Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentmedycynyprosi

wynajem, opłaty, dylematy

Polecane posty

wprowadzilem sie do kawalerki po facecie ktory byl kierowca wiec obecnosc jego w mieszkaniu byla znikoma i płacił za swiatlo 50 zl, mnie koszty sie podwoily, nawet potroily jak sie okazuje i przyszlo wyrownanie za swiatlo mam takie pytania: 1- jaki termin jest na splate wyrownania do elektrowni bo mi tu facet wyskoczyl ze na piatek ma miec kase (Dzisiaj wyskoczyl - do wyrownania jest 600zl ) 2 - o co chodzi z tym ryczałtem?" jak to nalicza elektrownia - to jakaś średnia? , co ile przychodzi placic za prąd nie placilem nigdy za rachunki - mieszkalem z rodzicami

poratujcie

Gość orzeszki orzesz
nic nie piszesz jaka taryfe masz w mieszkaniu np G11 czy inna (tzn czy rozliczenie jest polroczne, comiesieczne czy jak?) Pewnie masz rozliczenie co pol roku i przyszlo w lutym-marcu?

rozliczenie przyszlo podobno terazm inkasent byl 7 kwietnia, jest polroczne taryfa O_o chyba normalna, najzyklejsza

Gość oj tak tak...
Musisz poprosić właściciela, żeby zmienił kwotę comiesięcznego ryczałtu za prąd, bo prawdopodobnie kwota, którą teraz płacisz co miesiąc była naliczana kiedy jeszcze mieszkał tam poprzedni lokator i jest zapewne zaniżona w stosunku do tego co zużywasz teraz, stąd też masz takie wysokie dopłaty. Jak zmienisz kwotę ryczałtu na wyższą, to co miesiąc będziesz płacił trochę więcej za prąd, ale unikniesz potem tak wysokich dopłat. Poproś też właściciela, żeby pokazał Ci rozliczenie półroczne, bo w ciemno mu chyba nie będziesz dawał kasy.

dzięki , dobrze mówisz i tak zrobie ale jak to mozliwe ze dzisiaj mnie powiadamia o tym ze 26 ma wpłacić kase, czy to naprawde regulowac trzeba w tydzień? czy wiedzial wczesniej i teraz się "obudził"?

dzięki , dobrze mówisz i tak zrobie ale jak to mozliwe ze dzisiaj mnie powiadamia o tym ze 26 ma wpłacić kase, czy to naprawde regulowac trzeba w tydzień? czy wiedzial wczesniej i teraz się "obudził"?

Gość bellabonda
Ja zawsze spóźniam się z opłatami za prąd :P Na pewno nie masz tygodnia na uregulowanie tego. Najpierw jest z miesiąc na opłacenie normalnego rachunku, a potem jeszcze jeden miesiąc bez dodatkowych opłat, jak dostaniesz upomnienie. Dalej to nie wiem, bo nie próbowałam :P A nie możesz zmienić taryfy, żeby płacić rachunki według licznika co 2 miesiące albo co miesiąc? Czy właściciel robił coś w mieszkaniu po wyprowadzeniu się kierowcy? Może jakiś remont? Używałby wtedy prądu, więc bez sensu, żebyś płacił. Co jest na prąd w tym mieszkaniu? Tylko światło i gniazdka, czy też ogrzewanie, ciepła woda?

Gość różnie to bywa
mój dostawca prądu (RWE) potrafi przysłać fakturę z rozliczeniem półrocznym nawet jeden dzień przed terminem, a bywało że i po terminie płatnosci... Więc zależy od firmy, może faktycznie dostał dopiero to rozliczenie,

Gość różnie to bywa
A tak w ogóle to przed wprowadzeniem się do wynajmowanego mieszkania należy sporządzić protokół zdawczo-odbiorczy ze spisaniem wszystkich liczników, a potem na bieżąco, np. co dwa miesiące spisywać i rozliczać na bieżąco. Wszystkie stawki są podane w taryfie, więc każdy może sobie policzyć. Takie rzeczy się ustala przed podpisaniem umowy najmu.

dzięki wielkie :) ogrzewanie jest miejscie ale woda jest na prąd tzn jest bojler ;/ taryfy nie znam ale popatrze jak przyjdzie a jaka jest najbardziej oplacalna w wypadku gdy mam bojler , bo to on generuje chyba najwiecej rachunkow

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
jak masz bojler to najlepiej miec licznik dwutaryfowy i grzać na niższej taryfie, z tym że czasami moze być kłopot z założeniem takiego, np za mała szafka licznikowa

Gość ja place za energie
w ten sposob, ze jak przyjdzie jeden rachunek, pozniej za 2mce drugi to place zaraz ten pierwszy co przyjdzie;) nikt nigdy sie nie czepial;)

ja place za energie ten facet co od niego wynajmuje to straszny formalista wiec pewnie nie zgodzi sie na przesuniecia oplat...

Gość wiolka

Niektore opłaty mozna ograniczyc, np. za prąd. My zmienilismy dostawc energii na pulsar energia i jest spoko