Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małe pytanko....

Ślub kościelny z nie-katolikiem

Polecane posty

Gość małe pytanko....

Dziewczyny czy któraś z was brała ślub kościelny jednostronny (chyba tak to się nazywa) Jakie dokumenty są potrzebne, a przede wszystkim ile się czeka na taki dokument ? Czy on jest ważny przez jakiś okres czy tylko na konkretną datę ?

Gość Słoń belgijski
Ślub biorą ze sobą dwie osoby, "ślub jednostronny" to byłbyś gdybyś sama ze sobą się ożeniła. Nie wiem, jak skrajnym ch... trzeba być, żeby tak nazywać ślub mieszany, tak jakby tylko strona katolicka brała ślub a ta druga się nie liczyła, bo przecież niekatolik to nie człowiek. Kościół takiej nazwy nigdy nie używa, tylko jakieś całkowicie wymóżdżone moherowe berety.

Gość biscuit
Ja biorę taki ślub i żadnych specjalnych dokumentów nie trzeba. U nas ze względu na to, że narzeczony deklaruje się jako niewierzący, ale był chrzczony i bierzmowany przyniósł też odpis aktu chrztu i świadectwo bierzmowania, czyli takie dokumenty jak przy normalnym ślubie. Jedynym dodatkowym papierkiem była deklaracja podpisywana przez nas oboje przy spisywaniu protokołu. Narzeczony deklarował, że nie będzie przeszkadzał mi w praktykowaniu wiary i że pozwoli na wychowywanie dzieci w wierze, a ja że nie ma zagrożenia utraty wiary z mojej strony (mniej więcej). No i 3 dodatkowe pytania w protokole były. I tyle. Ale nie wiem, jak jest w przypadku kiedy druga strona jest w ogóle nie ochrzczona.

Gość nie wyszłabym za takiego
za niewierzacego, to jednak istotna kwestia, dla mnie ściśle związana z małżeństwem