Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbbvghg

czy u was się daje jakieś upominki dzieciom niby od Zająca?

Polecane posty

Bo pewnie w rodzinie ma kogoś z niemiec jak wielu polaków w całej polsce. I co teraz będziesz się podniecać, że zrobiłam błąd ? Wybacz, że obraziłam twoją polską dumę robiąc błąd w tym pięknym języku :(

Gość vfdfvdvf
nie mam polskiej dumy i nigdy jej nie miałam:) za to ty jak widać masz skoro tak negatywnie do ślązaków i ich odmienności narodowościowej jestes nastawiona. Więc śmieszne to, że taka Polka ma problemy z odmianą przez przypadki

Śląsk należał do Niemiec, tak samo jak Szczecin, Poznań, Gdańsk i Wrocław, ktoś tam chce autonomii? Nie, bo będąc przyłączeni do Niemiec Gop by upadł, a nie Polska. Niemcy mają swój własny Gop i inny im niepotrzebny.

Gość no na pewno nie jest to
jakas noosc czy amerykanski zwyczaj. ja jakies 30 lat temu jako 5latka chodzilam do takiej szkolki (4 h dziennie) proadzonej przez zakonnice i pamietam jak na ostatnim spotkaniu przed Wielkanocą siostra zakonna pochowala koszyczki ze slodyczmi pod krzaczkami ktore rosly na placu przed budynkiem i szukalismy sobie tych koszyczkow. ale mielismy frajde

Gość vfdfvdvf
GOP to nazwa własna:D wiec jak mogą mieć swoj własny GOP:D i nikt nie pisze że chcemy śląska do niemiec :D poczytaj trochę o wpływach do budżetu Polski i skąd najwiecej Polska kasy ma.... to troszkę zmienisz zdanie kto co komu zawdzięcza..żyj w tym swoim opolskim patrz z byka na odmienności to takie typowo polskie zachowanie.... miłego świątecznego dnia idę zjeść prezent od Zajączka;)

Gość vfdfvdvf
aa i jeszcze jedno... mam Śląską dumę i zawsze ją bedę mieć co podkreślam zawsze

GOP to nazwa własna, chodziło mi o zagłębie rury, tak żeby łatwiej było ci zrozumieć uprościłam :) Nikt nie chce śląska do niemiec? a co koleżanka napisała niedawno? "a Niemcy z pewnością by byli za podpięciem Śląska do siebie" Nie patrzę z byka na odmienność tylko na głupich ludzi, którzy nie wiedzą kim są. "mam Śląską dumę i zawsze ją bedę mieć co podkreślam zawsze" To ślązak to nie polak? a racja niemiec :o ślązak, góral, kaszub to nie narodowości nieuku, tylko dalej polacy, więc duma śląska bez dumy polskiej się wyklucza.

Upominki? Od zająca? W Święta Wielkiej Nocy? :O Wystarczy, że udało nam się do granic możliwości skomercjalizować Boże Narodzenie. Naprawdę, Wielkanoc sobie darujmy, bo i te Święta straca na znaczeniu.

Gość vfdfvdvf
Ty jednak wielbi sztego kaczynskiego nie ma narodowości śląskiej?:D to dlaczego ją wpisałam na spisie ludności bo była taka możliwość? w poprzednim spisie dokonało jej ponad 170tys osob bez jakiegokolwiek rozgłosu to chyba o czyms świadczy ignorantko

Gość vfdfvdvf
rokk to ze u ciebie tego nie ma nie znaczy ze jest to komercjalizacja bo w zachodnich rejonach polski nie jest to wymysł ostatnich lat

Bo tylko takim baranom jak wy musieli dać inną opcję bo byście się posrali jakbyście zaznaczyli polską, obywatelstwo macie i tak polskie, ale nikt nie robi takich nielogicznych problemów jak ludzie z gop'u, zróbmy jeszcze narodowość pomorską, wielkopolską, mazowiecką i każde województwo autonomię i będzie 16 wioch, wasze rozumowanie jest chore.

Gość vfdfvdvf
ty jesteś nienormalna kobieto bo nigdzie nie czuje sie takiej równicy kulturowej jak na śląku czy kaszubach...(oni też mają swoja narodowość) typowa zawistna polka która nie akeptuje tego że myśli sie inaczej i każdy zna na ślasku swoje pochodzenie ślaskie bo jest z tych ziem kiedyś pod niemcami czy pod czechami teraz pod polską... myślę ze to piękne kochać swoj rejon a co ty zrobiłas dla swojego rejonu?

Równicę to ty masz na mózgu. Kochać? wy macie jakąś chorą miłość, kaszubi chociaż są normalni i nie uważają się za lepszych, kiedyś to kiedyś, wypominasz mi, że piszę o przeszłości, a sama o niej nawijasz... Fajnie, że kochasz swój rejon, ja do swojego czuję uczuć wyższych bo nie czuję sie z nim związana, bo nie mówię po niemiecku, nie jestem hanyską i wielu to nie pasuje, a nie odwrotnie, chciałabym być tolerancyjna, ale hanysi to wieśniaki i tyle.

Mieszkam na Zachodzie :O. Kicające zajączki, kurczaczki.. :O. Z roku na rok dzieci dostają od zajączka coraz to lepsze, droższe prezenty. Teraz nasza pociech może świętować zmartwychwstanie z słuchawkami na uszach, słuchając nowego mp3. No cóż, przynajmniej rodzice mogą spokojnie obejrzeć świąteczne wydanie "Familiady".. Wielki Tydzień nie jest już tygodniem zadumy i refleksji, spędzonym na adoracji Jezusa, ale tygodniem zakupów. W Wielki Piątek zamiast adorować krzyż właśnie zastanawiają się czy wybrać zająca w białej czy mlecznej czekoladzie. Przynajmniej w Wielką Sobotę ludzie tłumnie odwiedzają kościoły. A tam istny festiwal próżności, kto ma większy koszyk, kto ładniejszą serwetkę, kto więcej kwiatków do ozdoby.. :O Wnioski nasuwają się same. Niestety trzeba z przykrością stwierdzić, że Wielkanoc stała się dla Polaków kolejną okazją do wypoczynku, zrobienia zakupów, najedzenia się.. A religijny wymiar? Jest tylko dodatkiem. W tym wszystkim nie ma już miejsca dla Jezusa. Na szczęścia komercja nie pochłonęła tego święta tak jak Bożego Narodzenia. Chociaż biegające hostessy przebrane za kurczaki to zapewne już tylko kwestia czasu. Może warto by się zastanowić nad głębszym sensem, a nie ograniczać się jedynie do czekoladowych jajeczek i zajączków robiących za św. Mikołaja?

Gość vfdfvdvf
dobra przeczytaj jeszcze raz co napisałaś pomyliłam sie napisałam równicę miało być różnicę a ty to powtarzasz... no kobieto trochę mózgu uzyj zapewniam cię ze kaszubi też czują się odmiennością i nikt nie mówi ze jesteśmy lepsi... przykre ze spotkalas takich ludzi nie mogę reczyc za nich ale nie oceniaj wszystkich tą samą miarą ślazak=niemiec bo krzywdzisz tym prawdziwego ślązaka a nie kogoś kto sie za niego podaje bo od 2 pokoleń tu mieszka i udaje niemca zastanów się nastepnym razem jak coś napiszesz w tym wieku powinnaś juz coś wiedziec o życiu

Gość vfdfvdvf
rokkk no niestety tak to wygląda czasem ale nie u wszystkich:)

Haha a skąd wiesz ile mam lat? Przecież nigdzie nie napisałam, że wszyscy tacy są, ale większość którą spotkałam zarówno w Polsce jak i w Niemczech zrobiła na mnie cholernie negatywne wrażenie i nie chcę już więcej mieć doczynienia ze ślązakami z gopu.

Gość vfdfvdvf
no przeciez pisałas jak to na ślasku przed wojną było przeciez takie wiochy były to ty na pewno musiałas to swoimi ślepkami widziec skoro takie masz zdanie zreszta odmienne od prawdy:D idz i nie grzesz już świeta są radość i pokój powinna zapanować ale zapalczywość twoja mowi sama za siebie żyj w swojej wiosce obyś mnie nie musiała spotkac;)

Gość vfdfvdvf
hah nie masz swoich słów tylko używasz tych którym inni cie określają? cos kiepsko z tą twoją historią zresztą z kulturą również nie dziwie sie ze zmieniasz miejsca zamieszkania ;)

Gość jhhggh786867
Ja jestem ze Śląska i wcale nie chce autonomii Mieszkam w Polsce i uwazam się za Polkę i tyle U nas zawsze był "zajączek" np swoim dzieciom zrobiłam kilka paczek ze słodyczami i pochowałam w ogrodzie pod np drzewami,na skalniaki itp i one szukały Najcenniejsza jest radość w ich oczach i szczęście

A to masz monopol na słowo "plebs" ? No tak świetnie cię określa nie dziwię się. Tylko wieśniak siedzi całe życie w jednym miejscu i pieje z zachwytu nad tym.

Gość vfdfvdvf
pleblem określił cie ktoś inny i nie musiałam to być ja jak widać:) widocznie inni ludzie mają podobne zdanie

Gość jenifer8787***
esdx

Bumbumshoko w sosnowcu musiałaś być skoro uważasz Ślązaków za Niemców, mieszkam od dzieciństwa na śląsku i jakoś nie uważam się za szwaba ani moja rodzina!