Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elelalaaa

Kąpiel dziecka podczas ospy-nadmanganian potasu

Polecane posty

Gość elelalaaa

Czy da coś kąpiel w tym fiolecie? czy lepiej po prostu umyć go szybko bez niczego?

Gość grrrrrrrrrm
nadmanganian mocno wysusza skore,moj syn wlasnie dzis dostal ospe-dapoki beda wychodzic bable to daruje sobie kapile-jedynie prysznic

Gość elelalaaa
Ja wolałabym go na szybko włożyć do wanny z tym fioletem żeby nie rozmoczyć.tyle że trzeba kupić jakiś specjalny fiolet do kapieli czy wystarczy jak wleje pare kropel tego do skóry (lekarz przepisał go do buzi) no i ile tych kropel?

Gość elelalaaa
no tak chodziło mi raczej o szybkie umycie ciałka. Powiedzcie mi ile trwa ten cały wysyp? syn ma drugi dzień i nic nowego sie nie pojawiło,czy to koniec wysypu?

Gość gfhgfnfgnfgj
Kobieto, gencjana to nie to samo co nadmanganian potasu. !!!!!!!!!!!!! Byś dziecko otruła!!! Nadmanganiam to kryształki, kupisz bez recepty, wsyp tak,żeby woda była lekko różowa.

Gość elelalaaa
dzięki!!!!o to pytalam,czyli musze leciec do apteki. czy to pomoże?żeby nie było gorzej...

Gość gfhgfnfgnfgj
na swędzenie kup puder z anestezyna i samruj, dział cuda, sprawdzona, własnie mój mały(roczek) ma ospę.

Gość elelalaaa
Moge go umyć na początku Nivea Hipoalergiczną a potem ten nadmanganian?czy lepiej nie? przepraszam ze tak wypytuje, nie nam sie zbytnio,a skoro nas dopadlo trzeba pytać doświadczonych

Gość gfhgfnfgnfgj
nie mydl niczym dziecka, po prostu na chwilkę go zanurz w tej różowe wodzie i wyciągnij, osusz skóre recznikiem.

Gość gfhgfnfgnfgj
chodzi o to,że jak rozmazeć bąble jakims mydłem to go bedzie szczypać i może sie wdać zakarzenie.

Gość gfhgfnfgnfgj
a i kup mu jeszcze wapno w syropie i dawaj łyżeczke 3 x dziennie

Gość elelalaaa
wapno ok a czy acidolac tez bedzie niezbedny?

Gość threther
Ja myłam córkę normalnie, szarym mydłem, spłukiwałam i nalewałam wodę do której dodawałam nadmanganian potasu (kalię). Gfhgfnfgnfgj, a dlaczego nie można dodać gencjany w zastępstwie kalii? Ludziet u pisali że tak robią, córa miała przepisaną gencjanę w roztworze wodnym i roztworze spiryusowym do smaroowania, więc i ja dodawałam krople do kąpieli gdy skończyła się kalia. Mogłam zaszkodzić? W jaki sposób?

Gość elelalaaa
ten puder co ja ma nie ma anestyzyny ale ma wlasciwosci wysuszajace, teraz sama juz niewiem jaki lepszy,ale lekarz mi taki przepisal to lepei jsie tego trzymac?

Gość gfhgfnfgnfgj
Gencjana ogólnie jest trucizną. i wchłania się przez skóre. Miejscowo smarowana ok. ale wchłonięta w kąpieli przez całą powierzchnię skóry może zaszkodzić ziecku.

Gość gfhgfnfgnfgj
słuchaj ten puder kosztuje 6 zł, więc lepiej kup, bo jak Ci sie dziecko w nocy bedzie drapać jak oszalałe, to co zrobisz.

Gość gfhgfnfgnfgj
ja już lecę, jakbyś miała pytania to pisz gg5351365

Gość threther
O jjasny gwint! Dobrze że miejscowo prawie nie stosowałam a do kąpieli dopiero pod koniec choroby, parę razy. Dzięki za odpowiedź!!

Gość ami lekarka
oprócz smarowania pudrem zalecała też smarowanie ich wcześniej gencjaną czyli roztworem wodnym nadmanganianu potasu. Dobrze wysuszała krostki. Jak synek miał odparzenia to kąpałam w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu - taki proszek/kryształki, które rozpuszczały się w wodzie.

Gość elelalaaa
no wlasnie poczytalam o tym co piszesz HASCO LEK chyba jest lepszy, kupie go ,pisze jednak ze tez wysusza,wiec jak razem z namanganianem bede stosowac szybciej pomoże. Mogłam zapytac wczoraj jaki najlepszy,ale stracilam 3zł tylko,lece do apteki zaraz :) Bardzo wam dziekuje za pomoc :) teraz tylko bede czekac jak corka dostanie bo pewnie juz sie zaraziła,jedno wylecze drugie znowu bedzie chore,ale bede mieć juz to za sobą :)

Kąpałam córkę w nadmanganianie potasu, kupowałam w tabletkach (2 tabletki na jedną kąpiel). Śluzówki (język, pupa) oraz głowę smarowałam roztworem gencjany, a na resztę ciałka płynny puder. Dodatkowo lekarka dała nam hydroksyzynę, podałam ją 2 razy na noc i raz w dzień. Działa przeciświądowo i uspokajająco. Dałam jak małą bardzo swędziało i nie mogła spać.

Gość to normalne........
o ile pamietam, nie kapalo sie dzieci gdy mialy ospe... jedynie mylo delikatnie twarz, rece, stopy i narzady intymne. przez tydzien ospy dziecko nie obrosnie brudem...

Gość DFDGFDGFDGF
a słyszałes o czymś takim jak wtórne ropne zapalenie skóry przy ospie, trzeba zamoczyć na chwilkę dziecko,żeby zmyć bakterie z całego dnia. U moich dzieci bąble na rękach po paru dniach zamieniały się w ropne wrzody, bo wiadomo ręce to wylegarnia bakterii.

Gość ja nie kapalam
i szybko zeszlo :P

Gość DFDGFDGFDGF
i jeszcze raz! Gencjana to nie roztwór nadmanganianu potasu!!!

Gość ja nie kapalam
smarowac pudrodermem i tyle

moja właśnie kończy ospe, tzn ma od zeszłego czwartku - byłam z nią u lekarza w piątek, kazała kilka dni nie kąpać, smarować pudrodermem i na śluzówkach gencjaną, sama daje jeszcze wapno. Wykąpałam ją dopiero we wtorek, i stwierdzam że bardzo dobrze ta kąpiel jej zrobiła (mamy tak nachlorowaną wodę, że strasznie wysuszyła jej skóre).