Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga niezadowolona

Wyjazd na studia...

Polecane posty

Gość aga niezadowolona

hej! W maju zdaję maturę i jak większość 19-20 latków teraz wybieram się na studia będące przedłuzeniem obecnej edukacji w technikum.Wybrałam uczelnię w innym mieście ,3 godziny jazdy pociągiem.Nie mogłabym studiować tego kierunku w mojej mieścinie ,gdyż nie ma tu uczelni oferującej ten kierunek na dodatek sa tu tylko 2 uczelnie-jedna niewielka państwowa oferująca same kiepskie kierunki i druga prywatna-no comment .Powiedziałam o tym mamie a ona...wściekła się!Wiem doskonale ,że ma możliwości ,żeby mnie dofinansować ,tym bardziej ,że zamierzam pracować w wakacje ,a w roku akademickim dorywczo ,ponadto mam pewne oszczędności.A wiecie jak to uzasadniła???że 'dzieci powinny być z rodzicami'!!!Fajne te bycie z rodzicami w dwupokojowym mieszkaniu ,gdzie jeszcze muszę dzielić klitkę z siostrą.Wiem ,w akademiku też miałabym współlokatorów ale zawsze to jakaś odmiana ,częściowe usamodzielnienie.Mama każe mi iść na miejscową uczelnię albo nie iść w ogóle na studia!!!Nie odzywam się do niej teraz ,nie wiem co robić ,doradźcie coś ,proszę :o

Gość aga niezadowolona
moja glowa to kokos i wylewa się zeń mleczko 🖐️ nie odpisujcie mi juz wiecej

Gość znam to, miałam to samo
Twoja matka pewnie myśli, że w akademiku to tylko się dupczą i nic więcej nie robią. masz dwa wyjścia: 1. zorientuj się czy przysługuje Ci i ile, stypendium jakieś (żywieniowe, za to że daleko od domu studiujesz itd). pracuj całe 4 miesiące i nic nie wydawaj, w weekendy dorabiaj studiując. 2. wyjedź na rok za granicę do pracy a potem co wakacje wyjeżdżaj i studiuj.

Gość aga niezadowolona
Powiedziałam ,że nie muszę mieszkać w akademiku ,mogę wynająć pokój...Oczywiście usłyszałam odpowiedź NIE z tym samym uzasadnieniem tj. że DZIECI powinny być z rodzicami... Rodziców stać na dofinansowanie mojej nauki ,pracę na 4 m-c wakacji mam załatwioną ,uczę się dobrze ,maturę zdam też dobrze i nie chcę się zmarnować w jakiejś powiatowej szkółce!!!