Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość avikaa

umowa zlecenie

Polecane posty

Gość avikaa

Co sądziecie o tego typu "zatrudnieniu"? O ile można tu mówić o zatrudnieniu...

Gość dość wyraźna
opcja dla studentów

Gość avikaa
a jeżeli po studiach nic nie mogę znaleźć i zaproponowano taką opcję?

Gość micianuta
ja tak pracuje i co mam zrobić ? nie ma etatów bo za etat pracodawca dopłaca mam szukać wiatru w polu ? muszę żyć i zarabiać

Gość ja błądząca
do "D" z taka umową:(, ale z braku laku:( żyć trzeba.

Gość micianuta
ja w swoim mieście nie mam szans na etat tylko po znajomości, w urzędach to etat po kobiecie która odchodzi na emeryture juz od 2 lat obstawiony, będzie jej synowa pracować czyli siedzieć na doopie,patrzeć w komputer, jeść ciastko i to wszystko za pieniądze Polaków podatników ja musze zapiertalać na umowe zlecenie

Gość ma swoje zalety ale
wiadomo, że na dłuższą metę bardziej praktyczny jest etat. Mimo to nie zgodziłabym się na pomysły niektorych polityków, żeby całkiem taką formę zlikwidować i zmusić pracodawców do zatrudniania wszystkich na umowę. W niektórych sytuacjach życiowych, np. studia, ale przecież nie tylko - może to być korzystne dla pracownika.

Gość umowa zlecenie nie jest taka
zła, pod warunkiem, że nie jesteś jedną z tych osób nastawionych na otrzymanie ciepłej urzędowej posadki i pewnej emerytury w ładnej kwocie za nicnierobienie w tymże urzędzie. jeśli stawka jest dobra, a Ty jesteś przedsiębiorczą osobą i nie planujesz życia spędzić na etacie w nudnej firmie, to umowa zlecenie jest ok. a jaki ładny zwrot podatku jest :D ale to opcja dla młodych, ktoś, kto przekroczył pewną granicę wieku nie będzie zadowolony

Gość dość wyraźna
no ale przecież na takiej umowie nie jestes ubezpieczona i nie masz podstaw do leczenia...

Gość slooonko
kto powiedział że na zleceniu nie ma ubezpieczenia? jak nie student to ma zus normalnie opłacany

Gość slooonko
chorobowe jest dobrowolne, jak ktoś chce to może mieć i wtedy też L-4 się należy, ale nie od razu :P minus jest taki, że się to nie liczy do stażu pracy (do urlopu itp)

Gość dość wyraźna
aha. ok, nie jestem zorientowana, gdyz z taką umową mialam jedynie do czynienia jako studentka

Gość slooonko
ale do emerytury, renty liczy się noramlnie

Gość slooonko
to wtedy nie miałaś zusu - studentów się nie ubezpiecza

Gość micianuta
ja jestem ubezpieczona na umowie zlecenie, no bez przesady normalnie mam legitymacje ale jak zachoruje to mi nie płacą za L4

Gość slooonko
micianuta - bo nie masz opłacanej dobrowolnej składki na chorobowe - zapytaj księgową o taką możliwość

Gość slooonko
składka na chorobowe i tak jest potrącana z wynagrodzenia, więc nic im do tego, nie ponoszą żadnych kosztów - zależy tylko od ciebie czy chcesz żeby opłacali