Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 niceaa

tanie ogrzewanie

Polecane posty

Go艣膰 niceaa

Witam. Interesuje mnie instalacja taniego ogrzewania do domu jednorodzinnego. Jak s膮dzicie, czy instalacja kot艂a gazowego to dobry pomys艂? Bo pono膰 elektryczno艣膰 si臋 nie op艂aca

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Dzia艂kowicz贸w
Zale偶y jaki dom, jak docieplony jaki kocio艂? Ja mam i jestem zadowolony a nie wierzy艂em 偶e gazem mo偶e by膰 tak tanio i wygodnie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 434324324
ja mam zajebiscie tanio= 130 metr贸w, i wychodzi za gaz - ostatni rachunek by艂 na dwa tysiaki.... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dzia艂kowicz贸w
U mnie dom 110m , w tym roku sporo zap艂aci艂em bo ma艂e dziecko by艂o wi臋c grzalem mocno. Za dwa miesi膮ce a偶 700 pln w najwi臋ksze mrozy, ale w zesz艂ym roku za 2 miechy nie przekracza艂y 500 pln. Troch臋 te偶 kominkiem dogrzewalem ale takim bez p艂aszcza. Acha, te rachunki to razem z ciep艂a wod膮 i gotowaniem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dzia艂kowicz贸w
434324324, a tobie czasem kto艣 si臋 nie pod艂膮czy艂 pod rur臋 bo to raczej nie mo偶liwe 偶eby tyle rachunek by艂? 900 pln mia艂em rok po budowie za okres dw贸ch miesi臋cy kiedy suszylem tynki i wtedy bez docieplenia dom sta艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 87878782323
Dzia艂kowicz贸w- ja mam stare okna drewniane, pomysl zanim co艣 napiszesz. bbylo jednak tu wiele takicj temat贸w i masa ludzi p艂aci nawet w lepiej urzadzonych budynkach po 1800 albo wi臋cej na 2 mce...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Istnieje w og贸le tanie
ogrzewanie ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pani es
Istnieje ale nie w mie艣cie - ja mieszkam na wsi - mam nowo pobudowany dom 120m ,ocieplony i mamy piec "wszystkopalny" palimy g艂ownie drewnem,kt贸re sami robimy w lesie.Praca bardzo ci臋偶ka , ale tylko 2 x w roku.Przywozimy kilka przyczep,niemy r膮biemy i palimy ca艂膮 zim臋.Koszt opalani na ca艂y rok - nie wi臋cej ni偶 500z艂.:classic_cool:.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dzia艂kowicz贸w
Gazem to na pewno 4 razy dro偶ej ale wygoda przynajmniej. 2000 pln na ca艂膮 zim臋 gazem to nie tak du偶o. W starym domu gazem raczej odpada ale dobrze docieplony to tylko gaz. Dobrze to znaczy poprawnie. 艁膮cznie z wentylacja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 imira
Gaz, czy elektryczno艣膰 okropnie ci膮gn膮 kas臋... ja mam kominek z p艂aszczem wodnym, z Makrotermu, i musz臋 przyzna膰, 偶e wychodzi to bardziej op艂acalnie ni偶 dawniej, kiedy mia艂am w domu piec gazowy.

Udost臋pnij ten post

No to ja sie tu z wami nie zgodze, ze ogrzewanie elektryczne jest najdrozsze - fakt zale偶y jakie. Nie wiem czy kto艣 z was s艂ysza艂 o ogrzewaniu podczerwienia, u mnie juz p贸艂 rodziny si臋 przerzuci艂o na ten system, bo ni trzeba nic serwisowa膰 dokupywa膰 itd. Mysle , ze op艂膮ty s膮 por贸wnywalne z gazowym bo na mieszkanko 80 m2 p艂acimy ok.500z艂 za 2 miesi膮ce, tak偶e nie wiem czy nawet nie taniej, ale za to wygoda jest :). No ale jak tu juz poprzednicy mowili, 偶e op艂膮ty glownie zale偶膮 od rodzaju budynku, ocieplenia itd. Fakt faktm nasz budynek jakos rewelacyjnie ocieplony nie jest a op艂aty te偶 znosne. Tak wi臋c gdyby kto艣 chcial co艣 wiecej wiedzie膰 o tym ogrzewaniu to piszcie na maila (antek@wp.pl) albo zerknijcie sobie na strone www.infrapanel.pl tam sie czegos wiecej dowiecie. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 andrzejgrubawos
Jest dobry i tani spos贸b na ogrzewanie, tzn tani kocio艂. Chodzi mi o znalezione kot艂y Westfalia, kt贸re mo偶na kupi膰 w Castoramie. Z tego co zauwa偶y艂em maj膮 zamontowan膮 ceramik臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maniokk
Na jakie kot艂y postawi膰 by ogrzewanie wysz艂o ekonomicznie? Zobaczcie - http://www.e-inclusive.pl/Kot%C5%82y-CO.html Macie jakie艣 konkretne propozycje rozwi膮zania problemu?

Udost臋pnij ten post

Kto艣 z was ogrzewa dom b膮d藕 zna kogo艣 kto ma piec i stosuje paliwo z biomasy? Chodzi mi o Pellety czyli paliwo z biomasy z drewna iglastego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alicze
Pellet mo偶esz zrobi膰 z ka偶dego drewna, aczkolwiek iglasty faktycznie lepszy, bo troch臋 bardziej kaloryczny. Ja stosuj臋, przede wszystkim dlatego, 偶e jest czysto. Cenowo wychodzi korzystnie a popio艂u bardzo ma艂o. Za ogrzewanie p艂ac臋 zdecydowanie mniej, ni偶 s膮siedzi w podobnej wielko艣ci domach, kt贸rzy pal膮 olejem opa艂owym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 randika
Mamy piec na ekogroszek - kupili艣my ca艂y zestaw w sklepie e-inclusive. Mieli艣my serdecznie dosy膰 ogromnych koszt贸w. Dzi臋ki temu mocno je ograniczyli艣my, a co przy okazji mamy mniej obowi膮zk贸w, bo piec z podajnikiem i jest cieplej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Andrzej Wysocki
Wiatm. Chcia艂 bym poleci膰 pa艅stwu Pellety OLIMP. Z 1 tony naszego produktu pozostaje 2,3kg popio艂u. Zazwyczaj z 1 tony w臋gla pozostaje oko艂o 40kg popio艂u. Dodatkowo Pellety Stelmet pakowane s膮 w zgrzewanych workach, co sprawia, 偶e nie ma obaw o zabrudzenie. A ka偶da paleta jest foliowana hermetycznie co zabezpiecza pellet przed wilgoci膮 a co za tym idzie, przed utrat膮 w艂a艣ciwo艣ci opa艂owych. Ponadto emisja CO2 w trakcie spalania jest r贸wna ilo艣ci CO2 poch艂oni臋tego przez ro艣lin臋 w czasie wzrostu, jest paliwem czystym i bezpiecznym, nie wydziela nieprzyjemnych zapach贸w, popi贸艂 mo偶e zosta膰 u偶yty jako naturalny naw贸z. Firma STELMET produkuje pellet z w艂asnych trocin,dlatego te偶 produkt charakteryzuje sta艂a jako艣膰 na wysokim poziomie. Jasny kolor granulatu jest wynikiem u偶ycia doprodukcji surowca pochodz膮cego wy艂膮cznie z drzew iglastych (sosna, 艣wierk), a uzyskane certyfikaty jako艣ci DIN 51731nr. 5H128 oraz DIN Plus nr. 7A091 s膮 gwarancj膮 najwy偶szej jako艣ci wytwarzanych produkt贸w. Pellet jest wytwarzany nanowoczesnej linii produkcyjnej - suszarnia b臋bnowa zosta艂a zast膮piona suszarni膮 ta艣mow膮, w kt贸rej temperatura suszenia wynosi tylko 100C, co pozwala unikn膮膰 nadpalenia materia艂u i wypalenia lepiszcza. Pellety Stelmetu przekraczaja parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 MJ/kg) Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pellet贸w Stelmet: LAVA, OLIMP

Udost臋pnij ten post

zakupili艣my z m臋偶em piec na pellet do naszego nowego domku spr贸bujemy zobaczymy na pewno b臋dzie w naszej kot艂owni czysto.

Udost臋pnij ten post

Ja r贸wnie偶 uwa偶am, 偶e pellety by艂yby dobrym rozwi膮zaniem. Czysto艣膰, wygoda, ekologia... To tylko niekt贸re pozytywy p艂yn膮ce z wykorzystania biomasy w postaci pelletu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olla222
ja u偶ywam pellet贸w LAVA 偶eby nie zbankrutowa膰 na ogrzewaniu i jestem zadowolona. dodatkowym atutem jest to, 偶e nie brudz膮 jak ekogroszek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ammyyy
dom 300 m , ogrzewamy 210 m.Nieekogiczny piec na wszystko my palimy mia艂em zasypujac raz na dob臋.Rachunki.200 m-c jesieni膮 zimi膮 500.Temperatura w domu 21 stop

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaska24986
My ogrzewamy piecem CO - mamy piec KJ G z Piecbudu. Palimy groszkiem, w臋glem i drewnem, nie wychodzi drogo, bo piec jest wydajny energetycznie, za groszek te偶 nie p艂acimy jakich艣 super wysokich cen.

Udost臋pnij ten post