Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbbvghg

czy u was się daje jakieś upominki dzieciom niby od Zająca?

Polecane posty

Dolny śląsk, a przedwszystkim Wrocław to historyczna stolica całego śląska nieuku. Górny śląsk i część opolskiego to same szwaby, a nie ślązacy :o

Gość vfdfvdvf
szwaby? oj widać ze na górnym śląsku nigdy nie byłas... woj. śląskie...czyli śląsk jak sama nazwa wskazuje.. poza tym to bardzo ciekawe bo moja połowa rodziny jest czeska.. i w gwarze równiez wpływy czeskie są bardzo duze ale o tym juz nieuki nie wiedza;)

Gość ale jestescie zakompleksieni
i nietolernacyjni, jesli tacy ludzie jak Wy maja te swoje tradycje to sobie je w dupe wsadzcie a pozniej zacznijcie sie zastanwiac jakimi ludzmi jestescie zal Bumbumshoko

Gość zajączek wielkanocny
U mnie zajączek był zawsze. Nie wiedziałam, że w niektórych regionach się o tym nie słyszało. W naszym domu było tak, że rodzice chowali prezenty i trzeba było ich szukać. Zazwyczaj były to drobnostki jakaś maskotka czy inna zabawka albo słodycze. Do tego dostawaliśmy paczki ze słodyczami od bliższej rodziny.

Gość zajączek wielkanocny
a i jestem z wielkopolski

Niestety pół dzieciństwa spędziłam na górnym sląsku-zabrze, gliwice, katowice i większość ludzi tam uważa się za niemców, tak samo w okolicach Opola, stąd ta niemiecka tradycja :)

Gość vfdfvdvf
za niemców? bardzo ciekawe co w takim razie wiesz o RAŚ ... wiesz tyle co i J.Kaczyński i jego zakamuflowana opcja niemiecka;)

Haha akurat nie popieram Kaczyńskiego, ale to co powiedział to prawda, i nie wiem co się wypierają jak połowa po niemiecku w domu nawija, zresztą sami chcecie autonomii.

Gość vfdfvdvf
powiem szczerze... jesteś ignorantką i to do potęgi... nie po niemiecku tylko gwarą do cholery w której są duze domieszki czeskiego czytaj do cholery ze zrozumieniem i poczytaj trochę .... bo widać że guzik wiesz coś tam sobie podpatrzyłas jako dziecko i sie tego kurczowo trzymasz

Gość vfdfvdvf
a tak poza tym odbiegłam bardzo od tematu za co autorkę przepraszam i już nie zaśmiecam;) piszcie dalej gdzie jeszcze taki zwyczaj występuje

Gość 445--
a spotkał się ktoś z tym na Mazowszu ?:D

Sami mi się "ślązacy" chwalili, że u nich to się od zawsze w domu "godoło po niemiecku" więc sama sobie tego nie wymyśliłam :) A gwarę od niemieckiego rozróźniam słonko.

Gość boże co za głupi topik
Nawet jakiś idiotyczny zwyczaj wielkanocny jest powodem żeby wbijac się w dumę przechwalać, kto jest lepszy bo zna zwyczaj prezentów na zajączka a kto też lepszy, bo tylko dziwacy coś takiego świętują. Nie macie innych osiągnięć, żeby się wynosić nad innych? Tylko region z którego pochodzicie i zwyczaje praktykowane lub nie przez wasze rodziny? Współczuję.

Gość vfdfvdvf
to nie ślązacy tylko niemcy.. swoją drogą ciekawe najpierw mylisz górny śląsk z dolnym potem mówisz ze na górnym też mieszkałaś pozwolisz że zakończę tą bezsensowną dyskusję bo nie bardzo widzę zebyś była miejscowa gdziekolwiek. Miłego dnia:)

Gość vfdfvdvf
wydaje mi się że topik jest z założenia o wydźwięku pejoratywnym wiec nie dziw się, że ludzie w których ten zwyczaj się obchodzi trochę się buntują:)

Mówią, że są ślązakami, co mi do tego, tam połowa nie wiem czy są niemcami czy ślązakami-polakami, część uważa, że slązak-niemiec. Górnego z dolnym nigdy nie pomylę bo to dwie różne bajki, nie mają ze sobą nic wspólnego poza nazwą, ale faktem jest, że to dolny śląsk jest historyczną stolicą śląska, kiedyś aglomeracja górnośląska to były wiochy podczas gdy Wrocław był i jest na śląsku największym miastem. Na górnym nie mieszkałam tylko często tam byłam.

Gość vfdfvdvf
napisze to ostatni raz... zreszta teraz akurat mieszkam ze wroclawiu ze wzgledu na studia i wiem jak to wyglada.... poza wrocławiem nie ma innej tak dużej miejscowosci..wyjezdzasz z wrocka i sa wioski ... na sląsku z miasta wjeżdzasz w miasto wiec nie mów mi ze wioski były bo to świadczy naprawdę o twojej niewiedzy.. GOP nazywac wiochami kończę dyskusję z tobą bo to do niczego nie prowadzi naprawdę

Gość vfdfvdvf
"wiec ne mów mi że wioski byly" to ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem, gop to nie jest wymysł ostatnich lat wiec prosze cie nie kompromituj się już

Nie jest wymysł ostatnich lat, ale dopiero po wojnie Gop zaczął się intensywnie rozwijać przedtem to była prowincja, do tej pory jest brudno i brzydko.

Gość atam atammmatm
a mi sie poprostu wydaje, ze jak rodzina przyjezdza na Swieta, gdzie sa dzieci, to poprostu one zazwyczaj dostaja jakis mini prezent, a ze sa akurat Wielkanocne Sw, to taki Zajac czekoladowy jest w sam raz na taka okazje. Dosc mily zwyczaj.

Gość vfdfvdvf
byłas w zabrzu czy gliwicach i oceniasz cały śląsk? no ludzie opanuj się kobieto i nie pisz już więcej.... choćby Tychy zobacz i sie potem wypowiadaj zreszta reszta tez sie juz zmienia a ty piszesz cos na podstawie co było przed wojną

Byłam w gliwicach, ale miałam wątpliwą przyjemność zwiedzić cały śląsk, bo przed wojną nic tam nie było i dalej nie ma poza blokowiskami, gop nie ma żadnej wartości historycznej/kulturalnej przez to, że przed wojną nie miał żadnego znaczenia w Polsce, teraz poza nowymi budynkami i obdrapanymi kamienicami niczym nie może się pochwalić, dlatego zakompleksieni hanysi robią się na niemców, wyjeżdżają za granicę i liżą dupy niemcą :o

,,Haha akurat nie popieram Kaczyńskiego, ale to co powiedział to prawda, i nie wiem co się wypierają jak połowa po niemiecku w domu nawija, zresztą sami chcecie autonomii.'' za Niemkę się nie uważam i nikt z moich znajomych także ale jestem za odłączeniem Śląska. Ciekawe co by zrobiła reszta Polski po odłączeniu Śląska;) narzekać umieją teraz a Niemcy z pewnością by byli za podpięciem Śląska do siebie:)

Jak wam źle to wypad do Niemiec, to jest terytorium polski i nie będzie odłączone, nie nasza wina, że nie potraficie się określić.

Gość vfdfvdvf
niemcom jak już... odmiana przez przypadki się kłania... guzik wiesz a widać z opisu że wiekowa też już jesteś wiec dziwi mnie to, że tak malo wiesz i jeszcze ten błąd jezykowy uważasz się za Polkę a nie umiesz pisać w ojczystym jezyku swoją drogą mój narzeczony pochodzi z Dolnego śląska i u nich również zwyczaj zajączka występuje więc twoja teoria że tak powiem jest z .... wyjęta

Gość vfdfvdvf
miła jak zawsze... witom Cie Dziołcho!

Wiesz sama uważam się za Polkę nic z Niemca we mnie nie ma ale jeśli miało by dojść do odłączenia to wisi mi to Polska bez Śląska by spadła na końcowy plan i dlatego do tego nie dojdzie:* pozdrowienia:)

Gość vfdfvdvf
ona zna historie tylko do wojny dzieli życie na przed i po wojnie:D zapomniala, że cały śląsk należał albo do Czech albo do Niemiec teraz sie zdarzyło po wojnie że do Polski