Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna..

chce oszczedzać.... probuje... ale czy sie uda?

Polecane posty

Gość Dziewczyna..

zASTANAWIAM SIE... jak zrobic tak, by wydawac niezbedne minimum...doslownie... chce oszczedzac... 1000 zl miesiacznie przy zarobkach 2500... czy to mozliwe?

Gość gesgsgh
za 1500 chcesz przeżyć? zależy jakie masz rachunki

Gość Dziewczyna..
hmmmm pokoj 500 zl juz z oplatami :) miesiecznego nie bede kupowac :) zainwestuje w rower :) zatem jedzenie :) Mogę robic zakupy np w Lidlu :) Ubran nie musze kupowac... czas od czasu...

Kupuj, produkty z nizszych półek takie jak np. papier toaletowy (po co Ci pachnący jak mozesz mieć szary za 1,59 8 rolek +7 zł w kieszeni), -zamiast drogich orginalnych środków czystości, zaopatruj się w tańsze zamienniki np. z lidla rób zakupy raz w tyg np w biedronce mozna naprawde sporo zaoszczedzic Powymieniaj zarowki na energooszczedne, (u mnie oszczednosc ponad 40%) nie jeździj autobusami czy samochodem jak masz mozliwość isć piechotą, bądź jechać rowerem itp.

Gość Dziewczyna..
FranuŚa :) podobają mi się Twoje rady :) Ciezko w Warszawie nie miec miesiecznego :) Ale spróbuje jezdzic rowerem :) Moze sie uda :) Zakupy raz w tyg, to super pomysl :) Tak też planuje :)) A lidl i biedronka jak najbardziej :) i wcale nie musi to być jedzenie z najniższej półki :)

Dzięki, Staraj się nie robić częstych prań z pustym bębnem w pralce, rób pranie "większE" kiedy masz pełną pralke (można sporo zaoszczędzić wody i prądu) Gotuj wodę na gazie zrezygnuj z czajnika elektrycznego, Jak masz funkcje (poczytaj instrukcje) w tv "oszczędzanie energii" to ją włącz staraj się nie chodzić po sklepach, to i mniej kupisz :P wybierz się do sklepu z odzieżą używaną, wbrew pozorom, można wytropić naprawde ładne rzeczy za grosze ;)

Gość gesgsgh
jak rowerem będziesz jeździć to się spocisz:P

Gość to teraz dawać ludzie
też bym chciała oszczędzać, ale nie mam z czego😭 :classic_cool:

Gość dylemacik waldka
ja zarabiam 400zł to jak zaoszczędzić :(

Gość zarabiasz 400?!
nie potrafie wyobrazić sobie jak żyjesz ale odłożyć 10% zarobków zawsze można skoro dajesz radę za 400 (jakim cudem?) to za 360 też dasz

Gość Zachęca
proponuje wplacac na lokate 200 zl. nie bedzie to az tak obciazajace a odczucie jak bys splacala kredyt za ktore piniadze mozesz cos kupic bez zadnych prowizji. zarobek to; lokata, prowizja przedmitu ktory bys kupila i mniejsza cena niz bys kupila przedmiot teraz. czyli doslownie podwajasz swoje pieniadze.

Gość ten tekst powyżej
troche niezrozumiały lecz lokata to często dobry pomysł lokata daje minimalne zyski ale jej zasady tak utrudniają dostęp do oszczędności, że bez wyraźnej potrzeby nie wydaje ich robie tak co miesiąc zakładam lokate na 1000 przez 3 na 12 m-cy, następne 3 na 9, potem na 6 a na końcu na 3 no i żniwa, kumulacja :)

Gość uda albo nie uda
:)

Gość haha idz pan w uj
lokata to gówno podatek belki i inflacja zeżre ci cały zysk tym bardziej że oprocentowanie lokat teraz to 4-5% jakby było 7-8% to jeszcze można się zastanawiać najbardziej korzystny jest chyba rachunek oszczędnościowy

Gość Dziewczyna..
Witajcie :) bardzo dziękuję za fajne pomysły! Myslalam też nad lokatą i nad kontem oszczędnościowym :) Zdecydowanie chciałabym uniknąć podaku Belki, w związu z tym w chodzi w grę konto oszczednosciowe gdzie oprocentowanie jest naliczane codziennie :) Ooglnie, staram sie w tym miesiacu ograniczyć się do Minimum. Ale mam warunek, ze mimo wszystko, będę się zdrwo odżywiać :) Może jakoś jednak dam rade. Myślałam że zarabiam b. mało, ale jak tu przeczytalam, ze ktoś zarabia 400 zl, to jednak... nie jest aż tak żle :)

Gość Dziewczyna..
:)

Gość Dziewczyna..
właśnie wsypałam wszystkie drobne do słoika :) i mam zamiar kontynuować tą czynność pare razy w tygodniu :) Być może miesięcznie uzbiera się faktycznie fajna sumka :)

Gość Dziewczyna..
i nikt już nic nie pisze :)

Gość mam złe sny
drobne? nieeeee. u mnie np to nie działało :) właśnie drobnymi płać, drobne wydawaj, a te grubsze chowaj. pamiętaj, że jak rozmienisz banknot, to on szybciej pójdzie.

Gość Dziewczyna..
hmmmm przeważnie płace kartą.... a monety zwykle wydaje na duperele.... wiec po co mi one? jak moge sie bez nich obejsc?

Gość mi sie wydawalo ze ja
zarabiam nie zle, bo 1800 w Wawie i wydaje 1000 na mieszkanie (btw, masz b, tani pokoj) wiec Ty spokojnie mozesz oszczedzac 1500

Gość Dziewczyna..
moim zdaniem 2500 zl w Warszawie to jest bardzo malo.... Wiem, ze jest tani.. nie dawno zresztą sie do niego przeprowadzialam. Mieszkanie z przyjaciolmi 3 pokojowe :) Moj jest najwiekszy :) A cale mieszkanie kosztuje 1300 :)

Gość Dziewczyna..
Lista- mam taką na parapecie w kuchni, jak coś się kończy (nie już skończyło) to zapisuję na niej, że trzeba kupić, przy najbliższej wyprawie do sklepu jest uzupełniany brak wymienionych na liście pozycji smile Jeśli chodzi o mleko, mąkę, cukier, pomidory w puszce winkczy makarony to takich rzeczy mam zawsze zapas... kiedy np. zostają 2 puszki w spiżarni (mam ten komfort, że takową posiadam ;p) to też dopisuję do listy i wiem, że trzeba uzupełnić. Zakupy robię średnio raz na 2 tyg. w supermarkecie... w okolicach domu niestety same małe, drogie sklepiki uncertain tylko wędlinę, ser i pieczywo w tygodniu dokupuję w drodze do domu. U mnie się sprawdza rewelacyjnie. Do tej samej listy dopisuję środki czystości, baterie, w sumie wszystko co jest na wykończeniu ;p Łatwiej robić ją na bieżąco, niż tuż przed wyjściem na zakupy zastanawiać się, czego nam w domu brakuje smile

Gość mam złe sny
nie płać kartą. wyciągnij pieniądze z konta ile potrzebujesz. płacenie kartą powoduje, że de facto nie kontrolujesz ile masz

Gość Dziewczyna..
nawet nie mam portfela... Ale... być możemasz rację...moze warto faktycznie placic gotowka :) Nawet kiedys myalalm, ze na jedzenie nie bede przeznaczać iecej niż 400 miesięcznie... ale nie zawsze się przecież tak da...

Gość mam złe sny
to w ramach oszczędności zafunduj sobie jakiś ładny portfelik :D

Gość z drobnymi są fajne sprawy
Moja dziewczyna na poprzednią gwiazdkę dala mi dużą ceramiczną skarbonke, ładną i dużą :) Postanowiłem sobie wrzucać do niej każdą pięciozłotówkę jaką będę miał. Po około pięciu miesiącach, gdy już nie dało się włożyć monety rozbiłem ją 'komisyjnie' przy niej. Uzbierało się ponad sześć tysięcy. :) Zamiana była dość pracochłonna :D Kupiłem dziewczynie laptopa a resztę wpłaciłem na swoje konto. W tym roku na gwiazdkę pewnie da mi skarbonkę :O

Gość Dziewczyna..
z tą skarbonką to faktycznie super pomysł :) tez tak zrobię :))

Gość Dziewczyna..
jak na razie mam słoik :) na drobniaki :) i pieniążki które jakoś tam do mnie wpadną :) poza wypłatą :) ale już jutro poszukam jakiejś duuużej skarbonki :)

Gość ożeń sie mną
:classic_cool: