Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chodze za zakupy do tesco

Wasze potrawy z ziemniakow

Polecane posty

Gość chodze za zakupy do tesco

w moim domu slyne z tego, ze zrobie wszstko z ziemniakow i miesa mielonego. w tm topiku chcialabym sie z wami podzielic kilkoma przepisami na dania z ziemniakow i chcialabym poznac jakies Wasze sprawdzone pomysly:) zaczne moze od przepisu na cos z miesem mielonym i ziemniakami:) zakladajac odiad na 4 osoby. 8 ziemniakow 0.5 kg miesa mielonego groszek mrozony lub surowy, nie z puszki dwie marchewki brokula cebula ziemniaki obieramy, wstawiamy do gotowania. marchewke kroimy w plastry, brokuly dzielimy na male kawaleczki, cebule w talarki. do anczynia wrzucamy mieso mielone i wszystkie skladniki poza ziemniakami i brokulami. dokladnie mieszamy z sola i pieprzem. rozsmarowujemy w naczyniu zaroodpornym na plasko i w roznych miejscach wbijamy brokuly. nie za gleboko i nie zbyt blisko granic naczynia. zalewamy to rosolkiem rozrobionym z woda(mniej niz pol szklanki). ziemniaki odcedzamy tluczemy, jesli mamy malakser lepiej jest je zmiksowac z lyzka maska i suszonym koperkiem. jesli nie mamy tluczemy zxiemniaki z maslem i koperkiem i ukladamy rowna wartwe na miesie. wkladamy do piekarnika- 180 st na 35 min. pyszne jesli podamy z ogorkami konserwowymi:) polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pan gienek z wrocławia
Wolę tradycyjne jedzonko!!!! Np.pychowate kluski śląskie z roladkami wołowymi i pysznym sosikiem a do tego surówka z kiszonych ogórków:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chodze za zakupy do tesco
tez lubie tradycyjne jedzenie a kluski slaskie z wololwymi roladkami rowniez sa jednym z moich ulubionych dan:) ale wychodze z zalozenia, ze gotowanie to zabawa i trzeba probowac jak najwiecej nowych rzeczy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
Moja rodzina bazuje na potrawach z ziemniaków , placki ziemniaczane, pierogi ruskie,knedle na słodko i z mięsem lub farszem jak na ruskie pierogi, "szwabskie knedle" z mięsem lub farszem jak na ruskie pierogi,kopytka, kluski śląskie,zapiekanki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
I jeszcze takie na blaszce pieczone "placki ziemniaczane" tj.robię wszystko tak jak bym miała smażyć placki, tylko zamiast je smażyć , piekę na blaszce w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chodze za zakupy do tesco
co to sa szwabskie knedle?:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Panna Pelagia
Gotuje je się pól na pól z ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę i ziemniaków utartych jak na placki ziemniaczane, z dociśniętym sokiem,nadziane jak ruskie pierogi lub mięsem:D Moja mama pochodzi ze Lwowa i tam miało to miano "szwabskie knedle, na Śląsku nazywają podobne "szare kluski" ale ich nie nadziewają:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z dynią -znaleziona w necie i przerobione: Mięso dowolne, byle nie tłuste- schab, kurczak-przyprawic tymiankiem, solą, pieprzem, może być sos sojowy, usmażyć na patelni wraz z cebulą lub porem. Wlać pół szklanki wody, dosypać liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i zagotować (w przypadku kurczaka) lub poddusić z mięsem (w przypadku schabu). Obrać i pokroić na cząstki ziemniaki, podgotować. Naczynie żaroodporne wypełnić ziemniakami, pokrojoną w kostkę dynią, zalać "sosem" z patelni i położyć na górze mieso. Mozna doprawic czym sie chce. Piec do czasu aż warzywa będą miękkie, można przelać sosem tworzącym sie u dołu warzywa, ma koniec zabielic serkiem mascarpone (ale raczej oszczędnie, nie powinien dominować- jest słodki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje ulubione ostatnio
kotlety ziemniaczane. niby powinno dawać sie do ugotowanych i przecisnietych przez praskę ziemniaków zwykłą mąke, ale ja wolę ziemniaczaną, wtedy są w srodku takie jak kluski śląskie. obtaczam takie kotleciki w bulce tartej i smaże. do tego sos pieczarkowy albo zabielany pomidorowy z pieczarkami mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eeeeeeee????????
Co to jest "brokula"??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×