Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie mam tego typu...

Czy ktos pracuje lub orientuje sie w prawie lokalowym/nieruchomości?

Polecane posty

Chce wynająć mieszkanie ale osoba chętna na wynajem chce być tam zameldowana chociaż na 3 miesiące.Z tego co wiem nie jest nigdzie zameldowana.Czy jak ja zamelduje na te 3 miesiące to potem meldunek automatycznie wygaśnie? Czy moze się ona sama zameldować na pobyt stały w trybie administracyjnym mając umowe najmu i meldunek na okres tymczasowy?

Gość azezam
nie wiem dokladnie czy meldunek moze sobie przedluzyc bez Ciebie ale moj doradca mowil aby nikogo nie meldowac nawet na chwile pozniej sa same problemy nawet sa sytuacje kiedy nie placa czynszu a i pozbyc sie ich nie mozesz dopoki nie dasz pomieszczenia w zamian tak wiec dowiedz sie dokladniej i moze lepiej nie ryzykuj

Gość efrgbfr
nie melduj !!!!! przestanie placic i go nie wyjebiesz z chaty bo wejdzie z policja.

to sie nazywa meldunek tymczasowy w urzędzie określasz kogo i do kiedy konkretnie meldujesz

Gość Prawidłowo jest tak, że na
czas wynajmu(ten czas określa umowa) powinnaś zameldować wynajmującego na pobyt czasowy. Wtedy musisz też odprowadzać podatek do Urzędu Skarbowego. Moja koleżanka miała taką sytuację i nie miała z tego tytułu żadnych problemów. Najlepiej zorientuj się w dziale meldunkowym.

wiem że prawnie powinnam tą osobe zameldowac na okres tymczasowy ale chodzi mi o to czy potem taka osoba w trybie administracyjnym moze się zameldowac na stałe mając umowe najmu i jeśli w wywiadzie sąsiedzi potwierdzą jej pobyt w tym mieszkaniu.

Gość nie może!!!
ty jesteś właścicielem mieszkania i meldujesz lokatora na pobyt czasowy(który ty określasz!). Potem meldunek wygasa i ta osoba nie ma żadnych praw do lokalu! Ale powinnaś sporządzić w tej sytuacji umowę najmu.

Gość nie może!!!!
Zapomniałam o najważniejszym!!!W umowie musisz podać miejsce eksmisji współlokatora, w przypadku gdyby meldunek czasowy się skończył, a współlokator nie chciał się wyprowadzić. Jak będziesz miała taki zapis w umowie to jesteś w 100% zabezpieczona.

Gość normalnie załamka
Zameldowanie jest tylko potwierdzeniem pobytu a nie prawa do mieszkania !!!! Poza tym właściciel ma prawny obowiązek zameldowania ! a wynajmujący wymeldowania w momencie kiedy się wyprowadza! Wynajmujący może samodzielnie zgłosić miejsce swojego pobytu do 2 miesięcy, powyżej musi zrobić to właściciel bądź też wynajmujący w trybie administracyjnym ... A gdyby trafił się nieuczciwy wynajmujący to robiłby cyrk z wyprowadzeniem się i bez zameldowania ...

Gość no wlasnie mam podobny problem
tylko, ze z drugiej strony. Nie mam zameldowania i tak zyje bez niego, niespecjalnie legalnie, bo poki co jest obowiazek meldunkowy... Ale co zrobic jak sama sie nigdzie zameldowac nie moge?

Gość normalnie załamka
Najlepiej byłoby gdyby osoby wynajmujące masowo zaczęły powiadamiać kogo trzeba o fakcie wynajmowania mieszkań na czarno !!! Prawo wyraźnie reguluje prawo do własności, więc nie rozumiem tych wszystkich cwaniaczków, którzy chcą zarobić ale nie chcą zrobić tego legalnie i uczciwie! Owszem zdarzają się i nieuczciwi wynajmujący, ale jest to zaledwie kropla w morzu krwiożerczych wynajmujących! Tutaj należałoby również złożyć ,,pokłon" naszej elicie rządzącej za głupie, często wykluczające siebie nawzajem regulacje prawne! do no właśnie mam podobny problem ... zgłoś swój pobyt samodzielnie jako pobyt nie dłuższy niż 2 miesięczny i w tym czasie szukaj sobie uczciwego wynajmującego. Bardzo Ci współczuję, znam wielu takich ludzi którzy są w podobnej co Twoja sytuacja ... Trzymaj się i życzę powodzenia!

normalnie załamka Najlepiej byłoby gdyby osoby wynajmujące masowo zaczęły powiadamiać kogo trzeba o fakcie wynajmowania mieszkań na czarno !!! czy ty masz jakąś nieruchomość, którą wynajmujesz? jeśli nie, to sugeruję najpierw ją nabyć, potem wynająć, a następnie posmakować miodu, jakim potrafią być roszczeniowi/nieuczciwi lokatorzy. i już będziesz wiedziała, skąd ta niechęć.

Ja w zasadzie rozumiem ta niechec ;) Nie mam nic do tych ludzi. Tylko do tych zasad - do obowiazku meldunkowego. Czy nie wystarczyloby, zebym tylko zglosila gdzie aktualnie przebywam, bez meldowania sie tam? Co np teraz z tym spisem powszechnym. Nie spisza mnie.Bo nigdzie nie mieszkam (oficjalnie oczywiscie), nie nocuje tez na dworcu ani w zadnej noclegowni, wiec jak jakikolwiek rachmistrz wpadnie na moj trop? Czy to czyms grozi?

Gość normalnie załamka
XliloX Niechęć to za mało, żeby tłumaczyć czyjąś nieuczciwość i cwaniactwo! A skoro ktoś nabywa nieruchomość w celu wynajęcia i zarobkowania niech robi to jak na obywatela a nie ,,złodzieja" przystało! A odpowiadając na Twoje pytanie, nie, nie mam mieszkania które chciałabym wynająć, ale sama przez lata zanim dorobiłam się swojego, płaciłam krocie za wynajęcie a do tego opłaty naliczane od ilości osób w miejscu w którym byłam zameldowana ...

ciekawe, że potrzebę obywatelskości ma zaspokajać meldowanie lokatora, a żadna z was nie wspomina o urzędzie skarbowym. według mnie, państwo zyskuje więcej dzięki opłaconym od dochodu uzyskanego z tytułu najmu podatkom, niż meldowaniu lokatorów. ale jakoś nad tym nie jęczycie. poza tym - wynajmujący nigdy nie ciągnie nikogo za uszy, aby u niego zamieszkał z tego co wiem... zatem, jeśli nie podobają się komuś wysokości opłat, zasady najmu itp, to szuka innego lokum, które będzie mu odpowiadać.

Gość normalnie załamka
do no wlasnie mam podobny problem poczytaj sobie tutaj na temat zameldowania http://umowy.wieszjak.pl/najem-i-dzierzawy/270579,Co-dalej-z-obowiazkiem-meldunkowym-.html a jeśli chodzi o spis, możesz go przeprowadzić przez internet ... Pozdrawiam, trzymaj się ...

Gość normalnie załamka
do XliloX ,,ciekawe, że potrzebę obywatelskości ma zaspokajać meldowanie lokatora, a żadna z was nie wspomina o urzędzie skarbowym" Podatek płaci się od osiąganego przychodu:) a więc jest on obowiązkiem właściciela lokalu a nie wynajmującego! I jeszcze jedno, ja nie jęczę!!! tylko mówię stanowcze NIE dla cwaniaczków i kombinatorów, którzy mają prawo w czterech ... A ludzie bez własnego mieszkania muszą gdzieś mieszkać i to nie oni są oszustami tylko właściciele wynajmujący na czarno!

Wiem, ze mozna przez net. Ale tam tez jest rubryczka o zameldowaniu. Nie ma mozliwosci zaaznaczyc, ze jestem bezdomna. Przynajmniej w tym wzorze, ktory dostepny jest bez logowania... Probowalam ale nie da sie bez tego meldunku...

[zgłoś do usunięcia] normalnie załamka Podatek płaci się od osiąganego przychodu a więc jest on obowiązkiem właściciela lokalu a nie wynajmującego! a napisałam gdzieś, że jest inaczej? jak to nie jęczysz? twoje własne słowa: sama przez lata zanim dorobiłam się swojego, płaciłam krocie za wynajęcie a do tego opłaty naliczane od ilości osób w miejscu w którym byłam zameldowana ... jasne, cwaniactwo trzeba potępiać, jednakże ja nie dziwię się autorce postu, że nie ma ochoty meldować kogoś, kto aktualnie nigdzie zameldowany nie jest. ja na przykład w ogóle nie rozważałabym wynajęcia mieszkania w tym akurat konkretnym przypadku. owszem, ludzie bez własnego mieszkania muszą (?) gdzieś mieszkać. ale właściciel ma prawo wybrać sobie, komu mieszkanie wynajmie.

Gość jeżeli osoba najmująca
trafi na nierzetelnego wynajmującego(na szczęście takich jest mało!), taka osoba może nie chcieć się wyprowadzić po upływie meldunku czasowego. Wtedy sąd będzie rozpatrywał tę sprawę, a to może potrwać i rok, i wtedy wynajmujący mieszka dalej u najmującego, ale już nielegalnie. Jeżeli w umowie najmu jest zapis o tym gdzie wynajmujący w przypadku eksmisji ma się przeprowadzić, wtedy najmujący nie ma problemu z nieuczciwym wynajmującym. Więc sam meldunek czasowy przez właściciela lokalu nic nie da, jeżeli trafi się ktoś nieuczciwy...bo nie ma gdzie mieszkać...

Gość podszkol się w przepisach -
- normalnie załamka- bo bajki opowiadasz...Słabo znasz życie...I chyba cały czas mieszkasz z rodzicami... Jak osoba zameldowana na pobyt czasowy przez właściciela nie będzie chciała się wyprowadzić, to się nie wyprowadzi(pomimo upływu ważności meldunku i umowy najmu lokalu), i siłą ją do tego nie zmusisz! Wtedy trzeba sądownie takiego lokatora się pozbyć, a to trochę trwa...

Gość w wypowiedzi wyżej
przekręciłam słowa najmujący-wynajmujący, ma być odwrotnie

Gość normalnie załamka
Obowiązek meldunkowy w przypadku wynajmowania mieszkania jest niezależny od tego czy lokator posiada stałe zameldowanie, czy też nie ... ,,a napisałam gdzieś, że jest inaczej?" to w jakim celu wspomniałaś o podatku?! pisząc, że ,,że potrzebę obywatelskości ma zaspokajać meldowanie lokatora, a żadna z was nie wspomina o urzędzie skarbowym" ! dla mnie legalne wynajęcie wiąże się automatycznie z płaceniem podatków ... Poza tym nigdzie nie pisałam, że właściciel musi komuś wynajmować czy nie ... Wybór leży po obu stronach! A co do osób bez żadnego zameldowania, no cóż, gdyby wynajmujący nie łamali prawa to Ci mieliby zameldowanie! Poza tym Konstytucja jasno mówi, że wszyscy jesteśmy wobec prawa ( a skoro mamy prawo, mamy też obowiązki) równi! Nawet Rzecznik Praw Obywatelskich zaskarżył przestarzałą ustawę o ewidencji ludności jako ustawę łamiącą podstawowe prawa obywatela zawarte w Konstytucji i sąd przyznał w większości rację tyle, że nasza elita rządząca ma to gdzieś ... do no właśnie mam podobny problem , w takim razie zadzwoń do najbliższego Ci GUSu i tam się spytaj ...

Gość normalnie załamka
do podszkol się w przepisach kilka postów powyżej napisałam ,,... A gdyby trafił się nieuczciwy wynajmujący to robiłby cyrk z wyprowadzeniem się i bez zameldowania ..." Nieuczciwość w jakimkolwiek aspekcie współżycia społecznego jest naganna i powinna podlegać karze! Poza tym jeśli ktoś wynajmuje mieszkanie w celach zarobkowych jest prawnie zobowiązany do przestrzegania prawa, tak samo osoba wynajmująca. Każdy ,, biznes" niesie za sobą ryzyko, ale to nie znaczy, że możemy łamać prawo właśnie ze względu na to ryzyko ... Co do wytykania mi wieku i doświadczenia ... mam nadzieję, że zrobiło Ci się lżej ?! i podniosło Ci się trochę własne ego?! Rozumiem towarzyszące dyskusji emocje, ale oceniane kogoś kto wyraża swoją opinię o przestrzeganiu prawa jako małolata jest chyba niezbyt w porządku ...

Gość do powyżej
przepraszam, zwracam honor, trochę mnie poniosło...nie chciałam, żeby to tak niedojrzale napisać. Jeszcze raz przepraszam!!!

Gość normalnie załamka
do powyżej ... Nie szkodzi, wszystkim bez wyjątku zdarza się dać ponieść emocjom:) Nie jestem w tym temacie osobą zainteresowaną( ani osobą wynajmującą ani lokatorem) ale z racji zawodu spotkałam się parę razy z ludźmi( rodzinami) bez własnego mieszkania i zameldowania i naprawdę proszę mi wierzyć, że zdecydowana większość z nich to byli normalni, uczciwi ludzie, którzy z powodu braku zameldowania zostali zepchnięci na margines społeczny z nalepką bezdomny:( To straszna tragedia dla tych ludzi, uczciwie pracują, płacą krocie za wynajęte mieszkanie a fakt nie posiadania zameldowania pociąga za sobą straszne kłopoty. Dlatego też pewnie podchodzę do tego tematu ciut emocjonalnie. Głównym winowajcą takiego stanu rzeczy jest nasz rząd, który dopuszcza do czegoś takiego !!! Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłego dnia ...

Gość aga53
by bezpiecznie wynajć mieszkanie a potem miec pewność że najemca sie wyprowadzi nalezy spisać umowę o najmem okazjonalny. Jest to umowa która gwarantuje że najemca opusci mieszkanie po czasie trwania umowy. Umowa najmu kazonalnego musi spałniac warunki by miała moc prawna .mozna jej wzor znalezc w necie. Po spisaniu takiej umowy najemcy nie chroni juz prawo lokatorskie Warto taka włozyć troche pracy i taka umowę spisać . 5023827-gg gdyby ktos chcial wiedziec troszke wiecej