Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość (ni21)

Czy skaza białkowa może występować u dorosłych?

Polecane posty

Gość (ni21)

Pytanie jak wyżej. Od jakiegoś czasu męczą mnie dziwne, szorstkie place na ciele, a na twarzy wyskoczyły mi czerwone punkciki (to nie są krosty, pryszcze). Wpisując moje objawy w wyszukiwarkę wyskakują mi tylko linki na temat skazy białkowej. Oglądałam zdjęcia i niektóre przypominają mi moje plamy na skórze. Do lekarza pójdę, ale dopiero w przyszłym tygodniu. Póki co, może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? Pozdrawiam, miłego dnia.

Gość u mnie wystąpiła po 30
jak i innych dziesiątki rodzajów alergii, więc wszystko mozliwe

Gość (ni21)
Z tego co czytałam, to przy AZS występuje też świąd. Mnie to nie swędzi.

azs nie zawsze swędzi, tym bardziej na początku. świąd może się nie pojawić wcale, albo dopiero z czasem po jakimś poważniejszym podrażnieniu. Według mnie powinnaś iść z tym do dermatologa, bo mnie to wygląda jednak na AZS. Powinnaś to smarować specjalnymi nawilżającymi dermokosmetykami.

Gość (ni21)
podbijam

Może brat miał jak był mały później samo sobie zeszło a ostatnio był u naszej dermatolog w Medrunie bo właśnie myślał że AZS na rękach powyżej łokci w niektórych miejscach aż po same ramię- okazało się że to skaza białkowa ;/

To czy to skaza białkowa łatwo sprawdzić eliminując nabiał z diety. Mogła też Ci się przyplątać jakaś inna alergia. To jednak najlepiej zbadasz u alergologa. Czy azs, czy skaza białkowa, czy inne reakcje alergiczne - wszystko wywołuje podobne przesuszone zmiany na skórze, które trzeba odpowiednio nawilżać, ale także dbać o to, by dodatkowo ich nie wysuszać. Zamień mydło na jakiś płyn do mycia ciała lub kostkę dermokosmetyczną, być może to wystarczy by przywrócić Twej skórze odpowiednie nawilżenie i utrzymać ją w dobrej kondycji.

Gość malagenia
AZS może rozpocząć się w każdym wieku. Na tej stronie masz bardzo dużo informacji o skazie białkowej: http://www.latopic.pl/definicja_azs Dzięki nim będziesz mogła się przekonać czy na pewno jest to ta choroba i w jaki sposób się odżywiać, żeby nie było potem żadnych problemów.