Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiara_nadzieja

Ciaza, praca i umowa na czas okreslony.

Polecane posty

Kochane jak wyglada sytuacja, jestem w 6 tyg ciazy, jestem zatrudniona w sklepie i mam umowe na czas okreslony do konca maja, mam ciaze zagrozona i jestem na L4. Powiedzcie mi czy oni moga mnie zwolnic.?

Gość hion
jesli pracujesz dluzej niz 3 m-ce to na pewno nie moga Cie zwolnic

Gość tiktakczerwiec
twoja umowa z automatu zostanie przedłużona do końca ciąży wiec nic się nie martw, bez względu na to czy do końca ciąży pozostaniesz na L4 czy bedziesz chciala wrócić do pracy i tak nie mogą cie zwolnić. Umowa automatycznie rozwiąże się z dniem porodu.

Gość a macieżyńskie będziesz
dostawała z ZUS - u

Gość LunaLunaLuna
jesli w dnu zakonczenia umowy bedziesz w 12 tygodniu badz dalej, to umowa jest automatycznie pzredłuzona do dnia porodu skoro teraz jestes w 6 tygodniu to z moich wyliczen wynika ze z koncem maja bedziesz w 10/11 tyg i pracodawca nie musi ci przedłuzac umowy podstawa prawna art 177 k.p

Gość luna luna dobrze napisala
jezeli umowa wygasa przed 12 tc to pracodawca nie musi przeluzyc umowy

kochane ale ja slyszalam ze jezeli bede przeciagala L4 bo moja ciaza jest naprawde zagrozona i musze lezec wtedy nie moze mnie zwolnic.

no ale nie chodzi o zwolnienie - jeśli będziesz przed 12 tygodniem ciąży, nie przedłużą ci umowy. zwolnić pracodawca nie może od pierwszego dnia ciąży, ale umowy przedłużać nie musi, jeśli ciąża ie ma 12 tygodni. to dwie różne sprawy. ie wiem jak jest z L4, być może płaci za nie zus, ale tego się u nich dowiesz dokładnie.

macierzyński to tyle, ile twoja wypłata. jeśli dostawałaś premie, to średnia bodaj z ostatnich 12 miesięcy.

Gość no to ci tlumaczą przeciez
ze jesli w dniu do którego masz UMOWĘ O PRACĘ bedziesz po 12tc to cię zwolnić nie może i umowa się przedłuża automatycznie! A jeśli będziesz na wcześniejszym etapie ciąży to może cię wyrzucić i tyle. A zwolnienie nic tu nie ma do rzeczy

a ja tlumacze ze nie chodzi mi o zwolnienie, bo tego zrobic nie moga, tylko pytam o przedluzenie umowy, prawnik odpisal mi ze musi mi przedluzyc umowe jezeli przez 9 miesiecy bede przedluzala L4 ale nie moge miec ani jednego dnia (wlacznie z niedziela) dnia przery, wtedy nie moga mnie ani zwolnic ani nie przedluzyc umowy.

a koniec maja to w twoim przypadku 11 tydzień więc nawet jeśli lekarz wypisze ci zwolnienie np do końca czerwca to niczego to nie zmienia bo jeśli nie masz umowy to za L4 nikt ci płacił nie będzie. A jaki jest twój szef? Masz z nim dobry kontakt? Bo jeśli tak to pogadaj z nim, on nic nie traci bo płaci tylko za pierwsze 33dni twojego L4 (więc mniej wiecej do końca maja) a potem jeśli zgodzi się przedłużyc ci umowe to płaci ZUS więc jesli szef jest ok to pójdzie ci na rękę

NIE MUSI przedłużać umowy jeśli nie będziesz po 12 tygodniu ciąży Jeśli chce to może ostatniego maja pomachać ci na pożegnanie i tyle

ale pogadaj z szefem:) moja siostra miała podobna sytuacje i przedłuzyli jej umowę na czas nieokreslony zeby mogla sobie pojsc na macierzynski i wychowawczy

Gość madziaaa9933
Naprawdę niestety bardzo różnie to wygląda, jeśli decydujemy się na ciąże podczas trwania jakiejś umowy o pracę. Są, co do tego jakieś kruczki prawne i czasami naprawdę ciężko cokolwiek sprawdzić, dlatego polecam kancelarię http://kancelaria-gizinski.com/kobieta-w-ciazy-a-rozwiazanie-umowy-o-prace/ gdzie w tym temacie na pewno Ci pomogą.