Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Chooy!

Tantum Verde Spray - kto używał?

Polecane posty

Mam pytanie. Jaki to ma smak? Miętowy? Od mięty jest mi niedobrze, więc wolałabym, żeby nie był. Skuteczne to? Bo drogi jest - nie chcę przepłacić. Moja koleżanka sobie chwali...

Gość propolis terz jest dobry
Lecznicze właściwości propolisu są bardzo rozległe i udokumentowane licznymi pracami naukowymi. Badania wykazały wysoką skuteczność propolisu w stosunku do paciorkowców i gronkowców oraz jego działanie przeciwwirusowe. Oprócz działania antybiotycznego kit pszczeli ma zdolność wzmacniania działania niektórych antybiotyków stosowanych w medycynie konwencjonalnej. Preparaty propolisowe stosuje się w leczeniu licznych chorób układu oddechowego. Sprawdzają się zwłaszcza przy różnych infekcjach gardła i krtani, nawet w zapaleniu migdałków podniebiennych. Dobre efekty może przynieść ssanie tabletek z propolisem lub płukanie gardła miksturą sporządzoną z wody z dodatkiem kilku kropli roztworu propolisu. Kit pszczeli złagodzi ból gardła, zadziała przeciwzapalnie i zahamuje rozwój wirusów lub bakterii. Preparaty propolisowe można stosować również profilaktycznie, w okresie zwiększonej podatności na infekcje, np. w sezonie jesienno-zimowym.

Propolis znalazł również zastosowanie w leczeniu schorzeń ginekologicznych. Tu wykorzystuje się przede wszystkim działanie kitu pszczelego przeciw drobnoustrojom odpowiedzialnym za stany zapalne pochwy. Hamuje on rozwój grzybów drożdżoidalnych, takich jak Candida albicans, i pierwotniaka Trichomonas vaginalis (rzęsistka pochwowego). W aptekach dostępne są dopochwowe globulki propolisowe. Możemy zastosować je przy niepokojących upławach, gdy mamy utrudniony dostęp do ginekologa na przykład w czasie wyjazdów wakacyjnych. Puder propolisowy można stosować wspomagająco przy leczeniu grzybicy stóp lub fałdów skórnych, także przy odleżynach. Udowodniono również silne przeciwzapalne działanie propolisu. Wykorzystuje się je na przykład w leczeniu choroby wrzodowej. W tym przypadku przyjmowanie preparatów propolisowych powoduje dodatkowo normalizację funkcji wydzielniczych żołądka i dwunastnicy. Propolis ma także działanie uśmierzające ból. Przeprowadzono doświadczenia z zastosowaniem preparatów kitu pszczelego w stomatologii i uzyskano dobre wyniki przy leczeniu bólu po ekstrakcji zębów. Kit pszczeli ma doskonałe właściwości regenerujące wszystkie typy tkanek. Maść propolisowa przyspiesza leczenie trudno gojących się ran, oparzeń, egzem oraz żylakowatych owrzodzeń podudzi. Ze względu na właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne oraz antybiotyczne propolis wykorzystuje się także w recepturach preparatów kosmetycznych. Są one produkowane przez firmy pszczelarskie i dostępne głównie w aptekach. Mydło propolisowe polecane jest do pielęgnacji skóry skłonnej do zakażeń bakteryjnych lub grzybiczych. Szampon z dodatkiem propolisu stosuje się przy schorzeniach dermatologicznych skóry głowy, takich jak łojotok czy łupież. Kremy z dodatkiem kitu pszczelego mają działanie regenerujące skórę. Polecane są do pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do zmian zapalnych, na przykład trądziku. Przy stosowaniu preparatów propolisowych, zarówno doustnych, jak i do pielęgnacji skóry, należy zachować szczególną ostrożność, szczególnie gdy używa się ich po raz pierwszy. Niestety, kit pszczeli u wrażliwych osób może wywołać reakcję alergiczną. Wyjątkowo powinny uważać osoby, u których wystąpiły uczulenia na inne produkty pszczele, takie jak miód czy pyłek pszczeli. źródło: kafeteria.pl

Propolis zawiera biologicznie czynne związki chemiczne, wśród których należy wymienić: flawonoidy (mają duże znaczenie dla jego terapeutycznych zalet), związki fenolowe, terpeny, substancje lipidowo-woskowe, biopierwiastki. Kit pszczeli działa antybakteryjnie, regenerująco, znieczulająco, a także stymulująco na układ immunologiczny. Lecznicze działanie propolisu jest efektem synergistycznym zawartych w nim związków chemicznych. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Właściwości farmakologiczne propolisu umożliwiają miejscowe znieczulenie, regulację ciśnienia, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby, leczenie wrzodów, ran. Preparaty propolisowe są dostępne w postaci tabletek, granulatów, nalewek i maści, ale wg. Znajomego pszczelarza aktywnośc gotowych preparatów z apteki nie jest zbyt wysoka. Najczęściej kit pszczeli jest stosowany w leczeniu ran i różnych schorzeń skórnych. Zwalcza gronkowca złocistego, dwoinki kataralne, paciorkowce, niektóre szczepy prątków gruźlicy. Przeciwdziała rozwojowi grzybów drożdżoidalnych, wirusa grypy, zapalenia mózgu, a także niszczy pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę, toksoplazmozę i lambiozę. Używa się go środkach stosowanych przy półpaścu, trądziku, łuszczycy. Łagodzi też ból w przypadku tzw. łokcia tenisisty (bolesne zapalenie mięśni i ścięgien w tej okolicy). Propolis umożliwia szybkie gojenie się sączących się ranach po amputacjach, może pomóc przy złamaniach, uszkodzeniach tkanek chrzęstnych stawów, w przypadku bolesnych pustych zębodołów. Poleca się go również wrzodowcom. Być może nowe badania dotyczące terapeutycznych właściwości propolisu umożliwią zastosowanie go w leczeniu innych ciężkich schorzeń. Z książki "Zioła w polskim domu": Działa regenerująco na tkanki miękkie i kostne (złamania). P. charakteryzuje się silnym działaniem przeciwbakteryjnym i regenerującym. Coś akurat dla nas. 2. Jak zrobić i stosować nalewkę: Nalewka z propolisu (kitu pszczelego): 100g propolisu na 0,5 litra alkoholu ok.70 %. Zalany propolis należy codziennie zamieszać i po 14 dniach przelać przez watkę. Kieliszek do spożywania musi być stały, bo propolis strasznie brudzi. Do kieliszka nalewamy dawkę propolisu i zalewamy wodą. Propolis stosujemy przez 3 miesiące i robimy miesięczną przerwę. U 1% osób nalewka powoduje uczulenie, objawiające się swędzącą wysypką. Należy spożywać należy 15 kropli 2 x dziennie. Rano na czczo i wieczorem przed snem. Nie wiem jakie mogą być maksymalne dawki. Ponoć 50 kropli komuś pomogło na gronkowca (3miesiące stosowania). Nalewki zwykle robi się z 50g kitu pszczelego, zwiększenie ilości propolisu do 100g pozwala zmniejszyć dawkę nalewki a tym samym ilość przyjmowanego alkoholu. 3. Porządny surowiec: W przypadku propolisu bardzo, bardzo trudno kupić dobry! Kupowałem w 3 źródłach i tylko ten kupiony u ojca znajomego był o.k., pozostałe albo bez zapachu albo słabe. Często propolis jest fałszowany (o ile pamiętam dodaje się np. klej kasztanowy), lub jest pozyskiwany ze specjalnych ramek o dużych otworach, przez co pszczoły muszą wyprodukować większe ilości propolisu. Wykorzystują wiec do tego celu wszystko co się da np. asfalt. Trzeba mieć pewne źródło no i musi być tegoroczny. Po roku przechowywania kit pszczeli traci częściowo swoją aktywność biologiczną, po dwóch latach nie wykazuje jej prawie wcale. Tekst ten powstał na podstawie wpisów w wątku „Nalewka z propolisu., rozmów z znajomym pszczelarzem i informacji z internetu. Bardziej fachowe porady można znaleźć na stronach związanych z pszczelarstwem np.: www.pasieka.rostkowski.info/propolis.html

Gość hajajaklsjuf
dla mnie ejst dobry, gardlos zybko rpzestaje bolec

ma delikatny miętowy smak, który po krótkim czasie znika ;) ja na bolące gardło używam tylko tego specyfiku bo mi pomaga ale wiadomo, że każdy organizm jest inny jednemu pomoże drugiemu już nie.. acha jest też tańszy odpowiednik Tantum Verde ale nie polecam - w smaku beznadziejny i w moim wypadku na ból gardła nie pomagał

Mam nadzieję, że im mnie pomoże, bo już nie daję rady z tymi pastylkami - one mi nie pomagają!

może zamiast Tantum Verde pomoże też HascoSept - jest tańszy i mojemu bratu pomagał ale nie wiem jaki ma smak itp. bo go sama nie używałam

Gość słodko-mietowy
ale na gardło nie pomaga :( najlepsza szałwia do płukania, nawet przy ciężkiej anginie przynosiła chwilowa ulgę

Gość gość
jak nie lubisz tantum to wez 0,5 szlk. letniej wody + 1lyzke (sody lub wody utlenionej lub 1 lyzke soli ) i tym plucz gardlo..........efekt murowany lepszy niz inne specyfiki nawet na zapalenie jamy ustnej!