Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość ja też ostatnio źle sypiam
dzieki annorl własnie dobry pomysł z tym kakao mi poddałaś, pędze sobie przygotować. w tv dzisiaj nic ciekawego sie nie zapowiada, oprocz jednego odcinka califonikacion-polubilam ten serial!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma za co :) oby pomogło to kakao, mnie zawsze odpręża... a co do serialu to nie mam pojęcia o czym mowa, bo nie mam telewizora, jakos nie jest mi on do szczęścia potrzebny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też ostatnio źle sypiam
u mnie za to mogłby od rana do nocy chodzić i chociaż nie oglądam, lubie jak jest właczony. natomiast kładąc się do lozka miedzy 23-24 jak mąż uśnie a robi to baaardzo szybko(czasem sie zastanawiam jak można tak szybko usypiać-ledwo sie obróci na bok i za minutke słysze jego cięzki oddech) ja sobie oglądam jakieś filmy, seriale i podczas nich usypiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też ostatnio źle sypiam
w sumie teraz jest wszystko do poogladania w internecie, wiadomości nawet filmy i seriale, takze żadna strata tv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też ostatnio źle sypiam
a teraz dobranoc🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem, dlatego właśnie wyrzuciliśmy z domu telewizor jakieś 4 lata temu :) no, może nie dosłownie wyrzuciliśmy, ale oddaliśmy :) oj, mój mąż tez potrafi bardzo szybko zasypiać, bywa tak że idę jeszcze na ostatnie siku, albo psy wpuścić po ostatnim spacerze, a mąż potrafi już spać. no cóż...z racji tego że razem się modlimy codziennie, muszę go budzić :p filmy jak oglądamy, to ja zazwyczaj siedzę do północy a mąż już dawno śpi. obejrzę jeden, potem nastawiam kolejny na "dobitkę" ale czasem mnie wciągnie i potrafię tak do późnych godzin. oczywiście nie codziennie tak chodzę spać :) ale jak mąż ma nocki, to niestety ale chodzę spać o 2 czasem 3 nad ranem. nastawiam film za filmem, czasem radio z jakąś spokojną muzyką...ale nie zawsze to działa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam dziewczynki. u was wczoraj była plucha, a u nas dzisiaj temperatura 3 stopnie na plusie i tak od wieczora, ale wieczorem myślałam że termometr się popsuł i stąd ta temperatura...niestety, koniec puchu, teraz jest ciężki śnieg. jest 7 rano a ja padam! chciałam mężowi zrobić niespodziankę i odśnieżyłam drogę pod dom żeby mógł wyjechać na górę, ale ręce mi odpadają! odśnieżyłam tylko 50 metrów, kolejnych 50 nie jestem już w stanie, ale teraz to i tak na pewno przejedzie :p miłego dnia, ja uciekam po mleko...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry. :):) Ann, u nas też cały wieczór i całą noc padało. Ale nie śnieg, tylko deszcz. Paskudnej pogody i paskudnego dnia ciąg dalszy. :(:(:( A Ciebie podziwiam! Masz siłę Kochana!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani Pomarańczowa, nie wiem czemu Twoja tarta zakalcowa. Robiłam ją kilkadziesiąt razy i zawsze wychodzi świetna. I nie jest to samochwalenie przepisu, bo on nie mój, tylko z netu. Moja córka też tę tartę często u siebie robiła i też zawsze ciasto pyszne, takie kruche było. Może tajemnica tkwi w tłuszczu? My dodajemy albo prawdziwe masło albo tradycyjne roślinne z kubeczka. I jeszcze podpowiedź: po wylepieniu formy koniecznie trzeba surowe ciasto (do każdej tarty, mięsnej, warzywnej czy owocowej) widelcem w wielu miejscach nakłuć. Mówię o tym przepisie. http://www.wielkiezarcie.com/recipe58383.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani pomarańczowa, udałam się do córki po konsultację. I tak, zakalec wyjdzie jeśli na zimne ciasto pójdą gorące brokuły czy kurczak. A wiec, przed wyłożeniem trzeba je koniecznie wystudzić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry!!!!! Kropelko i ann witajcie!!!!!🌻 U mnie znów wiosna wróciła,przestało wreszcie padać i jest 4 stopnie na plusie,to dlatego tak bardzo nie lubię śnieżnej zimy,bo musiałabym podobnie jak an z łopatą latać i odśnieżać,na szczęście ta zima tego mi oszczędziła i może już do końca oszczędzi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kropelko, Margo witajcie :) Margo, normalnie to ja nie odśnieżam, zawsze mąż ale jakos tak chciałam mu niespodziankę zrobić :p u nas ciepło dzisiaj i to bardzo! w słońcu jest 8 stopni na plusie i nic a nic się z tego nie cieszę, poza tym dzieci mają przyjechać, a tu śniegu nie będzie? Kropelko, ja tartę zawsze troche podpiekałam, bo jakoś nie mam aż takiego zaufania do pieca :) tak samo pizzę zawsze podpiekam, wtedy jestem pewna że wyjdzie taka jak ma wyjść...ale jak jestem u mamy i czasem robię pizzę, czy tartę robiłam to w piekarniku elektrycznym też nie podpiekałam. tylko tak jak mówisz, ja do wszelkich ciast używam masła prawdziwego, nawet jak w przepisie jest margaryna i nakłuwam widelcem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj, chyba koniec śniegu będzie i koniec zimy. na zewnątrz do słońca jest 22 stopnie takiej temperatury w styczniu to chyba jeszcze nie pamiętam... a jak u was dziewczynki? jak obiadowo? ja dzisiaj na pierwsze robiłam barszczyk czerwony z ziemniakami, a teraz usmażyłam rybę i robię na specjalne zamówienie męża do tego frytki...do tego jakaś sałatka z piwnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A u mnie w tej chwili tak zimno się zrobiło,że strach,wieje,kropi - ze sklepu wróciłam przed chwilą,zmarznięta na kość.Obiadowo,to naleśniki zrobiłam z serem,bo chłopakom się zachciało,czegoś lekkiego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda gospocha
No i u mnie zimnem powiało,zima się nie poddaje i do wiosny daleko:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Was Kochane dziewczyny Margolciu, Kropelko i Ann , muszę Wam powiedziec ze u mnie dzis ubiegłej nocy grzmiało i cały czas padało, a w dzień lało juz dobrze i przejaśnialo się, a po obiedzie byłam w szoku bo w styczniu - BURZA normalna burza z blyskawicami i grzotami , ściemniło sie niesamowicie i padał grad wielkości suchego grochu, no pierwszy raz przeżyłam burzę w styczniu, az wierzyc sie nie chce, fakt ze jestem 1000 km od domu ale w Europie (NIEM.)Temperatury jak u nas w kraju tylko +3 - 8 stopni.Podoba mnie sie ten pomysł z tartą, więc sprobuję skorzystac z tego przepisu (linku) i z Waszych rad :)) Pozdrawiam WAS wieczorową pora i Dobranoc :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda gospocha
Hej Jessiko - dobrej nocy Tobie wzajemnie życzę i wszystkim tu piszącym:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kropelko, witaj! cóż za klapa? u nas całą noc padał śnieg teraz jest wszędzie biało! najgorsze jest to, że na zewnątrz jest 2 stopnie na plusie, oby nie było cieplej, bo śnieg się stopi i będzie błoto zamiast zimy... a ja po wczorajszym odśnieżaniu mam straszne zakwasy! wszystko mnie boli, ręce, nogi...ledwo z łóżka wstałam rano... miłego dnia życzę dziewczynki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich!!!!!! kropelko ann siemacie:) 🌻 kropelko nie strasz Ty nas:( U mnie znów wiosna,więc dziś c.d. malowania ogrodzenia.Potem,pieczenie buły i kombinowanie obiadu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po wizycie na "garnku" już wiem kropelko jaka klapa,o matko aż tak wysoko? Kuruj się kochana i szybko pozbądź się tej klapy!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję Wam za miłe słowa... 👄 Już lepiej. Apap, rutinoscorbin i hektolitry soku malinowego robią swoje. Właśnie się ocknęłam i o kawce zamarzyłam. No i okazało się, że nie lubię jej, jeśli nie mam przed nosem lapka. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość quanta nie trzeba było
odchodzić z tematu, teraz jesteś jeszcze bardziej żałosna!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paczta dziołchy ile
tu pysznosci ia Smaku Blog kulinarny Menu Blog Galeria Wideo Od kuchni Dziękuję wszystkim za komentarze! Kwestia Smaku na Google+ NEWSLETTER - otrzymuj nowości emailem. Zapisz się! Śniadanie Do kawy Kanapki Makarony Bar mleczny Przekąski Zupy Sałatki Dania mięsne Dania wegetariańskie Ciepła obiadokolacja Ryby i owoce morza Podwieczorek Ciasta Wypieki Risotto Archiwum wpisów: Awokado Bataty Brioche chorizo Chłodnik Cielęcina Curry Czarna fasola Dla dzieci Grill Halloumi Imbir Jajka Kaczka Kardamon Kasza gryczana Krewetki Kurczak Mango Matcha Meksykańskie Mleko kokosowe Mozzarella Orkisz Ośmiornica Papryka wędzona Piknik Przegrzebki Razowe Ser kozi Sola Sos sojowy Szafran Szparagi Szpinak Szynka parmeńska Tabasco Tarta Tuńczyk Wołowina Zapiekanka Łosoś Łosoś wędzony SUBSKRYBUJ Sernik dekadencki 20/01/12 Kategorie: Do kawy Kremowy sernik z dodatkiem serka mascarpone, lekko słonej Philadelphii oraz białej czekolady. Na spodzie z czekoladowych ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego. Wykończony śmietanką, udekorowany solonymi orzeszkami ziemnymi w pysznym domowym sosie toffee. Czysta dekadencja :-) Bardzo polecam, to z całą pewnością ścisła czołówka najlepszych serników na Kwestii Smaku. Choć po ilości składników może się Wam wydawać, że sernik jest skomplikowany, to wcale tak nie jest. Uda się każdemu, oczywiście przy zachowaniu należytej staranności i po dokładnym przeczytaniu przepisu. Jest niezawodny, bo pieczony metodą z obniżoną temperaturą (jak sernik idealny). Najlepiej upiec go dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przez noc. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (26) Kurczak tikka masala 19/01/12 Kurczak tikka masala to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii potrawa, inspirowana kuchnią indyjską. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach (imbirze, cynamonie, ostrej papryce, kminie rzymskim) są najpierw grillowane a później gotowane w gęstym sosie pomidorowym. Wszystko wymieszane ze śmietanką i podane z jogurtem naturalnym, ryżem oraz pieczywem (np. chlebkami pita lub naan czy po prostu dobrą bagietką). Danie nieco podobne do tych piersi z kurczaka w sosie pomidorowym, tylko doprawione w całkiem innym klimacie :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Kurczak Comments (17) Zimowa Caprese 17/01/12 Kategorie: Sałatki Sałatka z mozzarelli, pieczonych buraczków i bazylii z winegretem z dodatkiem zielonego pieprzu. Taka sałatka sprawdzi się na zimową przekąskę. Można ją zrobić na drugie śniadanie, na kolację lub nawet zabrać ze sobą do pracy. Gdy nie ma świeżych warzyw sięgamy po warzywa gruntowe, np. buraczki. Świetnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju daniach od sałatek, przez zupy i przekąski. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda :-) Wystarczy upiec je w piekarniku, od razu większą ilość i trzymać w lodówce. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (15) Risotto z ziemniakami i porami 16/01/12 Kategorie: Risotto | Dania wegetariańskie Zapewne w poniedziałek nie macie głowy do większych zakupów i gotowania skomplikowanych dań. Zachęcam zatem do zrobienia szybkiego obiadu ze składników, które może nawet znajdziecie we własnej lodówce :-) Ziemniaki i pory, lubiane i sprawdzone już połączenie - choćby z zupy porowo-ziemniaczanej czy filetów z kurczaka z porami i ziemniakami. Warzywa te sprawdzają się również w risotto. To inspiracja z kuchni włoskiej (risotto con porri e patate). Polecam na dobry początek tygodnia :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (20) Sernik z mascarpone na marchewkowym spodzie 13/01/12 Kremowy sernik z mascarpone na grubym marchewkowym spodzie. Czy może być coś smaczniejszego od połączenia idealnego sernika i Waszego ulubionego ciasta marchewkowego? Ciasto marchewkowe jak zwykle z dodatkiem ananasa, wiórków kokosowych oraz orzechów włoskich. Sernik pokryłam grubą warstwą kremowej śmietanki z dodatkiem serka Philadelphia. Ten lekko słony posmak świetnie sprawdza się w tej kompozycji. Sernik z pewnością jest wyjątkowy i musicie go spróbować przy następnej okazji. Może nadchodzący dzień Babci/Dziadka będzie dobrym pretekstem do jego upieczenia :-) Jest duży, wysoki i wygląda jak tort serowo-marchewkowy. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (54) Kofta kebab w chlebkach pita. Z domowym ajvarem. 12/01/12 Kategorie: Dania mięsne Kfte kebab czyli szaszłyki ze zmielonego mięsa doprawionego przyprawami charakterystycznymi dla kuchni bliskowschodnich. Podawane w chlebkach pita z sałatą i domowym ajvarem - pastą z podpieczonej papryki (i opcjonalnie bakłażana). Ajvar można kupić gotowy ale polecam jego samodzielne przygotowanie - jest naprawdę pyszny i uniwersalny. Wszystko popijamy ayranem, czyli jogurtem naturalnym wymieszanym z wodą i solą (opcjonalnie z listkami mięty). Całość dopełniają marynowane ostre papryczki nadziewane serem feta. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (16) Pad Thai 11/01/12 Makaron ryżowy smażony z jajkami, krewetkami, czerwoną papryką, kapustą pekińską i kiełkami fasoli mung. Takie dania mogłabym jeść codziennie :-) Przygotowanie jest proste i polega na podsmażaniu kolejno dodawanych składników, a na koniec wymieszanie ich z sosem. Oprócz klasycznych dodatków do Pad Thai (jajka, kapusta, kiełki fasoli mung), lubię wrzucić czerwoną paprykę oraz pory, które po podsmażeniu znacznie wzbogacają smak dania. Sos to trzy przenikające się smaki: słodki, kwaśny i pikantny. Z koniecznych składników musimy mieć sos rybny, ocet ryżowy i pastę tamaryndową. Tę ostatnią można kupić w sklepach z żywnością orientalną i sklepach internetowych, ale jeśli masz problem z jej dostaniem spróbuj dodać sosu worcestershire. Resztę składników dostaniecie bez problemu w delikatesach lub supermarketach. Jeśli spróbujecie tej potrawy, na pewno będziecie do niej często wracać. Jest lekka i zdrowa, możemy dodawać dużo warzyw - takich jakie akurat lubimy. Zamiast krewetek sprawdzi się tofu, a nawet podsmażone zmielone mięso drobiowe np. indyka. Mogą to być także kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny. Możemy też pozostać przy samych warzywach oraz jajkach. Pad Thai to pyszny obiad do przygotowania w pół godziny, polecam :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Krewetki Comments (46) Roladki z cukinii, z serem i suszonymi pomidorami 10/01/12 Kategorie: Przekąski Moje ulubione, sprawdzają się np. jako mini przekąska do lampki wina lub na rozpoczęcie imprezy ze znajomymi. Bardzo szybko się je przygotowuje i smakują wszystkim bez wyjątku :-) Cukinię wystarczy "pokroić" obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i na chwilę ułożyć na rozgrzanej patelni. Wcześniej plasterki cukinii smaruję oliwą, doprawiam solą i pieprzem i posypuję płatkami chilli. Gdy cukinia jest jeszcze ciepła owijam ją wokół kawałka serka (u mnie pleśniowa roladka kozia, ale może też być łagodniejszy brie lub ser z niebieską pleśnią, lub nawet mozzarella), który pod wpływem ciepła mięknie i delikatnie się roztapia. Dodaję też po kawałku suszonego pomidora i zielony listek bazylii, rukoli, klolendry czy mięty. Roladki można podawać same na półmisku, ale ja preferuję na opieczonych w tosterze grzankach, skropionych oliwą. Wszystko doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polecam na karnawał :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Ser kozi, Mozzarella Comments (25) Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim 09/01/12 Kategorie: Zupy | Dania wegetariańskie Wiem, że bardzo smakował Wam ostatni wegetariański bigos z soczewicą oraz kapusta z żurawiną. Mi też :-) Wciąż nie mogę nasycić się kiszoną kapustą, stąd dzisiejszy kapuśniak... Ugotowałam go w podobnym klimacie co tamte dania. Dla mnie jest super i mam nadzieję, że Wam również posmakuje... Kapuśniak jest bez dodatku mięsa, za to z dodatkiem oliwy extra vergine. Doprawiłam go kminkiem, oregano, słodką papryką oraz... kminem rzymskim. Ten ostatni to mój eksperyment jeśli chodzi o doprawianie kapusty i muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę :-) Dopełnia i "zaokrągla" smak zupy, szczególnie w wersji bezmięsnej. Kapuśniak z ziemniakami to zupa mojego dzieciństwa, u mamy gotowana zwykle na żeberkach, a u babci jeszcze dodatkowo z boczkiem :-) Dla osób, które nie wyobrażają sobie kapuśniaku bez mięsa, polecam dodaną na koniec bezpośrednio do talerzy podsmażoną kiełbaskę chorizo. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (31) Łosoś w sosie truflowym 08/01/12 Kategorie: Ryby i owoce morza Smaczny obiad do przygotowania w pół godziny. W czasie gdy piecze się łosoś (zamarynowany w sosie sojowym i miodzie), gotujemy makaron (u mnie grzybowy) i robimy błyskawiczny sos truflowy. Do sosu musimy mieć gotową pastę truflową (która jest najczęściej intensywnym w smaku kremem z borowików aromatyzowanych małą ilością trufli). Taka pasta jest do kupienia w dobrze zaopatrzonych delikatesach. Sos truflowy z tego przepisu będzie też dobrze pasował do polędwiczek wieprzowych. Z łososiem czy polędwiczkami otrzymamy ciekawe w smaku, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Dobre na poczęstunek dla większej liczby gości. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Łosoś Comments (28) Jabłecznik 07/01/12 Kategorie: Wypieki Wilgotne i maślane ciasto z jabłkami w cynamonowym cukrze. Niedzielne ciasto do herbatki, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ciasto możemy podać pokrojone na talerzyku lub zrobić z niego deser w stylu sundae - w pucharkach z lodami i polewą toffee. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (54) Muffinki karnawałowe 06/01/12 Kategorie: Do kawy Na karnawał, na urodziny lub inną okazję do świętowania :-) Słodkie babeczki nadziewane dżemem truskawkowym i udekorowane pysznym kremem z serka Philadelphia. Z kolorową posypką i ozdobnymi chorągiewkami. Z tego przepisu zrobicie też klasyczne i najsmaczniejsze muffinki: pomijamy wówczas nadzienie z dżemu i polewę, dekorujemy wedle uznania :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Dla dzieci Comments (33) Tort marchewkowy 05/01/12 Kategorie: Ciasta Trzy warstwy najlepszego ciasta marchewkowego z dodatkiem chrupiących orzechów i soczystego ananasa. Skropione rumem i przełożone pyszną kremową masą o smaku kokosowym. W skład masy wchodzi lekko słony serek Philadelphia, mascarpone oraz mleko kokosowe. Torcik koniecznie do spróbowania! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (74) Frittata z ziemniakami, szpinakiem i chorizo 03/01/12 Omlet włoski w wersji wytrawnej, z ziemniakami, szpinakiem i chorizo, z dodatkiem papryki, sera i czerwonej cebuli. Frittata to szybki obiad z jednej patelni i dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Przygotowanie jest proste i zawsze takie same niezależnie od rodzaju użytych składników: na patelni dusimy cebulkę i paprykę, podsmażamy ziemniaki i kiełbaskę (lub salami). Mieszamy ze szpinakiem i wszystko zalewamy roztrzepanymi jajkami. Smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty pod koniec dodając ser. Frittatę można zrobić w wersji łagodnej, ale polecam spróbować jej na ostro z papryczką chili i pikantną chorizo. Zamiast ziemniaków możemy użyć też ugotowanego makaronu. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Szpinak, chorizo Comments (37) Zupa krem marchewkowo-porowa 02/01/12 Kategorie: Zupy Kremowa zupa z marchewki i pora, doprawiona słodką czerwoną papryką. Jeśli chcemy aby była bardziej wyrazista w smaku - dodajemy też trochę ostrej papryki. Szybka, rozgrzewająca i smaczna! Polecam wszystkim fanom tego typu zup :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (74) Żeberka jagnięce z sosem balsamicznym 01/01/12 Kategorie: Dania mięsne Żeberka jagnięce sprawdzą się zarówno na uroczystą kolacją jak i podczas mniej formalnej imprezy ze znajomymi, gdzie najlepiej jeść je po prostu palcami. Ich delikatne i charakterystyczne w smaku mięso nie należy do tanich, ale dla wielu to prawdziwy rarytas. Żeberka zazwyczaj przygotowuję przy specjalnych okazjach jak sylwestrowa kolacja czy noworoczny obiad :-) Podobnie jak steki z polędwicy wołowej (np. filet mignon), najpierw obsmażam je na patelni, później dopiekam w piekarniku. Pamiętajmy aby mięso po wyjęciu z lodówki miało czas ogrzać się do temperatury pokojowej. Bardzo ważne jest też wyczucie momentu, w którym żeberka są idealnie wysmażone: z zewnątrz całe chrupiące, a w środku miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Dłuższe obsmażenie i pieczenie może spowodować, że staną się twarde. Wówczas będziemy musieli już piec je znaczniej dłużej, aby znów nabrały miękkości. Jeśli kiedykolwiek staniecie przed zadaniem przyrządzenia żeberek, przypomnijcie sobie ten właśnie przepis. Próbowałam różnych metod, między innymi pieczenie całego combru, ale prezentowany sposób jest według mnie lepszy, mamy dużo chrupiącej skórki i mniejsze szanse na niedopieczone wnętrze. Jeśli chodzi o dodatki i sosy to zamiast szpinaku i sosu balsamicznego żeberka można podać np. z puree z batatów, musem z marchewki, groszku, a także z ratatouille. Czasem wystarczy też sama oliwa extra vergine i kilka listków rukoli. W tym daniu dodatków nie może być za dużo, chodzi o to aby delektować się mięsem. PS. Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich czytelników Kwestii Smaku! Mam nadzieję, że w Nowym Roku będziemy nadal wspólnie gotować :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (17) Kolorowe sałatki z chorizo 30/12/11 Kategorie: Sałatki Soczyste sałatki ze słynną hiszpańską kiełbaską chorizo. Jedna z mozzarellą i suszonymi pomidorami, druga z ricottą i pomarańczami. Obydwie godne polecenia, proste do przygotowania, idealne na przywitanie Nowego Roku :-) Kiełbaska chorizo jest do kupienia w każdym supermarkecie (najczęściej paczkowana). Smak ma bardzo wyjątkowy i niepowtarzalny. Ja najchętniej wybieram chorizo pikantne z dodatkiem chilli i zwykle podsmażam ją (wytapiam z tłuszczu) na patelni. Po takim delikatnym podsmażeniu staje się idealnie chrupiąca. Jeśli jeszcze nie próbowaliście chorizo, musicie zrobić to jak najszybciej. W razie kłopotów z dostępnością możecie też użyć salami :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Mozzarella, chorizo Comments (17) Quesadille - meksykańskie tortille nadziewane i zapiekane 29/12/11 Kategorie: Dania mięsne | Przekąski Tortille z nadzieniem chili con carne, czyli farszem z mięsa, czerwonej fasoli, czerwonej papryki i chilli. W drugiej wersji - z chrupiącą kiełbaską chorizo, kurczakiem, sałatą lodową i suszonymi pomidorami. Podawane z guacamole i śmietaną. To pyszne danie na imprezę. Można jeść palcami, ale aby oszczędzić gościom troski o zabrudzenie wieczorowej kreacji chyba najlepiej podawać na talerzyku ;-) Farsz można przygotować wcześniej, przed podaniem wystarczy go nałożyć na placki, tortille złożyć w pół i podgrzać. Ser można dać do środka lub posypać po wierzchu (ta druga opcja tylko do zapiekania w piekarniku). Zapraszam też do pobrania tapety na miesiąc styczeń 2012! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: chorizo Comments (6) Wesołych Świąt! 23/12/11 Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym złożyć wszystkim Czytelnikom najlepsze życzenia, oby to były dla Was wymarzone Święta, ciepłe, serdeczne i spokojne. Dziękuję wszystkim, którzy przygotowują świąteczne potrawy z Kwestią Smaku, dziękuję za zaufanie, pozostawione komentarze i miłe słowa. Cieszę się razem z Wami z każdego udanego wypieku, mam nadzieję, że Wasi goście będą też zadowoleni :-) Pozdrawiam i do przeczytania już wkrótce! Comments (84) Keks świąteczny jak u babci 21/12/11 Kategorie: Ciasta Klasyczny, dobry keks świąteczny z dużą ilością bakalii. Jeśli robicie keks na święta, może przydać się Wam taki przepis. Jest to dość tradycyjne i trochę mało "nowoczesne" ciasto, ale duża część rodziny na pewno doceni ten smak :-) Tak jak w ostatnim keksie razowym bakalie namaczamy w soku i/lub brandy, napęczniałe dodajemy do masy z utartego masła, jajek i mąki. Keks polecam szczególnie osobom, które mają doświadczenie w pieczeniu. Niestety ciasta ucierane nie należą do łatwych ciast, i choć nie są skomplikowane, to przytrafiają tutaj się niemiłe niespodzianki, nawet mi :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (12) Ryba po grecku w nowej szacie 20/12/11 Kategorie: Przekąski Tradycyjna świąteczna przekąska obecna na wielu polskich stołach. W sumie całkiem smaczna i zdrowa :-) Może być podana w jednym dużym naczyniu lub podzielona na pojedyncze porcje. U mnie w takiej oto wersji: kawałki dorsza marynowane w sosie sojowym, miodzie, curry i imbirze, upieczone w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem. Przykryte warstwą duszonych na patelni aromatycznych warzyw: marchewki, pora, papryki i cebuli. Doprawionych imbirem, czosnkiem, czerwoną papryką i chili. Wszystko zaprawione dużą ilością sosu pomidorowego. Przekąska dobra w wersji na ciepło lub na zimno. Czasem warto wrócić do smaków dzieciństwa i przyrządzić je po swojemu :-) Jeśli macie ochotę na rybę po grecku "jak u mamy", tutaj znajdziecie na nią przepis. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Imbir Comments (6) Filet z indyka w szynce parmeńskiej z żurawiną, morelami i pomarańczą 19/12/11 Filet z indyka nadziewany suszoną żurawiną, morelami i dżemem pomarańczowym, doprawiony cynamonem i estragonem. Podawany z kuskusem oraz dżemem żurawinowym lub borówkowym. Kolorowe i smaczne danie, idealne na świąteczny stół :-) Filet upieczony w szynce parmeńskiej (lub szynce serrano lub cieniutkich plasterkach boczku) będzie idealnie soczysty i miękki. Do naczynia z roladą wlewam dodatkowo sok pomarańczowy, wino lub bulion - aby mięso nie wysuszało się podczas pieczenia. Indyk ma bardzo chude mięso i musimy się z nim delikatnie obchodzić. Według dzisiejszego przepisu upieczecie też indyka z innym nadzieniem, np. z suszonymi pomidorami i mozzarellą lub z grzybami i orzechami. Ważne, aby zapamiętać najważniejsze punkty przepisu: obłożenie filetu szynką lub boczkiem, podlanie go podczas pieczenia sokiem/bulionem/winem oraz temperatura 180C. Tak przygotowane mięso pieczemy 45 minut dla 800 g indyka lub odpowiednio więcej dla większych porcji (np. 65 minut dla 1,3 kg kawałka, itp.), choć ja polecam wybierać mniejsze kawałki, bo są znacznie smaczniejsze. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (39) Najlepszy piernik przełożony konfiturą śliwkową i polany czekoladą 17/12/11 Piernik maksymalnie wilgotny, mięsisty i gęsty. Z delikatnym aromatem kawy zbożowej, która jednocześnie daje piernikowi piękny brązowy kolor... Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą z mlecznej czekolady (opcjonalnie również z dodatkiem kawy zbożowej). To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-) Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając aż "dojrzeje" tak jak dzieje się w przypadku piernika staropolskiego. Naprawdę smaczny piernik nie może mieć w sobie dużo miodu (podobnie jak pierniczki). Wystarczą 2 -3 łyżki. Piernik trzymany w pojemniku na ciasto z pokrywą będzie smaczny i wilgotny jeszcze przez kilka kolejnych dni. Polecam! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (185) Biały sernik z pomarańczowym lukrem 16/12/11 Błyskawiczny i bardzo łatwy do przygotowania sernik. Do zrobienia przez każdego! Zawsze się udaje i świetnie smakuje. Jest idealnie kremowy, podczas pieczenia nie sprawia żadnych niespodzianek, wierzch pozostaje biały, sernik nie pęka, nie rośnie i nie opada. To brat ostatniego sernika z musem czekoladowym cieszącego się wśród Was ogromną popularnością:-) Dzisiejszy sernik to mój "Biały sernik", ale z akcentem świątecznym w postaci pomarańczowego (lub cytrynowego) lukru. Spód z kawałkami czekolady pochodzi z tego ciasta z białym musem i muszę powiedzieć, że to najlepszy spód pod sernik jaki można sobie wyobrazić - bez mąki i bez ciastek. Dla podkreślenia świątecznego charakteru sernika, do spodu dodaję przyprawę piernikową lub/i cynamon. W wersji "last minute" można go też zrobić bez spodu. Uwaga: Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i po ostudzeniu dokładnie schłodzić w lodówce (bez obręczy i przykrycia). Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (207) Domowe pralinki z ajerkoniakiem i kawą 15/12/11 Pralinki z białej czekolady z dodatkiem likieru jajecznego i kawy, obtoczone w mlecznej lub białej czekoladzie. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednej :-) To jedne z najlepszych domowych czekoladek jakie można zrobić w domu, smakują jak z dobrej cukierni, a jednocześnie są tak proste do przygotowania. Niezawodny przepis podstawowy to tylko 3 składniki: biała czekolada, ajerkoniak i masło. Dla mnie koniecznie w wersji z kawą (rozpuszczalną lub zbożową). Dzięki polewie czekoladowej pralinki są trwałe, nie roztapiają się i nie tracą na wyglądzie nawet poza lodówką. Są więc idealnym prezentem świątecznym lub przedświątecznym, można je np. zabrać do pracy i poczęstować znajomych na firmowym "śledziku" :-) Do pralinek można użyć domowego lub gotowego likieru, może to też być Advocaat. Przy przepisie na trufle podaję też nasz "rodzinny" przepis na ajerkoniak. Jest wiele różnych przepisów na ten likier, różnią się rodzajem alkoholu, dodatkami, itp. Jeśli robicie ajerkoniak w inny sposób podzielcie się koniecznie swoim przepisem :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (107) Pyszna tarta z kiszoną kapustą, podgrzybkami i żurawiną 14/12/11 Kategorie: Dania wegetariańskie Ta tarta okazała się prawdziwym przebojem :-) Posmakowała wszystkim i szybko zniknęła. Delikatne, kruche i maślane ciasto na spodzie oraz farsz z pysznej kapusty z grzybami i żurawiną. Razem tworzą danie, które z pewnością będzie się cieszyło dużym powodzeniem na świątecznym stole. Do tarty można podać klasyczny czerwony barszczyk lub barszczyk z grzybami. Przygotowanie tarty można rozłożyć w czasie, dzień wcześniej upiec kruchy spód oraz przygotować nadzienie z kapusty i grzybów. Później wystarczy tylko wyłożyć farsz na gotowy spód, zrobić kratkę z pozostałego ciasta i wszystko jeszcze razem zapiec. Tarta jest gotowa do podania od razu po upieczeniu. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Tarta Comments (45) Kiszona kapusta z podgrzybkami i żurawiną 14/12/11 Kategorie: Dania wegetariańskie Pyszna kiszona kapusta gotowana na białym winie, z dodatkiem suszonej żurawiny i mrożonych grzybów (podgrzybków, borowików lub innych ulubionych). Do tradycyjnej kapusty dodaje się suszonych grzybów, ale ja często wzbogacam ją o grzyby świeże mrożone. Z takimi grzybami kapusta jest delikatniejsza w smaku, nie ma charakterystycznej goryczki jaka czasem towarzyszy grzybom suszonym. Grzybów nie trzeba moczyć i długo gotować, więc przygotowanie jest trochę mniej skomplikowane. Dobrym dodatkiem do kapusty świątecznej jest suszona żurawina, uzupełnia smak, delikatnie słodzi, idealnie wpasowuje się w potrawę. Polecam koniecznie do wypróbowania :-) W miarę możliwości starajcie się używać domowej kiszonej kapusty, popytajcie w rodzinie może dostaniecie taką w prezencie :-) Dzisiejsza kapusta może stanowić samodzielne danie, można ją też wykorzystać do innych potraw; nadziewania bułeczek, rogali, może też służyć jako nadzienie do tarty o czym w następnym wpisie. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (37) Zupa grzybowa z dorszem 13/12/11 Kategorie: Zupy | Ryby i owoce morza Zupa ze świeżych grzybów (boczniaków i mrożonych podgrzybków) zrobiona na styl japoński - z dodatkiem sosu sojowego. Podawana z filetem ryby ugotowanym na parze oraz ryżem. Taką grzybową mogę z czystym sumieniem polecić na świąteczną kolację. Przygotujecie ją w krótkim czasie i będzie wyglądała na bardziej skomplikowaną do zrobienia niż jest w rzeczywistości :-) Zupę można przygotować z dowolnych grzybów mrożonych (kurek, borowików, podgrzybków), można do niej też dodać grzybów suszonych. Warto pomyśleć o wykorzystaniu w świątecznym menu grzybów mrożonych - obok tych suszonych - są bowiem do kupienia w bardzo dobrych cenach. Polecam też inne zupy grzybowe: tradycyjny barszcz grzybowy z uszkami, zupa krem grzybowa, grzybowa jak u babci (do zrobienia również z mrożonych grzybów). Ale jeśli chcecie wprowadzić odrobinę nowoczesności do tradycyjnych dań świątecznych, spróbujcie właśnie tej :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paczta dziołchy ile
ia Smaku Blog kulinarny Menu Blog Galeria Wideo Od kuchni Dziękuję wszystkim za komentarze! Kwestia Smaku na Google+ NEWSLETTER - otrzymuj nowości emailem. Zapisz się! Śniadanie Do kawy Kanapki Makarony Bar mleczny Przekąski Zupy Sałatki Dania mięsne Dania wegetariańskie Ciepła obiadokolacja Ryby i owoce morza Podwieczorek Ciasta Wypieki Risotto Archiwum wpisów: Awokado Bataty Brioche chorizo Chłodnik Cielęcina Curry Czarna fasola Dla dzieci Grill Halloumi Imbir Jajka Kaczka Kardamon Kasza gryczana Krewetki Kurczak Mango Matcha Meksykańskie Mleko kokosowe Mozzarella Orkisz Ośmiornica Papryka wędzona Piknik Przegrzebki Razowe Ser kozi Sola Sos sojowy Szafran Szparagi Szpinak Szynka parmeńska Tabasco Tarta Tuńczyk Wołowina Zapiekanka Łosoś Łosoś wędzony SUBSKRYBUJ Sernik dekadencki 20/01/12 Kategorie: Do kawy Kremowy sernik z dodatkiem serka mascarpone, lekko słonej Philadelphii oraz białej czekolady. Na spodzie z czekoladowych ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego. Wykończony śmietanką, udekorowany solonymi orzeszkami ziemnymi w pysznym domowym sosie toffee. Czysta dekadencja :-) Bardzo polecam, to z całą pewnością ścisła czołówka najlepszych serników na Kwestii Smaku. Choć po ilości składników może się Wam wydawać, że sernik jest skomplikowany, to wcale tak nie jest. Uda się każdemu, oczywiście przy zachowaniu należytej staranności i po dokładnym przeczytaniu przepisu. Jest niezawodny, bo pieczony metodą z obniżoną temperaturą (jak sernik idealny). Najlepiej upiec go dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przez noc. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (26) Kurczak tikka masala 19/01/12 Kurczak tikka masala to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii potrawa, inspirowana kuchnią indyjską. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach (imbirze, cynamonie, ostrej papryce, kminie rzymskim) są najpierw grillowane a później gotowane w gęstym sosie pomidorowym. Wszystko wymieszane ze śmietanką i podane z jogurtem naturalnym, ryżem oraz pieczywem (np. chlebkami pita lub naan czy po prostu dobrą bagietką). Danie nieco podobne do tych piersi z kurczaka w sosie pomidorowym, tylko doprawione w całkiem innym klimacie :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Kurczak Comments (17) Zimowa Caprese 17/01/12 Kategorie: Sałatki Sałatka z mozzarelli, pieczonych buraczków i bazylii z winegretem z dodatkiem zielonego pieprzu. Taka sałatka sprawdzi się na zimową przekąskę. Można ją zrobić na drugie śniadanie, na kolację lub nawet zabrać ze sobą do pracy. Gdy nie ma świeżych warzyw sięgamy po warzywa gruntowe, np. buraczki. Świetnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju daniach od sałatek, przez zupy i przekąski. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda :-) Wystarczy upiec je w piekarniku, od razu większą ilość i trzymać w lodówce. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (15) Risotto z ziemniakami i porami 16/01/12 Kategorie: Risotto | Dania wegetariańskie Zapewne w poniedziałek nie macie głowy do większych zakupów i gotowania skomplikowanych dań. Zachęcam zatem do zrobienia szybkiego obiadu ze składników, które może nawet znajdziecie we własnej lodówce :-) Ziemniaki i pory, lubiane i sprawdzone już połączenie - choćby z zupy porowo-ziemniaczanej czy filetów z kurczaka z porami i ziemniakami. Warzywa te sprawdzają się również w risotto. To inspiracja z kuchni włoskiej (risotto con porri e patate). Polecam na dobry początek tygodnia :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (20) Sernik z mascarpone na marchewkowym spodzie 13/01/12 Kremowy sernik z mascarpone na grubym marchewkowym spodzie. Czy może być coś smaczniejszego od połączenia idealnego sernika i Waszego ulubionego ciasta marchewkowego? Ciasto marchewkowe jak zwykle z dodatkiem ananasa, wiórków kokosowych oraz orzechów włoskich. Sernik pokryłam grubą warstwą kremowej śmietanki z dodatkiem serka Philadelphia. Ten lekko słony posmak świetnie sprawdza się w tej kompozycji. Sernik z pewnością jest wyjątkowy i musicie go spróbować przy następnej okazji. Może nadchodzący dzień Babci/Dziadka będzie dobrym pretekstem do jego upieczenia :-) Jest duży, wysoki i wygląda jak tort serowo-marchewkowy. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (54) Kofta kebab w chlebkach pita. Z domowym ajvarem. 12/01/12 Kategorie: Dania mięsne Kfte kebab czyli szaszłyki ze zmielonego mięsa doprawionego przyprawami charakterystycznymi dla kuchni bliskowschodnich. Podawane w chlebkach pita z sałatą i domowym ajvarem - pastą z podpieczonej papryki (i opcjonalnie bakłażana). Ajvar można kupić gotowy ale polecam jego samodzielne przygotowanie - jest naprawdę pyszny i uniwersalny. Wszystko popijamy ayranem, czyli jogurtem naturalnym wymieszanym z wodą i solą (opcjonalnie z listkami mięty). Całość dopełniają marynowane ostre papryczki nadziewane serem feta. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (16) Pad Thai 11/01/12 Makaron ryżowy smażony z jajkami, krewetkami, czerwoną papryką, kapustą pekińską i kiełkami fasoli mung. Takie dania mogłabym jeść codziennie :-) Przygotowanie jest proste i polega na podsmażaniu kolejno dodawanych składników, a na koniec wymieszanie ich z sosem. Oprócz klasycznych dodatków do Pad Thai (jajka, kapusta, kiełki fasoli mung), lubię wrzucić czerwoną paprykę oraz pory, które po podsmażeniu znacznie wzbogacają smak dania. Sos to trzy przenikające się smaki: słodki, kwaśny i pikantny. Z koniecznych składników musimy mieć sos rybny, ocet ryżowy i pastę tamaryndową. Tę ostatnią można kupić w sklepach z żywnością orientalną i sklepach internetowych, ale jeśli masz problem z jej dostaniem spróbuj dodać sosu worcestershire. Resztę składników dostaniecie bez problemu w delikatesach lub supermarketach. Jeśli spróbujecie tej potrawy, na pewno będziecie do niej często wracać. Jest lekka i zdrowa, możemy dodawać dużo warzyw - takich jakie akurat lubimy. Zamiast krewetek sprawdzi się tofu, a nawet podsmażone zmielone mięso drobiowe np. indyka. Mogą to być także kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny. Możemy też pozostać przy samych warzywach oraz jajkach. Pad Thai to pyszny obiad do przygotowania w pół godziny, polecam :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Krewetki Comments (46) Roladki z cukinii, z serem i suszonymi pomidorami 10/01/12 Kategorie: Przekąski Moje ulubione, sprawdzają się np. jako mini przekąska do lampki wina lub na rozpoczęcie imprezy ze znajomymi. Bardzo szybko się je przygotowuje i smakują wszystkim bez wyjątku :-) Cukinię wystarczy "pokroić" obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i na chwilę ułożyć na rozgrzanej patelni. Wcześniej plasterki cukinii smaruję oliwą, doprawiam solą i pieprzem i posypuję płatkami chilli. Gdy cukinia jest jeszcze ciepła owijam ją wokół kawałka serka (u mnie pleśniowa roladka kozia, ale może też być łagodniejszy brie lub ser z niebieską pleśnią, lub nawet mozzarella), który pod wpływem ciepła mięknie i delikatnie się roztapia. Dodaję też po kawałku suszonego pomidora i zielony listek bazylii, rukoli, klolendry czy mięty. Roladki można podawać same na półmisku, ale ja preferuję na opieczonych w tosterze grzankach, skropionych oliwą. Wszystko doprawiam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polecam na karnawał :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Ser kozi, Mozzarella Comments (25) Wege kapuśniak z ziemniakami i kminem rzymskim 09/01/12 Kategorie: Zupy | Dania wegetariańskie Wiem, że bardzo smakował Wam ostatni wegetariański bigos z soczewicą oraz kapusta z żurawiną. Mi też :-) Wciąż nie mogę nasycić się kiszoną kapustą, stąd dzisiejszy kapuśniak... Ugotowałam go w podobnym klimacie co tamte dania. Dla mnie jest super i mam nadzieję, że Wam również posmakuje... Kapuśniak jest bez dodatku mięsa, za to z dodatkiem oliwy extra vergine. Doprawiłam go kminkiem, oregano, słodką papryką oraz... kminem rzymskim. Ten ostatni to mój eksperyment jeśli chodzi o doprawianie kapusty i muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę :-) Dopełnia i "zaokrągla" smak zupy, szczególnie w wersji bezmięsnej. Kapuśniak z ziemniakami to zupa mojego dzieciństwa, u mamy gotowana zwykle na żeberkach, a u babci jeszcze dodatkowo z boczkiem :-) Dla osób, które nie wyobrażają sobie kapuśniaku bez mięsa, polecam dodaną na koniec bezpośrednio do talerzy podsmażoną kiełbaskę chorizo. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (31) Łosoś w sosie truflowym 08/01/12 Kategorie: Ryby i owoce morza Smaczny obiad do przygotowania w pół godziny. W czasie gdy piecze się łosoś (zamarynowany w sosie sojowym i miodzie), gotujemy makaron (u mnie grzybowy) i robimy błyskawiczny sos truflowy. Do sosu musimy mieć gotową pastę truflową (która jest najczęściej intensywnym w smaku kremem z borowików aromatyzowanych małą ilością trufli). Taka pasta jest do kupienia w dobrze zaopatrzonych delikatesach. Sos truflowy z tego przepisu będzie też dobrze pasował do polędwiczek wieprzowych. Z łososiem czy polędwiczkami otrzymamy ciekawe w smaku, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Dobre na poczęstunek dla większej liczby gości. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Łosoś Comments (28) Jabłecznik 07/01/12 Kategorie: Wypieki Wilgotne i maślane ciasto z jabłkami w cynamonowym cukrze. Niedzielne ciasto do herbatki, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ciasto możemy podać pokrojone na talerzyku lub zrobić z niego deser w stylu sundae - w pucharkach z lodami i polewą toffee. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (54) Muffinki karnawałowe 06/01/12 Kategorie: Do kawy Na karnawał, na urodziny lub inną okazję do świętowania :-) Słodkie babeczki nadziewane dżemem truskawkowym i udekorowane pysznym kremem z serka Philadelphia. Z kolorową posypką i ozdobnymi chorągiewkami. Z tego przepisu zrobicie też klasyczne i najsmaczniejsze muffinki: pomijamy wówczas nadzienie z dżemu i polewę, dekorujemy wedle uznania :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Dla dzieci Comments (33) Tort marchewkowy 05/01/12 Kategorie: Ciasta Trzy warstwy najlepszego ciasta marchewkowego z dodatkiem chrupiących orzechów i soczystego ananasa. Skropione rumem i przełożone pyszną kremową masą o smaku kokosowym. W skład masy wchodzi lekko słony serek Philadelphia, mascarpone oraz mleko kokosowe. Torcik koniecznie do spróbowania! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (74) Frittata z ziemniakami, szpinakiem i chorizo 03/01/12 Omlet włoski w wersji wytrawnej, z ziemniakami, szpinakiem i chorizo, z dodatkiem papryki, sera i czerwonej cebuli. Frittata to szybki obiad z jednej patelni i dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Przygotowanie jest proste i zawsze takie same niezależnie od rodzaju użytych składników: na patelni dusimy cebulkę i paprykę, podsmażamy ziemniaki i kiełbaskę (lub salami). Mieszamy ze szpinakiem i wszystko zalewamy roztrzepanymi jajkami. Smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty pod koniec dodając ser. Frittatę można zrobić w wersji łagodnej, ale polecam spróbować jej na ostro z papryczką chili i pikantną chorizo. Zamiast ziemniaków możemy użyć też ugotowanego makaronu. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Szpinak, chorizo Comments (37) Zupa krem marchewkowo-porowa 02/01/12 Kategorie: Zupy Kremowa zupa z marchewki i pora, doprawiona słodką czerwoną papryką. Jeśli chcemy aby była bardziej wyrazista w smaku - dodajemy też trochę ostrej papryki. Szybka, rozgrzewająca i smaczna! Polecam wszystkim fanom tego typu zup :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (74) Żeberka jagnięce z sosem balsamicznym 01/01/12 Kategorie: Dania mięsne Żeberka jagnięce sprawdzą się zarówno na uroczystą kolacją jak i podczas mniej formalnej imprezy ze znajomymi, gdzie najlepiej jeść je po prostu palcami. Ich delikatne i charakterystyczne w smaku mięso nie należy do tanich, ale dla wielu to prawdziwy rarytas. Żeberka zazwyczaj przygotowuję przy specjalnych okazjach jak sylwestrowa kolacja czy noworoczny obiad :-) Podobnie jak steki z polędwicy wołowej (np. filet mignon), najpierw obsmażam je na patelni, później dopiekam w piekarniku. Pamiętajmy aby mięso po wyjęciu z lodówki miało czas ogrzać się do temperatury pokojowej. Bardzo ważne jest też wyczucie momentu, w którym żeberka są idealnie wysmażone: z zewnątrz całe chrupiące, a w środku miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Dłuższe obsmażenie i pieczenie może spowodować, że staną się twarde. Wówczas będziemy musieli już piec je znaczniej dłużej, aby znów nabrały miękkości. Jeśli kiedykolwiek staniecie przed zadaniem przyrządzenia żeberek, przypomnijcie sobie ten właśnie przepis. Próbowałam różnych metod, między innymi pieczenie całego combru, ale prezentowany sposób jest według mnie lepszy, mamy dużo chrupiącej skórki i mniejsze szanse na niedopieczone wnętrze. Jeśli chodzi o dodatki i sosy to zamiast szpinaku i sosu balsamicznego żeberka można podać np. z puree z batatów, musem z marchewki, groszku, a także z ratatouille. Czasem wystarczy też sama oliwa extra vergine i kilka listków rukoli. W tym daniu dodatków nie może być za dużo, chodzi o to aby delektować się mięsem. PS. Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich czytelników Kwestii Smaku! Mam nadzieję, że w Nowym Roku będziemy nadal wspólnie gotować :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (17) Kolorowe sałatki z chorizo 30/12/11 Kategorie: Sałatki Soczyste sałatki ze słynną hiszpańską kiełbaską chorizo. Jedna z mozzarellą i suszonymi pomidorami, druga z ricottą i pomarańczami. Obydwie godne polecenia, proste do przygotowania, idealne na przywitanie Nowego Roku :-) Kiełbaska chorizo jest do kupienia w każdym supermarkecie (najczęściej paczkowana). Smak ma bardzo wyjątkowy i niepowtarzalny. Ja najchętniej wybieram chorizo pikantne z dodatkiem chilli i zwykle podsmażam ją (wytapiam z tłuszczu) na patelni. Po takim delikatnym podsmażeniu staje się idealnie chrupiąca. Jeśli jeszcze nie próbowaliście chorizo, musicie zrobić to jak najszybciej. W razie kłopotów z dostępnością możecie też użyć salami :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Mozzarella, chorizo Comments (17) Quesadille - meksykańskie tortille nadziewane i zapiekane 29/12/11 Kategorie: Dania mięsne | Przekąski Tortille z nadzieniem chili con carne, czyli farszem z mięsa, czerwonej fasoli, czerwonej papryki i chilli. W drugiej wersji - z chrupiącą kiełbaską chorizo, kurczakiem, sałatą lodową i suszonymi pomidorami. Podawane z guacamole i śmietaną. To pyszne danie na imprezę. Można jeść palcami, ale aby oszczędzić gościom troski o zabrudzenie wieczorowej kreacji chyba najlepiej podawać na talerzyku ;-) Farsz można przygotować wcześniej, przed podaniem wystarczy go nałożyć na placki, tortille złożyć w pół i podgrzać. Ser można dać do środka lub posypać po wierzchu (ta druga opcja tylko do zapiekania w piekarniku). Zapraszam też do pobrania tapety na miesiąc styczeń 2012! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: chorizo Comments (6) Wesołych Świąt! 23/12/11 Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym złożyć wszystkim Czytelnikom najlepsze życzenia, oby to były dla Was wymarzone Święta, ciepłe, serdeczne i spokojne. Dziękuję wszystkim, którzy przygotowują świąteczne potrawy z Kwestią Smaku, dziękuję za zaufanie, pozostawione komentarze i miłe słowa. Cieszę się razem z Wami z każdego udanego wypieku, mam nadzieję, że Wasi goście będą też zadowoleni :-) Pozdrawiam i do przeczytania już wkrótce! Comments (84) Keks świąteczny jak u babci 21/12/11 Kategorie: Ciasta Klasyczny, dobry keks świąteczny z dużą ilością bakalii. Jeśli robicie keks na święta, może przydać się Wam taki przepis. Jest to dość tradycyjne i trochę mało "nowoczesne" ciasto, ale duża część rodziny na pewno doceni ten smak :-) Tak jak w ostatnim keksie razowym bakalie namaczamy w soku i/lub brandy, napęczniałe dodajemy do masy z utartego masła, jajek i mąki. Keks polecam szczególnie osobom, które mają doświadczenie w pieczeniu. Niestety ciasta ucierane nie należą do łatwych ciast, i choć nie są skomplikowane, to przytrafiają tutaj się niemiłe niespodzianki, nawet mi :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (12) Ryba po grecku w nowej szacie 20/12/11 Kategorie: Przekąski Tradycyjna świąteczna przekąska obecna na wielu polskich stołach. W sumie całkiem smaczna i zdrowa :-) Może być podana w jednym dużym naczyniu lub podzielona na pojedyncze porcje. U mnie w takiej oto wersji: kawałki dorsza marynowane w sosie sojowym, miodzie, curry i imbirze, upieczone w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem. Przykryte warstwą duszonych na patelni aromatycznych warzyw: marchewki, pora, papryki i cebuli. Doprawionych imbirem, czosnkiem, czerwoną papryką i chili. Wszystko zaprawione dużą ilością sosu pomidorowego. Przekąska dobra w wersji na ciepło lub na zimno. Czasem warto wrócić do smaków dzieciństwa i przyrządzić je po swojemu :-) Jeśli macie ochotę na rybę po grecku "jak u mamy", tutaj znajdziecie na nią przepis. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Imbir Comments (6) Filet z indyka w szynce parmeńskiej z żurawiną, morelami i pomarańczą 19/12/11 Filet z indyka nadziewany suszoną żurawiną, morelami i dżemem pomarańczowym, doprawiony cynamonem i estragonem. Podawany z kuskusem oraz dżemem żurawinowym lub borówkowym. Kolorowe i smaczne danie, idealne na świąteczny stół :-) Filet upieczony w szynce parmeńskiej (lub szynce serrano lub cieniutkich plasterkach boczku) będzie idealnie soczysty i miękki. Do naczynia z roladą wlewam dodatkowo sok pomarańczowy, wino lub bulion - aby mięso nie wysuszało się podczas pieczenia. Indyk ma bardzo chude mięso i musimy się z nim delikatnie obchodzić. Według dzisiejszego przepisu upieczecie też indyka z innym nadzieniem, np. z suszonymi pomidorami i mozzarellą lub z grzybami i orzechami. Ważne, aby zapamiętać najważniejsze punkty przepisu: obłożenie filetu szynką lub boczkiem, podlanie go podczas pieczenia sokiem/bulionem/winem oraz temperatura 180C. Tak przygotowane mięso pieczemy 45 minut dla 800 g indyka lub odpowiednio więcej dla większych porcji (np. 65 minut dla 1,3 kg kawałka, itp.), choć ja polecam wybierać mniejsze kawałki, bo są znacznie smaczniejsze. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (39) Najlepszy piernik przełożony konfiturą śliwkową i polany czekoladą 17/12/11 Piernik maksymalnie wilgotny, mięsisty i gęsty. Z delikatnym aromatem kawy zbożowej, która jednocześnie daje piernikowi piękny brązowy kolor... Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą z mlecznej czekolady (opcjonalnie również z dodatkiem kawy zbożowej). To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-) Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając aż "dojrzeje" tak jak dzieje się w przypadku piernika staropolskiego. Naprawdę smaczny piernik nie może mieć w sobie dużo miodu (podobnie jak pierniczki). Wystarczą 2 -3 łyżki. Piernik trzymany w pojemniku na ciasto z pokrywą będzie smaczny i wilgotny jeszcze przez kilka kolejnych dni. Polecam! Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (185) Biały sernik z pomarańczowym lukrem 16/12/11 Błyskawiczny i bardzo łatwy do przygotowania sernik. Do zrobienia przez każdego! Zawsze się udaje i świetnie smakuje. Jest idealnie kremowy, podczas pieczenia nie sprawia żadnych niespodzianek, wierzch pozostaje biały, sernik nie pęka, nie rośnie i nie opada. To brat ostatniego sernika z musem czekoladowym cieszącego się wśród Was ogromną popularnością:-) Dzisiejszy sernik to mój "Biały sernik", ale z akcentem świątecznym w postaci pomarańczowego (lub cytrynowego) lukru. Spód z kawałkami czekolady pochodzi z tego ciasta z białym musem i muszę powiedzieć, że to najlepszy spód pod sernik jaki można sobie wyobrazić - bez mąki i bez ciastek. Dla podkreślenia świątecznego charakteru sernika, do spodu dodaję przyprawę piernikową lub/i cynamon. W wersji "last minute" można go też zrobić bez spodu. Uwaga: Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i po ostudzeniu dokładnie schłodzić w lodówce (bez obręczy i przykrycia). Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (207) Domowe pralinki z ajerkoniakiem i kawą 15/12/11 Pralinki z białej czekolady z dodatkiem likieru jajecznego i kawy, obtoczone w mlecznej lub białej czekoladzie. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednej :-) To jedne z najlepszych domowych czekoladek jakie można zrobić w domu, smakują jak z dobrej cukierni, a jednocześnie są tak proste do przygotowania. Niezawodny przepis podstawowy to tylko 3 składniki: biała czekolada, ajerkoniak i masło. Dla mnie koniecznie w wersji z kawą (rozpuszczalną lub zbożową). Dzięki polewie czekoladowej pralinki są trwałe, nie roztapiają się i nie tracą na wyglądzie nawet poza lodówką. Są więc idealnym prezentem świątecznym lub przedświątecznym, można je np. zabrać do pracy i poczęstować znajomych na firmowym "śledziku" :-) Do pralinek można użyć domowego lub gotowego likieru, może to też być Advocaat. Przy przepisie na trufle podaję też nasz "rodzinny" przepis na ajerkoniak. Jest wiele różnych przepisów na ten likier, różnią się rodzajem alkoholu, dodatkami, itp. Jeśli robicie ajerkoniak w inny sposób podzielcie się koniecznie swoim przepisem :-) Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (107) Pyszna tarta z kiszoną kapustą, podgrzybkami i żurawiną 14/12/11 Kategorie: Dania wegetariańskie Ta tarta okazała się prawdziwym przebojem :-) Posmakowała wszystkim i szybko zniknęła. Delikatne, kruche i maślane ciasto na spodzie oraz farsz z pysznej kapusty z grzybami i żurawiną. Razem tworzą danie, które z pewnością będzie się cieszyło dużym powodzeniem na świątecznym stole. Do tarty można podać klasyczny czerwony barszczyk lub barszczyk z grzybami. Przygotowanie tarty można rozłożyć w czasie, dzień wcześniej upiec kruchy spód oraz przygotować nadzienie z kapusty i grzybów. Później wystarczy tylko wyłożyć farsz na gotowy spód, zrobić kratkę z pozostałego ciasta i wszystko jeszcze razem zapiec. Tarta jest gotowa do podania od razu po upieczeniu. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Etykiety: Tarta Comments (45) Kiszona kapusta z podgrzybkami i żurawiną 14/12/11 Kategorie: Dania wegetariańskie Pyszna kiszona kapusta gotowana na białym winie, z dodatkiem suszonej żurawiny i mrożonych grzybów (podgrzybków, borowików lub innych ulubionych). Do tradycyjnej kapusty dodaje się suszonych grzybów, ale ja często wzbogacam ją o grzyby świeże mrożone. Z takimi grzybami kapusta jest delikatniejsza w smaku, nie ma charakterystycznej goryczki jaka czasem towarzyszy grzybom suszonym. Grzybów nie trzeba moczyć i długo gotować, więc przygotowanie jest trochę mniej skomplikowane. Dobrym dodatkiem do kapusty świątecznej jest suszona żurawina, uzupełnia smak, delikatnie słodzi, idealnie wpasowuje się w potrawę. Polecam koniecznie do wypróbowania :-) W miarę możliwości starajcie się używać domowej kiszonej kapusty, popytajcie w rodzinie może dostaniecie taką w prezencie :-) Dzisiejsza kapusta może stanowić samodzielne danie, można ją też wykorzystać do innych potraw; nadziewania bułeczek, rogali, może też służyć jako nadzienie do tarty o czym w następnym wpisie. Zdjęcie i przepis - kliknij na obrazek poniżej: Comments (37) Zupa grzybowa z dorszem 13/12/11 Kategorie: Zupy | Ryby i owoce morza Zupa ze świeżych grzybów (boczniaków i mrożonych podgrzybków) zrobiona na styl japoński - z dodatkiem sosu sojowego. Podawana z filetem ryby ugotowanym na parze oraz ryżem. Taką grzybową mogę z czystym sumieniem polecić na świąteczną kolację. Przygotujecie ją w krótkim czasie i będzie wyglądała na bardziej skomplikowaną do zrobienia niż jest w rzeczywistości :-) Zupę można przygotować z dowolnych grzybów mrożonych (kurek, borowików, podgrzybków), można do niej też dodać grzybów suszonych. Warto pomyśleć o wykorzystaniu w świątecznym menu grzybów mrożonych - obok tych suszonych - są bowiem do kupienia w bardzo dobrych cenach. Polecam też inne zupy grzybowe: tradycyjny barszcz grzybowy z uszkami, zupa krem grzybowa, grzybowa jak u babci (do zrobienia również z mrożonych grzybów). Ale jeśli chcecie wprowadzić odrobinę nowoczesności do tradycyjnych dań świątecznych, spróbujcie właśnie tej :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda gospocha
Witajcie kobietki wieczorową porą:D Miłego wieczoru i dobrej nocy wam życzę:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pączuś,ciasteczko
Kiedyś podawałyście przepis na bułkę do masełka,nie mogę jej znaleźć,powtórzycie wpis - z góry dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda gospocha
Witam wszystkie miłe panie:D Czy u was też taka paskudna pogoda?U mnie pada deszcz = zimno i mokro,jak ja tęsknie za wiosną dziewczyny:( już bardziej wolała bym mrozek delikatny niż taką pluchę - a co u was słychać w niedzielę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×