Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

000emilianka000

mam problem z kotkiem czy ktoś potrafi pomóc

Polecane posty

witam.mam problem ze swoim 8 tygodniowym kotkiem.Jest ze mną od 2 tygodni,do tej pory wszystko było w porządku...To straszny urwis ale kochany jest...wczoraj (sobota) rano zauważyłam że jedno oczko jest ewidentnie mniejsze od drugiego. Wygląda to tak,jakby zrobiono mu makijaż i nie zmyto na noc,a dookoła jest jakby zaczerwienione...dzisiaj rano,widziałam jak się budził (właściwie sama go obudziłam żeby sprawdzić jak z okiem) nie mógł otworzyć oczka,dopiero po jakimś czasie przyleciał do m nie z o połowę mniejszym oczkiem jak wczoraj!!! nie wydobywa się z niego żadna wydzielina typu ropa,kotek ma apetyt i bawi się cały czas jak dawniej,więc narazie mam nadzieję że to nie koci katar,o którym pisano na tej stronie w poprzednich postach.ale mimo wszystko coś się dzieje z tym oczkiem.mam zamiar wybrać się z nim do weterynarza ale dopiero jutro-dziś jest niedziela,a ja mieszkam obecnie w anglii i wszystkie ogłoszenia,wykluczają wizyty w niedzielę...może mogę jakoś do czasu wizyty starać się mu pomóc???moja mama poradziła mi żeby do tego czasu przemywać mu oczko rumiankiem...czy ktoś może mi powiedzieć czy to mu nie zaszkodzi/ a może wasz kotek też miał taki problem? proszę piszczie

spróbuj sól fizjologiczną kupić w aptece, taką samą jak do przemywania oczek niemowlakom.

Gość Agugag
myślę, że rumaianek jest uniwersalny zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt. możesz spokojnie mu przemyc, bo jest to na bazie roślin a jutro koniecznie do lekarza, żeby okaz nie stracił

Gość Gorkaska
Tzn po prostu ropa zakleja mu oko? to przemywaj rumiankiem delikatnie, mój też tak miał i z czasem przeszło, przemyj mu to dziś z dwa trzy razy, a jutro do weterynarza jak nie przejdzie. Pewnie mu coś wpadło.

Gość to i owo balonowo
dobrze mama Ci radzi, przemyj rumiankiem.

Gość BlueBerry00013
do weterynarza jedz, ;] najlepiej

Gość absolutnie nie rumianek!
Rumianek zwęża naczynia krwionośne i jeżeli ma ropę to może tylko pogorszyć jego stan. Z tego co słyszałam zwierzętom nie wolno rumiankiem oczu przemywać. Sol fizjologiczna może być ok albo jałowy kwas borowy i sterylny gazik. Ja bym nie eksperymentowała tylko czekała co lekarz powie.