Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Help...

zamiana tabletek

Polecane posty

Gość Help...

Hej.. Nie powinnam tu pisać bo nie jestem gówniarzem, ale czasem zdarzają się takie momenty, że nawet Ci starsi potrzebują wsparcia. Od 7 lat brałam Microgynon, poprosiłam lekarza o zmianę. Przepisał mi Naraye. Problem w tym, że w niedziele 17 kwietnia wzięłam ostatnią tabletkę micro, w 7 dniowej przerwie dostałam okresu, który trwał do wczoraj 25 kwietnia, również wczoraj się kochałam z chłopakiem oraz wzięłam pierwszą tabletkę z opakowania Narayi. Czyli wszystko tak jak do tej pory tylko po prostu wzięłam tabletkę innej firmy niż zwykle i tak się zastanawiam czy ona już mnie chroni :/ Pytanie głupie, ale strasznie się martwię...

Gość spokojnie,
zajrzyj do ulotki pigulek, ktore wlasnie rozpoczelas. W moich jest schemat posteppowania w takiej sytuacji. Generalnie mozna rozpoczac nowe opakowanie zaraz po poprzednim lub po tyg.przerwie na krawawienie z odstawienia i ochrona jest zachowana. Wyjatkiem sa sytuacje, gdy zmieniasz piguly na innego rodzaju (jednofazowe na trojfazowe, minipigulke na klasyczna itp.) ale dokladnie powyzszych sytuacji nie opisze.

Gość Help...
Dziękuje za odpowiedź. Lekarz zaznaczył, że mam wziąć tabletki nowej firmy tak jakbym brała te stare, dlatego pytam czy one chronią mnie od pierwszej tabletki czy jednak nie...

Gość spokojnie,
eeeeee noooo :) skoro lekarz powiedzial, ze masz brac jak te poprzednie, to znaczy, ze mozesz spac spokojnie :) zadna sytuacja wyjatkowa tu nie nastapila :)

Gość Help...
Tylko zapomniał dodać od kiedy następuje ochrona ;) Komuś bym doradziła, że nie ma się czego bać, ale samej ciężko o czym kolwiek myśleć...

Gość spokojnie,
w ulotce moich lekow napisane jest, ze tak, ochrona jest w takim ukladzie od razu, jakbys przyjmowala wciaz ten sam lek. Jedynie moze pojawic sie krwawienie w trakcie pierwszego opakowania lub w kolejnej przerwie nie pojawi sie to z odstawienia. I ze takie sytuacje sa normalne, moga sie zdarzyc i nie ma sie czym martwic.

Gość spokojnie,
chyba ze wczesniej przyjmowalas minipigulke (jeden hormon, zamiast dwoch), w takiej sytuacji przez pierwszy tydzien powinnas dodatkowo zabezpieczac sie prezerwatywa.

Gość Help...
Bardzo, ale to bardzo dziękuje za to co napisałaś! Troszkę się uspokoiłam :) Tylko teraz ten miesiąc czekania na miesiączkę... ;)

Gość jajajajajjajjaaja
hmmm ja też będę zmieniać na Narayę... W przypadku zmiany z mocniejszych na słabsze należy zacząć branie w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia, w innym przypadku nie będą prawidłowo chroniły. W końcu to mniejsza dawka hormonów.

Gość spokojnie,
eeee tam, przeciez krwawienie z odstawienia to nie miesiaczka :) to tylko wynik przerwy w braniu hormonow, a nie zluszczanie sie scianek macicy. Skoro nie ma owulacji, to i nie ma "klasycznego"okresu ;) skoro przyjmujesz hormony zgodnie z lekarskimi zaleceniami, na pewno nie zajdziesz w ciaze. Musialabys byc jakims wyjatkiem ze zlym wchlanianiem;) moj lekarz to mi nawet usg dopochwowe kiedys zrobil i na monitorze pokazal nieaktywne jajniki (bez pecherzykow wokol). Od tamtej pory spie spokojnie :)

Gość jajajajajjajjaaja
a to czemu mi lekarz kazał przyjmować inaczej?

Gość spokojnie,
kolezanko, ktora zmieniasz na slabsze hormony - rob tak, jak kaze ginekolog i ulotka leku :)

Gość Help...
Musiałabym być jakimś cudem żeby przez 7 lat stosowania tabletek 'wpaść' bo zmieniłam na inne, chociaż zachowałam wszystkie ostrożności.. nawet i godzinę brania ;)

Gość spokojnie,
roznice wynikaja z odmiennosci pigulek. Sa rozne. A autorka topiku nie zmienia rodzaju pigul, a tylko producenta. Natomiast oba preparaty to pigulki jednofazowe, dwuskladnikowe. Tak? Dobrze sie domyslam? A druga kolezanka zmienia rodzaj hormonow, zapewne z dwuskaldnikowych na minipigulke?

Gość jajajajajjajjaaja
nie rozumiem! czemu Help wzięła po 7 dniowej przerwie nowe tabletki a ja mam przyjąć w pierwszy dzień krwawienia ( czyli w moim przypadku 4 dzień przerwy...), zmieniam z takich samych na Narayę! Za chwilę zadzwonię jeszcze do mojej lekarki, bo nie podoba mi się to, że lekarze mówią co innego

Gość jajajajajjajjaaja
spokojnie----> zmiana w moim przypadku jest dokładnie taka sama....

Gość spokojnie,
jajaajajaja, zasugerowalam sie tym, co napisalas na poczatku - ze zmieniasz z mocniejszych na slabsze... Waszych pigul nie znam. Tylko ogolne zasady :) moje to Yasmin

Gość jajajajajjajjaaja
Naraya to odpowiednik Yasminelle- czyli jeszcze słabsze niż te Twoje. Przed chwilą rozmawiałam ze swoją lekarką i potwierdziła- zmian z Micro na Narayę w pierwszym dniu krwawienia, a nie po 7 dniowej przerwie. W innym przypadku cały pierwszy cykl na tabletkach jest niezabezpieczony. I bądź tu człowieku mądry- co lekarz to inna teoria

Gość Help...
Aha.... Szkoda, że ja nie mam kontaktu ze swoim lekarzem, ale dobrze pamiętam, że kazał mi wziąć po 7-dniowej przerwie, tak jakby stosowała te swoje stare.. I bądź tu mądry... Ciekawe czy ktoś jeszcze ma inne zdanie.

Gość spokojnie,
u mnie jest takie rozroznienie: "jesli wczesniej przez 21 dni przyjmowano inny zlozony dosutny lek antykoncepcyjny(...)nastepuje 7-dniowa przerwa, po ktorej rozpoczyna sie przyjmowanie leku Yasmin" i drugi przypadek "jesli wczesniej przez 28 dni przyjmowano inny zlozony doustny lek antykoncepcyjny(...)przyjmowanie leku Yasmin nalezy rozpoczac nastepnego dnia po zazyciu oststniej tabletki dotychczasowego leku" czyli, tak jak pisalam, roznice wynikaja z rodzaju pigulek, ktore wczesniej przyjmowalysmy. Dwuskladnikowe jednofazowe (dwa hormony w takich samych porcjach na kazdy z 21 dni) chronia rowniez w czasie tygodniowej przerwy.

Gość Help...
Chodzę do wybitnego specjalisty i porządnego lekarza, czytam ulotki i również mam takie samo zdanie jak koleżanka 'spokojnie'.. ale zastanawia mnie ta różnica zdań. Może to tylko małe niedomówienie między nami. Dziękuje za fachową opinię i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)