Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drzewko82

Biała suknia a zabobony ;/

Polecane posty

Gość drzewko82

Witam wszystkich ;> W czerwcu wychodzę za mąż, mam już piękną biała suknię taką o której zawsze marzyłam:) Wszytko by było ok ale ostatnio nasłuchałam się że mi nie wypada mieć białej sukni dlatego że mam już dziecko;/ A biała suknia ma być oznaką "czystości". Co wy na to? Ja nigdy nie patrzyłam na to w ten sposób i dlatego trochę się zdziwiłam taką sugestią. Proszę o poważne odpowiedzi, co wy byście zrobiły na moim miejscu? Cyba nie będę teraz biegała i szukała sukni w innym kolorze ;/

Gość drzewko82
Proszę o wasze opinie :)

Gość drzewko82
Mowisz że welon? hmm to może rzeczywiście dam sobie z nim spokój. Mam jeszcze diadem i w sumie z tym welonem ładnie by wyglądał a co do diademu zamiast welonu teraz mogłabym założyć heh;)

Gość euglena zielona
ja biorąc ślub 2 lata temu też już miałam dziecko. ślub brałam w dość skromnej jednak typowo ślubnej białej sukni. Welonik też miałam tyle że bardzo nisko upięty pod kokiem :) nie przejmuj się zabobonami, to Twój dzień!!

Gość drzewko82
Dzięki podnieśliście mnie na duchu hehe nie wiem co mnie wzięło że się posłuchałam jakiejs starej baby która wierzy w jakieś zabobony hehe

Gość aniutek263
czesc ja jestem w takiej samej sytuacji i tez mam biala suknie ale rezygnuje z welonu bede miala tiare na glowie

Gość aniutek263
powiem ci nawet ze mam siostre w zakonie wiec sie na tym zna i wczoraj z nia o tym rozmawialam stwierdzila ze biala suknia moze byc ale bez welonu wlasnie bo on jest symbolem czystosci:)

Gość drzewko82
to ja chyba też dam sobie spokój.. chociaż jest ładny i trochę szkoda ;/ to co innego do diademu?

Gość drzewko82
zresztą idę na próbną fryzurę w najbliższym czasie i jak ten welon będzie mi pasował do fryzury to się zastanowie co zrobić;)

Gość madziamadziamadzia
kiedyś tak się mówiło, że biała suknia i welon to oznaka czystości.. ale dziś? nie rozśmieszajcie mnie.. czy każda panna młoda w bieli to dziewica? wątpię... to jest Twój dzień i jak masz ochotę na białą suknię i welon to bierz... a cokoliwke i jakkolwiek byś nie robiła to i tak będą ciotki, które obgadają.

Gość ludzik123
nie sluchaj pierdol tylko ubierz sie jak masz ochote... 99,9 % kobiet nie powinnam miec welonu bo przeciez nie sa dziewicami i "wianka" to juz czesto dawno nie maja... to Twoj dzien i Twoja sprawa... ja tam bede miala i biala suknie i cudny dlugi welon

Gość 25latka
dokładnie, kiedyś tak się mówiło, ale teraz po co się przejmować głupim gadaniem. A tak w ogóle to w niektórych kulturach biel jest kolorem żałoby, a poza tym to nie welon, tylko wianek jest symbolem czystości.

Gość przyszla panna mlodaaaaa
to ma byc twoj dzien, nie sluchaj gadania innych. pasuje Ci welon? to go miej i juz. Masz dziecko ale nie Ty pierwsza i nie ostatnia.

Gość vi_
co wy gadacie? symbolem czystości jest WIANEK! nie słyszałyście o takich co straciły wianek, ha?

Gość dajcie na luz
córka miała białą suknię welon do ziemi a ja w 1 ławce tuliłam mojego 6 mies wnuka:)

Gość drzewko82
Dziękuję za opinie, już nie będę sobie tym głowy zawracać ;) Zakładam welon ;D

Gość ciocina klocina888
TO NIE SĄ ZABOBONY, TYLKO TRADYCJA I KWESTIA WYCZUCIA UMIARU. ale widzę wszytskie solidarnie popierają autorkę. Hipokryzja na calego. Nie krytykuje tego, że masz dziecko, tylko wlasnie to, że nikt się nie liczy z tym co wypada i jakie są tradycje. Ja sama dziewicą nie jestem i świadomie rezygnuję z welonu, a nawet chcialam iśc w skromnej sukience (nie ogromnej białej sukni a la beza) takiej za kolano. Uażacie, że nikt na to nie patrzy że macie welon itd? Dla mnie to bije po oczach, a zwlaszcza jak na kosciół państwo młodzi gadają, ale do slubu kościelnego i to z welonem to pierwsi. No bo to uroczyście wyglada, lepiej niż cywilny... hipokryzja na całego. I jeszcze najlepiej bez bolerka, z dekoltem po pępek, bo ksiądz też musi zobaczyć was tak ubranymi. Skromności za grosz. Oczywiście, nie mówię, ze WY takie jesteście. Ale jak widzę coś takiego, to mnie pusty smiech ogarnia. Dziewczyny nie musicie rezygnować ze wszystkiego, ale bądźcie świadome, że idac w bialej sukni, welonie okłamujecie kogo z tym symbolem czystości? siebie. Kochane każdej z was życzę ślubu z bajki i klasy, by w tym wszytskim nie przesadzić.

Gość prinzesska27
Wypada nie wypada... Przestan zawracac sobie tym glowe tym co mysla i gadaja inni...

Gość drzewko82
wiedzialam ze znajdzie sie ktos kogo to razi po oczach ;/

Gość drzewko82
ale skoro to wianek jest symbolem czystosci to w suumie nie mam sie czym przejmowc ;)

Gość drzewko82
no ale wianek też niektórzy zakładają albo jakąś wolake ale osobiście to trochę wieśniackie nie sądzicie?

Gość ciocina klocina888
drzewko88 skoro wiedziałaś, ze znajdzie sie ktoś kogo to bedzie razić, to rozumiem, że pisałaś tu licząc na pełną akceptację? Moim zdaniem ty dawno postanowiłaś, tylko chciałaś sprawdzić jak wiele osób jest przeciwko. No cóż, do tej pory tylko ja, ale to nie kwestia tego jak cię będą oceniać. Gorzej jak ty sama uważasz, że wcale nie przesadzasz. Ja i tak się pogodziłam z masową produkcją ślubnych białych bez z welonem;)

Gość ciocina klocina888
prawda, więsniackie:) ale welon + diadem jednocześnie, to też chyba przesada?

Gość ciocina klocina888
pokaż swoją suknię:) a jaką planowałaś fryzurę?

Gość drzewko82
nie no taki diadem i welon nie wyglada zle chyba np http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://slub.onet.pl/_i/galerie/09_06/fryzury/6.jpg&imgrefurl=http://slub.onet.pl/55767,1,3,sprawdzone_fryzury_slubne,galeria.html&usg=__sgZMfVUO0EZq_KOBKB1beueIV0U=&h=450&w=300&sz=43&hl=pl&start=102&sig2=q2hqbuCf0Ey93PXJVLGbRA&zoom=1&tbnid=HuCbX5lAWu5HEM:&tbnh=192&tbnw=142&ei=E2isTd7yLoPvsgbG7OibCA&prev=/search%3Fq%3Dfryzury%2B%25C5%259Blubne%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D530%26gbv%3D2%26tbm%3Disch0%2C2451&itbs=1&iact=hc&vpx=610&vpy=147&dur=6684&hovh=275&hovw=183&tx=120&ty=185&oei=7mesTYWQIIbKtAbc7b2oBw&page=7&ndsp=13&ved=1t:429,r:3,s:102&biw=1280&bih=530 albo http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://stylio.pl/zdjecia/445/445544_l/alicja15015/fryzura%2B%C5%9Blubna.jpg&imgrefurl=http://stylio.pl/szukaj/fryzura%2520bob/fryzura-slubna/445544&usg=__bql4rbkuO-20Z6ib4nnwBuLh4gw=&h=405&w=303&sz=29&hl=pl&start=102&sig2=aXhH7aGNNxrXTyVnba-Vjw&zoom=1&tbnid=PSNUcXopWKNK2M:&tbnh=190&tbnw=142&ei=E2isTd7yLoPvsgbG7OibCA&prev=/search%3Fq%3Dfryzury%2B%25C5%259Blubne%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D530%26gbv%3D2%26tbm%3Disch0%2C2451&itbs=1&iact=hc&vpx=912&vpy=144&dur=366&hovh=260&hovw=194&tx=138&ty=129&oei=7mesTYWQIIbKtAbc7b2oBw&page=7&ndsp=13&ved=1t:429,r:5,s:102&biw=1280&bih=530

Gość drzewko82
cos nie tak z tym pierwszym linkiem

Gość ciocina klocina888
jak możesz to popraw linki, bo mi nic nie wchodzi