Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekolada mleczna toffii

Dziewczyny! czy obniżony brzuszek to znak, ze zbliża sie poród?

Polecane posty

witam kochane jestem w 33 tygodniu ciązy i od wczoraj zauwazylam, ze moj bruszek jest juz nizej. W sumie zawsze go miałam nisko, był mały, dopiero niedawno troche mnie przybyło ;) ale obnizył sie zdecydowanie i widocznie i troche mnie to martwi bo jednak troche czasu do rozwiazania zostało... a jak to bylo u was?

Gość 1234567890z
Tak, ale nic sie nie boj, moze sie stopniowo obnizac pomalu, to wszystko nie dzieje sie w 5 min, pozniej moze bolec w kroczu - bedzie dzidzius uciskal juz na szyjke - ale tak tez jeszcze mozesz przezyc :) przelezec z dwa, trzy tygodnie, pozniej czop - roznie u kazdej, nie powiedziala bym ze to ze juz sie obnizyl znaczy ze juz za dwa/piec dni pojdziesz rodzic. Nie boj sie za wczasu. Zanim sie zacznie to jeszcze bedzie Ci twardniec, naciskac na szyjke, czop, czasami laski maja kilkudniowe biegunki przed porodem... to nie jest tak hop siup.

brzuch mam miekki nie twardnieje, mały szaleje, miałam robione niecałe 2 tyg temu badania i szyjka trzymała normalnie hmm

Gość 1234567890z
No to super, nic sie nie boj... zanim sie zacznie to jeszcze kilka etapow przed Tobia, takich jak twardnienie brzuszka, naciskanie na szyjke co objawia sie jakby bolem w kroczu ( ale do zniesienia) bole podbrzusza jak na okres i to juz bedzie coraz blizej. Domyslam sie ze to Twoje poierwsze dziecko? Zazwyczaj w pierwszych ciazach brzuszek szybciej opada - dziecko poprostu pewnie juz sie uklada glowa w dol i bedzie sie pchalo do kanalu rodnego - tak to juz jest. Nic sie jeszcze nie boj, jesli nic bardzo nie boli, brzuszek nie twardnieje i nie ma skurczy jak podczas miesiaczek to jeszcz nie ma paniki :) Brzuszek opada gdy dzidzia juz sie szykuje pomalu do wyjscia, musi sie tam dobrze ulozyc, a to tez troszke trwa. Poza tym do prawidlowego porodu moze dojsc miedzy 38 a 42 tygodniem. Dopuszczalne jest 2 tygodnie przed terminem i 2 tygodnie po, wiec na wszelki wypadek szykuj walizki :)

no wlasnie ale to przynajmniej 4 tygodnie! mam nadzieje, ze moj maluszek tyle wytrzyma i tak to moja pierwsza ciaza:)