Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klauduś88

inny dzień na tabletki?

Polecane posty

Gość Klauduś88

Witam, pierwszy dzień miesiączki dostałam w piątek rano, pierwszą tabletkę z pierwszego opakowania tabletek (21w blistrze) wziełam we wtorek wieczorem zamiast pierwszego dnia cyklu... wiem, że jeśli pierwszą tabletkę weźmie się 2-5 dnia to zabezpieczenie uzyskuje się dopiero po siedmiu dniach brania tabletek, czy jeśli miesiączke dostałam rano a tabletkę wzięłam piątego dnia wieczorem to też mogę liczyć na zabezpiecznie po siedmiu dniach, mimo różnicy rano-wieczór? i czy jeśli zamierzam zakończyć branie tabletek na tym opakowaniu to będę zabezpieczona do ostatniej tabletki a w przerwie po której już nie rozpocznę nowego, nie ? bardzo prosze o pomoc, zwlaszcza w kwestii tego czy to opakowanie działa jeśli wzielam pierwsza tabletke we wtorek wieczorem a okres dostałam w piatek rano :(

Gość z takiego kombinowania
to wychodza topiki "zaszlam w ciaze, a bralam pigulki" :-\ po co wogole zaczynasz brac hormony, skoro zaraz je chcesz odstawiac? I pytasz, czy bedziesz chroniona po ich odstawieniu??? Przeciez w czasie 7 dniowej przerwy (oczywiscie w wypadku pigulek dwuskladnikowych, jednofazowych) jestesmy chronione rowniez dlatego, ze osmego dnia przyjmiemy kolejna pigulke. I nie dojdzie do jajeczkowania! Jezeli Ty bedziesz wspolzyla bez zabezpieczenia w tym czasie, a wiadomo, ze plemniki potrafia przezyc w drogach rodnych kilka dni (maksymalnie nawet 7, standardowa 2-3 doby), to moga doczekac w Tobie do powrotu owulacji! Niby malo prawdopodobne, by stalo sie to tak szybko, ale trudno przewidziec reakcje Twego organizmu. Nikt Ci nie da stuprocentowej pewnosci, ze w tydzien po zakonczeniu przyjmowania hormonow nadal bedziesz chroniona. Zwlaszcza, ze branie pigulek nie zaczelas pierwszego dnia cyklu... Ech, dziewczyno...

Gość Klauduś88
wiem jak to działa bo brałam wczesniej tabletki przez dwa lata i nie oczekuje krytki i komentarzy typu' eh dziewczyno' tylko porady... chciałam się upewnić czy 1. ostatnia tabletka daje mi zabezpieczenie ostatniego dnia (w przerwie i pozniej wiem że nie moge juz wspolzyc bez dodatkowego zabezpieczenia) .. kolejnych opakowan nie moge kontynuowac ze względów zdrowotnych, stąd tylko jedno, to nie moje widzimisie. chciałam wiedziec to jedno opakowanie czy.. 2.działa jesli było rozpoczete piątego dnia cyklu wieczorem?

Gość Klauduś88
także małe niezrozumienie :) nie zamierzam współżyć w czasie przerwy po której nie biorę już tabletki, samo przez się brzmi bezsensu :P

Gość Klauduś88
ktoś jeszcze doradzi jak to jest z tym 5 dniem cyklu ? :(