Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość :(----- pytająca maaaaama

gastroskopia u dziecka- w znieczuleniu czy narkozie ? POMOCY!

Polecane posty

dziewczyny niedługo moja mała będzie miała robioną gastroskopię,czy będzie ona w znieczuleniu czy w narkozie ? Nie sadzę żeby moja mała leżała na tyle spokojnie żeby było można w znieczuleniu .

proszę o pomoc .

up!

kurcze żadna mama nie wie ? to dla mnie ważne .

A dlaczego nie spytałaś się lekarza? W jakim wieku jest dziecko? U mnie w rodzinie,wśród znajomych żadne dziecko nie miało tego badania,wiec nie wiem jak z dzieckiem postępują.W każdym razie ja miałam,było nieprzyjemne wiec podejrzewam że bez narkozy się nie obejdzie.

no właśnie zapomniałam się zapytać lekarza,mała płakała i chciałam jak najszybciej zabrać ją do domu . Mała ma 4 lata .

ja miałam w znieczuleniu,ale to jedynie było jakieś znieczulenie w hmm jak to się nazywa to nie wiem,lekarz mi popsikał gardło i tyle,ale okropne i tak jest to badanie ;) u dziecka wydaje się że w narkozie,bo dzieci starsznie się bronią,wątpie by pozwoliło sobie ruę wpychać do gardła i by podobało się dziecku odruch wymiotny ;)

a czy te badanie długo trwa ? Podobno coś trzeba przed tym wypić tak ? Czy wymiotuje się po tym badaniu ?

?

Gość To może ja się wypoowiem
Wszystko zależy od lekarza. Ja co prawda nie jestem dzieckiem, ale to badanie, podobnie jak koleżanka z psikaniem do gardła. To żadne znieczulenie według mnie. A samo badanie wcale nie było dla mnie nieprzyjemne tak bardzo. Tylko troszkę na początku się dławiłam, może ze dwa razy, a tak to spoko. Nawet muszę powiedzieć, że mi się fajnie żołądek odgazował i jak mi lekarz pobierał próbki z żołądka i dwunastnicy, to czułam wręcz przyjemne drapanie, bo skrobał po nadżerkach, które swędzą/bolą. Nic nie piłam wcześniej i nie wymiotowałam, trzeba być na czczo. Chłopak przede mną był 20 minut, ja 10, nawet mama myślała, że mi nie zrobili, tak szybko wyszłam. Ale to zależy, niestety, od lekarza. Tego, u którego byłam chwalą za ten zabieg, mój wujek miał podobne odczucia, wręcz ulgi, jak mu ta rurka odgazowała żołądek. Jedna babka się wyjeździła po lekarzach i nikt nie był w stanie jej zrobić tego badania, taki miała jakiś zacisk przełyku obronny, a u niego nawet nie wiedziała, kiedy jej ta rurka weszła cała, zdziwiona była, ze już wyjmuje. Skąd jesteś?

z Pasłęka . kurcze chciałabym żeby to nie było takie inwazyjne bo mała i tak pewnie zestresowana będzie :(

Gość To może ja się wypoowiem
To nie wiem gdzie to jest. Ale jak ją uśpią, to powinno to być szybciutko bardzo. Może ją trochę gardło potem bolec przy przełykaniu, ale nie bardzo i tak jeden dzień może.

Można powiedzieć,że blisko elbląga. Kurcze ja się trochę boję żeby w narkozie miała,ale z drugiej strony musi mieć te badanie wykonane :(

może jeszcze się ktoś wypowie ?

kurcze moze ktoś jeszcze coś poradzi ??

Gość radzę w narkozie
Jeśli chodzi o dziecko, to z reguły w znieczuleniu (tak jak ktoś napisał takie znieczulenie, to żadne znieczulenie), radziłabym z miejsca załatwić narkozę. Mimo że rurka dla dziecka jest cieńsza niż dla dorosłego, to mimo, to radziłabym dopłacić, ale żeby zabieg odbył się w narkozie, bo dziecku może być ciężko

Dziewczyny,ale czy w ogóle jest możliwość wykonania gastroskopii w narkozie ?

Gość lekarecza
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "znieczulenie"? Obawiasz sie że to będzie tylko miejscowo? Tak małe dziecko na pewno ma badanie w znieczuleniu ogólnym, czyli śpi, bo trudno spodziewać sie po nim współpracy w czasie badania.

Gość Jest możliwość
zrobienia tego badania w narkozie.

A no to czyli czyli będzie spała,to dobrze . Dziękuję bardzo za pomoc.

Gość gość
Wiesz co, u mojej córki podejrzewano zespół jelita nadwrażliwego. Dlatego była potrzebna gastroskopia- robiliśmy w szpitalu Medicover. Świetna sprawa, bo badanie robili wlasnie w znieczuleniu, więc maluch nie cierpiał ( a chyba nawet dorosły wzdryga się na myśl o gastroskopii, przynajmniej ja bardzo niemiło ją wspominam…). Rachu ciachu i po strachu- badanie przebiegło szybko. Potem lekarz objaśnił nam jego wynik i dostosował odpowiednie leczenie, tak by maluch mógł się odpowiednio odżywiać.

Gość gość
W Kaliszu mojej córce 2,5 lat zrobili bez narkozy. Miała badania alergiczne i przyszli po nią na badanie, nie informując wcześniej. Było bez narkozy. Trzymało ją 4 ludzi i jeden badał, jakaś masakra. Mnie wyprosili, słyszałam jak płacze, krztusi się wyje....zanosiła się jeszcze długo po badaniu Trauma. Nigdy więcej bez narkozy.

Gość gość
12.26 przeszliśmy przez to samo z Synem. Chce mi się płakać jak o tym pomyśle. Syn boi się teraz wszelkich badań mimo, że minęło 5 lat :( nie wiem jak tam można, zadawać ból dziecku.

Gość gość
Syn miał w wieku 6 lat pod narkoza

Gość gość
To ja wyżej. Nie wyobrażam sobie bez narkozy. Synowi wycinki również pobierali jakby mieli na żywca to poszłabym prywatnie