Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudusia1523

Konflikt serologiczny- Pomocy!!!

Polecane posty

Gość klaudusia1523

Dziewczyny pomóżcie! 17 kwietnia urodziłam synka. Do 26 kwietnia leżeliśmy w szpitalu tam gdzie rodziłam ponieważ synek miał bardzo złe wyniki krwi. Do tego doszły szmery w serduszku i bardzo szybka akcja serca i postanowiono go przewieźć w ten wtorek do szpitala specjalistycznego oddalonego o 60km na specjalistyczne badania. Tam gdzie rodziłam z badań nic nie wynikało. Nie wiedzieli co mojemu dziecku jest. Jedynie cały czas twierdzili, że dziecko ma infekcje i podawali mu antybiotyki. Po przewieźieniu do drugiego szpitala okazało się, że wystąpił konflikt serologiczny. Tylko zastanawia mnie fakt jak to możliwe. Ja mam grupę krwi 0Rh+, męża grupy krwi niestety nie znam (ale najprawdopodobniej mam on też 0 tylko nie wiem czy plus czy minus). Z tego co się dowiedziałam dziś w szpitalu mały ma grupę A Rh-. Jestem głupia. Wszędzie piszą, że konflikt występuje tylko i wyłączne gdy matka ma grupę krwi ujemną, a ojciec dziecka dodatnią, a przecież ja mam dodatnią. Może któraś z was więcej wie na ten temat. Jak to możliwe? Jakie są zagrożenia dla mojego synka? Czy on będzie zdrowy? Bardzo się martwię. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Konflikt może wystąpić wtedy gdy: 1. matka ma plus a ojciec minus lub 2. matka ma minus a ojciec plus Jeśli dziecko będzie miało + czy - po matce to konfliktu nie ma, Jeśli jednak pójdzie po ojcu to potrzebne jest podanie czegoś tam (nie pamiętam) po porodzie. Jak to możliwe, że u Ciebie nie zauważono tego w ciąży? Nie miałam robionego odczynu Coombsa??

Gość ktosiczka jakas tam :)
Tak dokladnie konflikt jest tylko wtedy gdy matka ma minusowa grupe krwi,wiec lekarze Ci cos sciemniaja,sami pewnie nie wiedza co jest Twojemu maluszkowi i musza cos gadac.Zdrowka dla synka zycze bedzie dobrze nie martw sie na zapas,wiem ze latwo sie mowi ale tzreba byc dobrej mysli.

Ajjj źle napisałam... Pisałam o konflikcie grup głównych a nie rh...

Gość ktosiczka jakas tam :)
Nom :) Ja tez mialam pietra bo moj maz ma minusowa grupe krwi,ale lekarz nas uspokoil i uswiadomil,ze do konfliktu moze dojsc tylko wtedy go to matka ma minusowa,ojca minusowka nie szkodzi ;)

Gość klaudusia1523
Właśnie miałam ten cały odczyn robiony i nie wykryto przeciw ciał w ciąży. Gdzieś na jakiejś stronie wyczytałam, że może się zdarzyć iż ja mam grupę + a i tak może wystąpić konflikt tylko, że rzadziej to się dzieje. lapia czy możesz mi powiedzieć coś więcej na ten temat??? Jakie są zagrożenia zdrowotne dla mojego dziecka przy występującym takim konflikcie??? pani doktor jedynie mi dziś powiedziała, że jeśli w dalszym ciągu będzie w takim tempie małemu krew się pogarszać potrzebne będzie przetoczenie krwi.

Gość klaudusia1523
Już sama nie wiem komu wierzyć. Zgłupiałam normalnie. Też słyszałam o tym , że jak matka ma grupę krwi ujemną a nie dodatnią to wtedy występuje. Ale właśnie gdzieś czytałam o konflikcie grup głównych. Zaraz wkleję linka jak znajdę tę stronę.

Gość Ja jestem Patrycja :)
ale przecież konflikt serologiczny występuje między matką a dzieckiem jak jest w ciąży a nie po urodzeniu :O I to matce po porodzie podaje się immunoglobulinę aby w kolejnej ciąży nie występowały przeciwciała przeciwko dziecku. I konflikt występuje tylko wtedy gdy matka ma grupę krwi "-" a dziecko odziedziczy po ojcu "+" U mnie tak było przy obydwojgu dzieci :)

Gość klaudusia1523
Znalazłam tą stronę. To jest link http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648 a tu podaję fragment z tej strony: Konflikt serologiczny w układzie grup głównych ABO Częstość występowania niezgodności serologicznej stwierdza się u około 20-25 % ciąż, natomiast do konfliktu serologicznego dochodzi w około 10% tych ciąż i dotyczy on głównie układu 0-A1 (matka - dziecko). Do konfliktu może dojść już w pierwszej ciąży. Do niezgodności serologicznej dochodzi w następujących sytuacjach: Grupa matki Grupa noworodka 0 (przeciwciała anty A, anty B) A B A (przeciwciała anty B) B AB B (przeciwciała anty A) A AB AB (brak przeciwciał) Konfliktu nie ma Naturalne przeciwciała anty A i anty B należą do klasy IgM i nie przechodzą przez łożysko a więc nie mogą spowodować rozwoju choroby hemolitycznej. Natomiast u około 10% kobiet stwierdza się przeciwciała anty A i anty B klasy IgG, które mogą przechodzić przez łożysko i to one są odpowiedzialne za objawy konfliktu serologicznego. Objawy Objawy choroby hemolitycznej u płodu w konflikcie serologicznym są bardzo słabo nasilone, gdyż do pełnego ukształtowania antygenów A1 na krwinkach płodu dochodzi na krótko przed porodem. U noworodka głównymi objawami konfliktu serologicznego grup głównych jest wzrost stężenia bilirubiny wolnej już w 1 lub 2 dobie życia oraz narastająca nawet do 3 miesięcy niedokrwistość. Bardzo rzadko dochodzi do obrzęku uogólnionego a powiększenie wątroby i śledziony nie występuje. Rozpoznanie Diagnostyki konfliktu serologicznego nie prowadzi się w czasie ciąży. Po urodzeniu u dziecko bezpośredni odczyn Coombsa zwykle jest ujemny, natomiast pośredni odczyn Coombsa może być dodatni. Morfologia krwi z rozmazem wskazuje na obecność mikrosferocytów, nieznaczne obniżenie ilości erytrocytów oraz zwiększenie ilości retikulocytów powyżej 10%. Postępowanie w konflikcie grup głównych polega na leczeniu podwyższonego poziomu bilirubiny (hipebilirubinemia) naświetlaniem lampami, podawaniem albumin oraz w rzadkich przypadkach transfuzji krwi.

Gość akacjaaaaa111
KOnflikt serologiczny jaki może dotyczyć Ciebie to właśnie konflikt głównych grup krwi, ale on jest baaaardzo rzadki. Osobiście uważam, że powinnaś dokładnie wypytać lekarzy o co chodzi, bo z Twojego postu nic konkretnego nie wynika. Zapytaj wprost o jaki konflikt chodzi, poproś aby dokładnie Ci wszystko wyjaśnili. NIe bądź jak mały potulny cielaczek, tylko pytaj i żądaj odpowiedzi, konsultuj z wieloma lekarzami. Na forum typu kafeteria jest mało lekarzy.

Gość mała stoki
A ja mam podobne pytanie,ja mam rh-,po pierwszym porodzie dostałam immunoglobulinę,teraz jestem w kolejnej ciży już 2 razy miałam robiony odczyn coombsa czy wobec tego ze dostałam immunoglobulinę jest konieczne powtarzanie odczynu w kolejnej ciąży???

Gość klaudusia1523
Tak będę musiała zrobić. Muszę się wszystkiego jutro dowiedzieć. Akurat jutro jadę do swojego ginekologa to też wypytam go o wszystko.

Kiedyś było tak, że konflikt występował jak matka miała "-" a ojciec "+", obecnie jednak wiadomo, że konflikt może wystąpić nie tylko na poziomie Rh, ale również grup. Twoje dziecko ma zapewne żółtaczkę serologiczną (nie mylić z fizjologiczną). Nie robili mu w szpitalu badań na poziom bilirubiny, nie miał naświetlania? Teraz, po takim czasie, faktycznie przetoczenie krwi może być jedynym wyjściem. W ciąży należy robić sobie badanie na przeciwciała, szczególnie jak nie zna się grupy krwi ojca dziecka.

Gość klaudusia1523
Właśnie nie miał naświetlań, nic po prostu. Lekarze niczego się nie dopatrzyli. Jedyne co to cały czas twierdzili, że dziecko ma infekcje i podawali mu antybiotyki. Dopiero teraz w tym drugim szpitalu zaczeli szukać przyczyny tak złych wyników morfologi i okazało się, że wystąpił konflikt. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie to niesie zagrożenia dla mojego dziecka???

Gość akacjaaaaa111
mała stoki ---> tak jest to konieczne, bo przypadki chodzą po ludziach:)

Gość ja mam tą zwykłą niezgodność
serologiczną czyli A Rh- A Rh+ .... mam 2 dzieci zdrowych A Rh+ ! W obu ciążach często robiłam badania na przeciwciała, a po porodzie dostałam zastrzyk z Immunoglobuliny Anty D - czy coś w tym stylu.

mała stoki - tak jest konieczne ponieważ podanie immunoglobuliny nie gwarantuje w 100% że przeciwciała w kolejnej ciąży nie wystąpią.

Ja też mam dwije dzieci z grupą 0Rh+ po tatusiu a ja mam 0Rh- I dzieci są zdrowe :)