drogą - nikt mnie nie uprzedził i byłam zaskoczona, że podczas załatwiania zwykłego papierka niezbędnego do ślubu kościelnego będę musiała już zdecydować, jakie nazwisko chcę nosić :) Tzn. nie miałam co do tego wątpliwości, ale nie wiedziałam, że właśnie wtedy będę odpowiadać na takie pytanie.